pws na ksanakerdiseis thn prwhn soy-savoir ville Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το (να προσπαθήσεις να) να τα ξαναβρείς με την πρώην σου είναι χειρότερη ιδέα και απ’ το να επενδύσεις σε γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Προσωπικά, καταλαβαίνω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το να ξεπεράσεις κάποια που αγάπησες και, ίσως, ακόμα αγαπάς. Αυτό που συνιστώ εγώ γι’ αρχή σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να το σκεφτείς πολύ σοβαρά πριν κανείς οτιδήποτε• στην τελική υπάρχει κάποιος λόγος που η σχέση σας ναυάγησε! Κατόπιν τούτου, σου έχω μερικές απλές και βασικές ερωτήσεις. Σου λείπει ο τρόπος που η πρώην σου σ’ έκανε να γελάς; Η αγκαλιά της; Εκείνες οι ατελείωτες συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων χωρίς κανένα απολύτως νόημα; Σε ρωτάνε συχνά οι φίλοι και οι συγγενείς σου -με τη δυστυχία ξεκάθαρα αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους- πώς και δεν προχώρησε η φάση μεταξύ σας; Γενικά, μπορείς να πεις με το χέρι στην καρδιά ότι το να τα ξαναβρείτε είναι μια καλή και νηφάλια απόφαση και ότι δεν το κάνεις μόνο και μόνο επειδή νιώθεις ευάλωτος συναισθηματικά;

Αν απάντησες “ναι” στα (περισσότερα από τα) παραπάνω, ορίστε ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις για ν’ αυξηθούν οι πιθανότητες να πετύχεις τον στόχο σου. Αλίμονο! Μην το συζητάς, δεν χρειάζεται να μ’ ευχαριστείς! Δεν κάνει τίποτα!

#1 It’s never too late to apologize Θα μπορούσα εδώ να κινηθώ στη συλλογική του γνωστού “ακόμη και αν εσύ δεν ξέρεις γιατί απολογείσαι, θα ξέρει εκείνη” αλλά, επειδή πιστεύω ότι, σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις, ισχύει το μαθηματικό αξίωμα “it takes two, to tango”, είναι πολύ πιθανό,  ακόμα και αν ευθύνεται εκείνη για τον χωρισμό σας, “λόγια ν’ ανταλλάξατε βαριά, την τελευταία τη βραδιά”. Δως της να καταλάβει ότι αναγνωρίζεις το λάθος σου και ότι νιώθεις ειλικρινά μετανιωμένος γι’ αυτό.

#2 Είτε ένα μήνυμα είτε ένα γράμμα Αυτό είναι πιο σημαντικό απ’ ό,τι ακούγεται! Μπορεί εσύ να το βρίσκεις πολύ ρομαντικό να σκάσεις στο σπίτι της ξαφνικά για να της κάνεις έκπληξη αλλά, πέραν του ότι αυτές οι εκπλήξεις μπορεί να έχουν πολύ άσχημη κατάληξη, δείχνουν ότι δεν σέβεσαι το χώρο της. Το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό, δείχνει και μια τηλεφωνική κλήση που την φέρνει στη δύσκολη θέση να σου μιλήσει είτε το θέλει είτε όχι. Αντ’ αυτών, προτίμησε να της στείλεις ένα μήνυμα, το οποίο της δίνει το χρόνο ν’ αποφασίσει αν θ’ απαντήσει ή όχι καθώς και να σκεφτεί τι θα σου πει. Αν απαντήσει φιλικά, έχει καλώς αν όμως η απάντησή της είναι ψυχρή και τυπική, μην αγχωθείς. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα και είναι γνωστό ότι ο επιμένων νικά! Μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα για να ξανακερδίσεις την εμπιστοσύνη της. Ξαναστείλε ένα μήνυμα κάποια άλλη στιγμή για να κόψεις αντιδράσεις! Τώρα, στο απευκταίο αλλά, δυστυχώς, πολύ ρεαλιστικό σενάριο στο οποίο δεν λαμβάνεις καμία απάντηση, πρέπει μάλλον να το πάρεις απόφαση ότι το να τα ξαναβρείτε είναι έξω απ’ την ερώτηση.

#3 Ζήτα της να βγείτε Αν υποθέσουμε ότι είστε πάλι στη φάση των μηνυμάτων για κάποιο διάστημα, μπορείς κάποια στιγμή να την πάρεις κι ένα τηλέφωνο (το αν θες να το παίξεις συντετριμμένος που ακούς τη φωνή της είναι δική σου επιλογή). Αφού πείτε μια-δυο κουβέντες, ζήτησέ της να βγείτε έστω και ως φίλοι. Πριν μου πεις ότι είναι κοροϊδία να της πεις κάτι τέτοιο ενώ οι σκοποί σου είναι σκοτεινοί και ανίεροι, επίτρεψέ μου να σου υπενθυμίσω ότι το να της εξομολογηθείς ότι ακόμα την ποθείς σαν κολασμένος μπορεί να την πιάσει εξ απήνης (ή να την φρικάρει τελείως). Το κλειδί σ’ αυτή τη φάση είναι οι αργές αλλά σίγουρες κινήσεις. Πρέπει να πιστέψει ότι την θες στη ζωή σου με οποιαδήποτε ιδιότητα. Ο ιδανικός τρόπος για να της το αποδείξεις είναι το ραντεβού σας να είναι κάτι χαλαρό: ένας καφές ή ένα γεύμα –κατά προτίμηση, μέρα μεσημέρι ώστε να μη νιώσει ότι υπάρχει υποχρέωση ή υπόνοια για άλλα πράγματα!

#4 Αναθέρμανε τις σχέσεις σου με τους φίλους της Έχεις δίκιο! Αυτό ακούγεται χειριστικό, χρησιμοθηρικό και ύπουλο. Και ακούγεται έτσι γιατί αυτό ακριβώς είναι! Από την άλλη, ως γνωστόν, στον έρωτα, τον πόλεμο και τα επιτραπέζια όλα επιτρέπονται και ένας σίγουρος τρόπος να προσεγγίσεις την πρώην σου είναι προσεγγίζοντας τους φίλους της. Δεν είναι διόλου απίθανο κάποιος από αυτούς να την πείσει να το ξαναπροσπαθήσετε αν πιστέψει ότι έχεις αλλάξει προς το καλύτερο ή ότι μια δεύτερη απόπειρα θα σας ωφελούσε και τους δύο.

#5 Περασμένα μεγαλεία (και διηγώντας τα μην κλαις) Άλλο ένα πράγμα που απαιτεί λεπτό χειρισμό. Αν την καταφέρεις να ξαναβγεί μερικά ραντεβού μαζί σου, μπορείς κάποια στιγμή ν’ αναφερθείς διακριτικά στον παλιό, καλό καιρό της σχέσης σας. Από τον τρόπο που θα ανταποκριθεί, μπορείς να καταλάβεις, σε μεγάλο βαθμό, αν παίζει ή όχι να ξανακαταλήξετε μαζί. Ο σκοπός σου είναι να της υπενθυμίσεις τους λόγους για του οποίους κάποτε σ’ ερωτεύτηκε. Στην περίπτωση τώρα που η σχέση σας ήταν γι’ αυτή μια –κυριολεκτική και μεταφορική- δοκιμασία, αυτό που πρέπει να της καταστήσεις όσο πιο σαφές γίνεται είναι ότι θα κάνεις ό,τι μπορείς ώστε τα πράγματα να είναι πολύ διαφορετικά τη δεύτερη φορά (το κατά πόσο θα είναι ή όχι είναι μια άλλη, πονεμένη ιστορία).

#6 Δείξ’ της πόσο έχεις αλλάξει Εντάξει, θέλω να ελπίζω ότι αυτό είναι, λίγο ως πολύ ευνόητο και προφανές: αν είσαι ακόμα το ίδιο άτομο που κάποια στιγμή η πρώην σου αποφάσισε ν’ αφήσει, θα πρέπει να είσαι πολύ αισιόδοξος (ή εκείνη να είναι πολύ τρελή) αν περιμένεις να σε δεχτεί πίσω με ανοιχτές αγκάλες. Προσπάθησε να δείξεις μεγαλύτερη κατανόηση για τα συναισθήματα και τις ανάγκες της και δοκίμασε να την ακούς περισσότερο όταν μιλάει. Δείξ’ της ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τα όσα έχει να σου πει και μην της κάνεις πλάκα για θέματα που ξέρεις ότι την μπορεί να την ενοχλούν. Μπορεί να σου ακούγονται μικρά και ασήμαντα πραγματάκια αλλά σου εγγυώμαι ότι είναι απ’ αυτά που μπορούν να την πείσουν ότι το να τα ξαναβρείτε δεν είναι και τόσο κακή ιδέα τελικά.

#7 Κάν’ την να καταλάβει γιατί την θες πίσω Μπορεί να βγαίνετε ή να βρίσκεστε κάθε μέρα, μπορεί να ξοδεύετε όλα τα δωρεάν λεπτά της σύνδεσής σας μέσα στην πρώτη βδομάδα του μήνα και τα μηνύματα που έχετε ανταλλάξει να έχουν έκταση ίση ή μεγαλύτερη από ένα ομηρικό έπος. Παρ’ όλ’ αυτά, μπορεί εκείνη να μην καταλαβαίνει γιατί την θες πίσω. Ακόμη και αν είναι ξεκάθαρο ότι δεν κυνηγάς μια ξεπέτα, το να της δώσεις να καταλάβει τι ακριβώς κυνηγάς, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Δυστυχώς, σ’ αυτό δεν μπορώ να σε βοηθήσω ιδιαίτερα μιας και ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους. Αν με ρωτάς, εγώ θα προσπαθούσα να της εξηγήσω ότι η ζωή μου δεν είναι η ίδια χωρίς εκείνη αλλά that’s me! Μπορείς, αν θες, να της πεις ότι καμία άλλη κοπέλα δεν σε κάνει να νιώθεις όπως αυτή. Φυσικά αυτό ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι υπήρξαν κι άλλες κοπέλες μετά από εκείνη αλλά εντάξει, μεγάλα παιδιά είμαστε πια. Νομίζω, θα δείξει κατανόηση.