Πόσα ζευγάρια γνωρίζεις που έχουν παραμείνει παντρεμένα για περισσότερο απο είκοσι (ή ακόμη και λιγότερα) χρόνια και είναι ακόμη ερωτευμένα; Πράγματι, είναι σπάνιο, δεν είναι απίθανο. Αν ρωτούσες αυτούς τους φίλους σου ποιο είναι το μυστικό για να διατηρήσουν την αγάπη στη σχέση τους, οι απαντήσεις θα σε άφηναν έκπληκτη. Αδιαμφισβήτητα, κάθε ζευγάρι έχει τους δικούς του τρόπους και κώδικες αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν έγινε απλά τυχαία αυτό. Το να παραμένεις ερωτευμένη με το σύντροφο σου απαιτεί δέσμευση, αποφασιστικότητα και προσπάθεια και απο τις δυο πλευρές.

Επικοινωνία

Όλοι μας επικοινωνούμε συνεχώς, είτε λεκτικά είτε όχι. Το ερώτημα είναι τι είδους επικοινωνία είναι αυτή. Σχετίζεται με απαιτήσεις της καθημερινότητας όπως οι λογαριασμοί και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ; Ή αφιερώνετε χρόνο στο να μοιραστείτε πώς νιώθετε, τι σας ενοχλεί ή κάτι ιδιαίτερο που είδατε ή ακούσατε και θέλετε να το μοιραστείτε με το σύντροφο σας;

Όταν η επικοινωνία μετατρέπεται σε κάτι κοινότοπο και στην επίλυση προβλημάτων, μπορεί να νιώσετε οτι η σχέση σας έχει αρχίσει να ‘χάνεται’. Για αυτό, στοχεύστε στο να μιλάτε κάθε μέρα και να ακούτε πραγματικά τον άλλο, ακόμη και αν αυτό γίνεται για δεκαπέντε λεπτά πριν να κοιμηθείτε. Θυμάστε όταν μπορούσατε να μιλάτε με τις ώρες κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο;

Στοργή και οικειότητα

Όταν αρχίσετε να απομακρύνεστε, η οικειότητα είναι ένας απο τους πρώτους τομείς που μπορεί να ‘πληγεί’. Μπορεί να μη φανεί αρχικά σε εσάς, αλλά στους γύρω σας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κρατηθήκατε απο τα χέρια, ή δώσατε κρυφά ένα φιλί όταν νομίζατε οτι δεν σας βλέπει κανείς και ανυπομονούσατε να μείνετε μόνοι;

Φυσικά, τα πράγματα ίσως έχουν αλλάξει λιγάκι τώρα. Ίσως έχετε ένα ή περισσότερα παιδιά, και μετά είναι και η εργασία σας και οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, μην αφήσετε αυτά να σας απομακρύνουν. Απλώστε τα χέρια σας και κρατηθείτε ξανά. Ή τι θα λέγατε για μια μεγάλη αγκαλιά κάθε πρωί; Συνεχίστε να δίνετε φιλιά και να δείχνετε στοργή – ακόμη και δημοσίως. Διασφαλίστε όμως την οικειότητα σας.

Περάστε χρόνο μαζί

Το να μείνεις ερωτευμένος με το σύντροφο σου σημαίνει να περνάτε χρόνο μαζί. Ίσως δεν βλέπεστε καθημερινά αρκετά, περνάτε τα βράδια βλέποντας τηλεόραση ή βοηθώντας τα παιδιά με τα μαθήματα ή δεν πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα. Μετά από λίγο, ίσως να νιώσετε οτι το να περνάτε χρόνο με τους φίλους σας είναι πιο ευχάριστο απο το να είστε με το σύντροφο σας. Αφιερώστε χρόνο στο να φροντίσετε τη σχέση σας. Κάντε δραστηριότητες μαζί ή επισκεφθείτε νέα μέρη. Όλα αυτά θα σας κάνουν να θέλετε να είστε μαζί περισσότερο.

Προτεραιότητες

Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας είναι πολύ εύκολο να αμελήσεις τις προτεραιότητες σου. ‘Φυσικά, η σχέση μου σημαίνει τα πάντα για εμένα’, μπορεί να λες, ‘αλλά για την ώρα χρειάζομαι να επικεντρωθώ στο να βγάλω λεφτά και να ανταποκριθώ στις ανάγκες των παιδιών μου’. Αυτά είναι σημαντικά επίσης, αλλά όχι τόσο σημαντικά όσο το να παραμελήσετε το σύντροφο σας.

Ίσως θεωρείτε οτι μια μέρα, όταν θα έχετε συνταξιοδοτηθεί και τα παιδιά σας έχουν μεγαλώσει, θα μπορέσετε να μαζέψετε τα κομμάτια της σχέσης σας ξανά. Βάλτε προτεραιότητες στις ανάγκες του συντρόφου και της σχέσης σου. Έχε στο νου σου οτι αυτό πρέπει να το κάνεις στη διάρκεια της καθημερινότητας σου. Μόνο τότε θα μπορέσεις να βιώσεις αληθινή οικειότητα με την αδερφή ψυχή σου καθώς περνούν τα χρόνια.

Αποφυγή διαφωνιών

Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες σε κάθε σχέση καθώς δυο διαφορετικοί άνθρωποι είναι σίγουρο πως θα έρθουν σε αντιπαράθεση σε κάποια δεδομένη στιγμή. Το μυστικό δεν είναι να προσπαθήσεις να την αποφύγεις αλλά, να μάθεις πώς να αντιμετωπίσεις τις αντιπαραθέσεις αυτές ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Αν μοιραστείς το πώς ακριβώς νιώθεις, τότε είναι πιθανό να έρθετε πιο κοντά.

Αλλά, αν συνεχίσεις να συσσωρεύεις όλα όσα δεν σου αρέσουν και δεν τα μοιραστείς, με τον καιρό θα διαπιστώσεις οτι θα έχει δημιουργηθεί ένα ρήγμα στη σχέση σας που θα είναι σχεδόν αδύνατο να διορθωθεί. Είναι καλύτερο να είσαι αυθεντικός και ευάλωτος απέναντι στο σύντροφο σου και να ‘θεραπεύσετε’ τις πληγές που έχουν προκύψει μια προς μια.

Μη συμβιβάζεσαι

Αν τελικά έχετε εμφανίσει σημάδια φθοράς και βρίσκεις πως η σχέση με το σύζυγο σου έχει αλλάξει απο συντροφική σε εκείνη δυο συγκατοίκων, μην είσαι διατεθειμένη να συμβιβαστείς και να πεις στον εαυτό σου ‘οκ, ίσως έτσι έπρεπε να γίνει’.

Εσύ και ο σύντροφος σου αξίζετε την καλύτερη δυνατή σχέση, γεμάτη πάθος, ευχαρίστηση και αγάπη το ενός προς τον άλλο. Κάντε ο,τι χρειάζεται – όπως να ορίζετε ραντεβού ή διακοπές – για να γιορτάσετε τη συντροφικότητα σας. Μη συμβιβαστείτε για τίποτα λιγότερο απο το καλύτερο.