Βινύλιο: ίσως η πιο αληθινή έκφανση της μουσικής. Πέρα από την πρόσκαιρη μόδα του retro/vintage, το βινύλιο δεν έφυγε ποτέ από τις καρδιές των αγνών μουσικόφιλων. Αναλογικός, πιο πλούσιος και γλυκός ήχος, συνοδευόμενος από δημιουργικά labels και booklets (ακόμα κι από διαφορετικά χρώματα στο ίδιο το βινύλιο). Ήταν αδύνατον να μην υπάρχει μια μέρα γιορτής για τους vinyl lovers. Έτσι γεννήθηκε το Record Store Day.

Ο ετήσιος θεσμός του Record Store Day ξεκίνησε στην Αμερική το 2007 και από τότε πραγματοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε χρόνο λοιπόν, ένα Σάββατο του Απριλίου γιορτάζεται λίγο περισσότερο (μιας και κάθε μέρα είναι γιορτή για τους λάτρεις του βινυλίου) η κουλτούρα του βινυλίου και των ανεξάρτητων δισκάδικων (ή δισκοπωλείων). Ουσιαστικά, είναι το αντίστοιχο Black Friday για μουσικόφιλους και συλλέκτες βινυλίων.

Είναι ίσως η ποιοτικότερη μόδα που έχει εισαχθεί στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί meeting point για φαν της μουσικής, καλλιτέχνες και μικρές επιχειρήσεις. Είναι μια ευκαιρία να τιμηθεί το βινύλιο και οι ιστορίες του. Είναι η ωραιότερη μέρα του χρόνου για να επισκεφτείς όσο το δυνατόν περισσότερα ανεξάρτητα δισκοπωλεία και να ακούσεις συνομιλίες ανθρώπων που είναι πραγματικές μουσικές εγκυκλοπαίδειες.

Φέτος, το Σάββατο 21 Απριλίου θα ξεχειλίσει με μουσική και συζητήσεις γύρω από αυτήν, dj sets και νέες προσθήκες στις βιβλιοθήκες. Ειδικές εκδόσεις δίσκων φτιάχνονται και κυκλοφορούν συγκεκριμένα για αυτή τη μέρα, ενώ μπορείς να αγοράσεις περισσότερα βινύλια από όσα έχεις προΰπολογίσει, χάρη στις εκπτώσεις της ημέρας σε βινύλια, αλλά και αξεσουάρ βινυλίων (όπως για παράδειγμα καθαριστικά και βελόνες).

Καθάρισε το πρόγραμμά σου, κοιμήσου νωρίς την Παρασκευή, ξύπνα νωρίς και άδραξε τη μέρα. Αν δε σου αρέσουν τα κείμενά μου μπορείς να έρθεις να με βρεις το Σάββατο στο Discobole και να με γιαουρτώσεις.

featured image: unsplash.com