Αν και στο παρελθόν η επίσκεψη σε ψυχολόγο αποτελούσε θέμα ταμπού, σήμερα όλο και περισσότεροι από εμάς αφηνόμαστε στα ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπευτικής διαδικασίας και μέσω αυτής γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μία επιτυχημένη θεραπεία μας δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα και μας κάνει να επαναξιολογούμε τη σχέση με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. 

Αυτό βέβαια προϋποθέτει να είμαστε παρόντες κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και να χτίζουμε σταδιακά μία σχέση εμπιστοσύνης με τον επαγγελματία που έχουμε επιλέξει ως σύμμαχό μας σε αυτό το ταξίδι. Πώς γίνεται όμως αυτή η επιλογή και με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε αν ο ψυχολόγος τελικά όντως μας ταιριάζει; 

Αν απασχολεί και εσάς το συγκεκριμένο ερώτημα, συνεχίστε να διαβάζετε καθώς παρακάτω σας αναλύουμε τα κριτήρια εκείνα που μας βοηθούν να βρούμε τον κατάλληλο ειδικό ψυχικής υγείας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! 

Ειδικότητα 

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψιν μας κατά την επιλογή του ψυχολόγου είναι η ειδικότητα και το στιλ θεραπείας που ακολουθεί. Είναι γεγονός ότι ο κλάδος της ψυχολογίας προσφέρει πολλές εξειδικεύσεις και μεθόδους που διαφοροποιούν τη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία προσαρμόζεται με βάση την εκπαίδευση του εκάστοτε ειδικού. 

Μπορεί λοιπόν ο επαγγελματίας να έχει εκπαιδευτεί με ένα μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία και να μας αξιολογεί σύμφωνα με αυτή ή αντίστοιχα να έχει ειδικευτεί στη θεωρία Gestalt και συνεπώς η θεραπεία να προσαρμόζεται στις αρχές της. Για αυτόν τον λόγο σας συμβουλεύουμε να μελετήσετε προσεκτικά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να βρείτε αυτή στην οποία νιώθετε ότι είστε πιο κοντά. 

Επικοινωνία 

Η καλή επικοινωνία με τον ψυχολόγο μας είναι ένα από τα βασικότερα κομμάτια της επιτυχημένης θεραπευτικής διαδικασίας. Ο επαγγελματίας πρέπει να μας δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα αισθανόμαστε άνετα να ανοιχτούμε και να εκφράσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας και τους πιο σκοτεινούς μας φόβους. 

Είναι λοιπόν αναγκαίο να νιώθουμε ότι δε μας κρίνει και ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε απόλυτα. Πρέπει επίσης να είναι συμβατός με τον συναισθηματικό μας κόσμο και οι βασικότερες πεποιθήσεις μας να είναι κοινές. Με αυτόν τον τρόπο η συνεδρία παίρνει τη μορφή της ανθρώπινης επαφής και μπορούμε να αφεθούμε αρμονικά στη θεραπευτική μας διαδρομή. 

Ανάγκες & Στόχοι 

Πριν επιλέξουμε τον ψυχολόγο που θα μας καθοδηγήσει προς την καλύτερή μας εκδοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούμε τις ανάγκες και τους στόχους μας. Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε πόσο χρόνο μπορούμε να διαθέσουμε στη θεραπεία και πού θέλουμε να φτάσουμε με αυτήν. 

Μην ξεχνάμε όμως ότι η θεραπευτική διαδικασία δεν έχει ημερομηνία λήξης και δεν πραγματοποιείται μόνο μέσα στο δωμάτιο του επαγγελματία. Αντιθέτως, ακόμα και αν κάνουμε ένα διάλειμμα ή μας περιορίζει η καθημερινότητα, είναι πολύ χρήσιμο να ακούμε τον εαυτό μας και να προσπαθούμε συνεχώς να ερμηνεύουμε αυτά που έχει να μας πει. 

Εμπειρία & Συστάσεις 

Η εμπειρία του ψυχολόγου είναι απαραίτητη κατά την επιλογή του κατάλληλου ειδικού για εμάς. Ένας ειδικός που “κουβαλάει” αρκετά περιστατικά στην πλάτη του, συνήθως διαθέτει βαθιά κατανόηση των προκλήσεων και μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισής τους. 

Αντίστοιχα, ένας επαγγελματίας με συστάσεις, ίσως είναι η ιδανική λύση για εμάς που δεν ξέρουμε από πού πρέπει να ξεκινήσουμε. Η καλή επικοινωνία ωστόσο εξακολουθεί να είναι το συστατικό εκείνο που θα μας δέσει με τον ψυχολόγο και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία. 

Κόστος 

Φτάνοντας στο τέλος, δε θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε το κεφάλαιο “κόστος” στα βασικότερα κριτήρια που λαμβάνουμε υπόψιν μας κατά την επιλογή του ειδικού. Ακόμα και αν έχουμε βρει τον επαγγελματία που μας ταιριάζει, αν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά, το θεραπευτικό ταξίδι θα έχει ένα σύντομο τέλος. 

Συνεπώς, καλό είναι να συνεχίσουμε την έρευνα και να βρούμε τον ψυχολόγο που θα ικανοποιεί όλα μας τα κριτήρια και θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ουσιαστικά. Μόνο τότε η διαδικασία θα αποκτήσει νόημα και θα φέρει τα πολυπόθητα αποτελέσματα. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δρόμος της θεραπείας μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά με την κατάλληλη καθοδήγηση θα έρθουμε σύντομα σε επαφή με μικρές καθημερινές νίκες, που θα μας γεμίσουν χαρά και ικανοποίηση!