“Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει δύο εργασίες πλήρους απασχόλησης, να έχει τέλεια παιδιά, να μαγειρεύει τρία γεύματα τη μέρα και να έχει απανωτούς οργασμούς μέχρι τα χαράματα. Η σουπεργούμαν είναι η αντίπαλος του γυναικείου κινήματος.” (Γκλόρια Στάινεμ.)

lean-in4

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο Lean In της Sheryl Sandnerg, μίας γυναίκας που έχει εργαστεί στις σημαντικότερες εταιρείες του κόσμου (facebook, google) και οι εφημερίδες TIMES και Forbes την έχουν κατατάξει ανάμεσα στις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Εμένα μου φάνηκε απέραντα ευγενική και φυσικά χαρισματική.

Το βιβλίο περιέχει στατιστικά που με σόκαραν και μου άνοιξαν τα μάτια, μιλά για εμπειρίες και ιστορίες γυναικών που ακούστηκαν και θαυμάστηκαν. Δίνει συμβουλές στις γυναίκες που εργάζονται, αλλά και στα κορίτσια που ετοιμάζονται να μπουν στον εργασιακό χώρο. Με έκανε να σκεφτώ για το μέλλον και για πράγματα που δεν γνώριζα πως θα με απασχολήσουν στην επαγγελματική μου πορεία. Το πλαίσιο εργασίας που αναφέρεται σίγουρα είναι τελείως διαφορετικό από το δικό μας, παρ’όλα αυτά νιώθω πως είναι συμβουλές που βρίσκουν κοινό παντού στον δυτικό κόσμο και οι προβληματισμοί που θέτει θα έπρεπε να μας αφορούν όλους. Τώρα θέλω να το χαρίσω σε όλες τις φίλες μου και να γελάσουμε μαζί γι’αυτά που μας περιμένουν…

Τα στατιστικά που με σόκαραν:

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική βιομηχανική χώρα, όπου δεν έχει θεσπιστεί η άδεια μητρότητας μετ’αποδοχών.
  • Το κόστος για να πάνε δύο παιδιά σε παιδικό σταθμό είναι μεγαλύτερο από το μέσο ετήσιο ενοίκιο σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ.
  • Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι γυναίκες έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στη δουλειά, παρά στο σπίτι.
  • Μόνο 9% των ζευγαριών που και οι δύο έχουν εισόδημα, μοιράζονται εξίσου τις δουλειές του σπιτιού.
  • Σήμερα μόνο το 24% των γυναικών στις ΗΠΑ δηλώνουν φεμινίστριες και το 65% δηλώνουν πως συμφωνούν στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ισότητα των φύλων.

Τα μαθήματα που μου έδωσε και οι συμβουλές που αποκόμισα, παρμένες ακριβώς από το βιβλίο: “Γονιός που αγαπά την καριέρα του” αντικαθιστά το “εργαζόμενη μητέρα”. Όταν αναζητάς το σημαντικό με το οποίο θα ασχοληθείς, δεν θα βρεις ποτέ κάτι να σου ταιριάζει απόλυτα. Πρέπει πάντα να το φέρνεις στα μέτρα σου. Οι γυναίκες πρέπει να είναι προσηλωμένες στο στόχο, και δυστυχώς είναι υποχρεωμένες να το κάνουν με το χαμόγελο στα χείλη.

lean-in-sheryl-sandberg-2-copy

Όταν η Ρόζαμπεθ Μος Κάντερ ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνουν οι άντρες για να βοηθήσουν τις γυναίκες να κατακτήσουν ηγετικές θέσεις, απάντησε: “Την μπουγάδα.”

Όταν θέλεις να αλλάξεις κάποια πράγματα, δεν γίνεται να είσαι αρεστή σε όλους. Αν είσαι αρεστή σε όλους, σημαίνει ότι δεν προοδεύεις αρκετά.

Η συζήτηση αλλάζει νοοτροπίες, οι οποίες αλλάζουν συμπεριφορές, οι οποίες αλλάζουν θεσμούς.

Ο φεμινισμός υποτίθεται ότι θα μας απελευθέρωνε, θα μας έδινε όχι μόνο τη δυνατότητα επιλογών, αλλά και την ικανότητα να κάνουμε αυτές τις επιλογές χωρίς να αισθανόμαστε συνεχώς ότι κάπου κάναμε λάθος.

*Το βιβλίο της Sandberg έχει μεταφραστεί από τις εκδόσεις Πατάκη και στον πρόλογο του μιλά η Νίκη Κουτσιανά, η πρόεδρος της APIVITA. Όλα όσα έγραψα παραπάνω τα έχω πάρει από αποκόμματα του βιβλίου, σε μετάφραση της Τρισεύγενης Παπαϊωάννου.