Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω το όλο κλίμα με μία λέξη, αυτή θα ήταν σίγουρα η «φασαρία». Ευχάριστη ή δυσάρεστη, δεν αποφεύγεται με τίποτα!

Η ζωή μέσα σε ένα σπίτι με άλλα 5 άτομα, είναι συχνά κουραστική, οφείλω να ομολογήσω. Φαντάσου πως θέλεις να μιλήσεις στο τηλέφωνο λίγο ήσυχα. Ξαφνικά, στην κουζίνα ο ένας φτιάχνει τοστ. Στο δωμάτιό σου η άλλη κάνει practice τους μονολόγους της και «την αποσυγκεντρώνεις», στο σαλόνι ο πατέρας σου κακαρίζει με μια ελληνική ταινία, στο δωμάτιο των αδερφών σου ο άλλος «κοιμήθηκε γιατί κουράστηκε πολύ χθες», και πάνω σε όλα αυτά, η μητέρα σου αποφασίζει να βάλει σκούπα, γιατί φυσικά «μια μέρα να λείψω θα σας φάνε τα σκουλήκια» (φράση που σου μαθαίνουν στο μαιευτήριο με το που γεννήσεις, για να σιγουρευτούν πως θα τη λες στα παιδιά σου). Οι επιλογές σου λοιπόν είναι α) μπαλκόνι και β) μπάνιο. Διαλέγεις και παίρνεις.

Επόμενη δυσκολία, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις-έξοδοι, aka #failures.  Για να καταφέρουμε να πάμε ένα σινεμά, πρέπει να το έχουμε ανακοινώσει 7 μήνες νωρίτερα και να το αναφέρουμε διαρκώς. Και φυσικά, δυο μέρες πριν, κάποιος θα πει «νόμιζα πως ήταν για το άλλο Σάββατο και κανόνισα εκδρομή στα Καλάβρυτα» και το πλάνο θα πάει κατά διαόλου. Δε θα μιλήσω καν για τα οικογενειακά “όλοι-μαζί” γεύματα, τα οποία έχω να δω από το γυμνάσιο, τότε που ακόμα έτρωγα καθιστή.

Όσα αδέρφια και να έχεις, ακόμη και μοναχοπαίδι αν είσαι, δε μπορεί να μην έχεις διαφωνήσει ούτε μια φορά με τους γονείς σου ή και με τους φίλους σου για το τι θα δεις στην τηλεόραση. Φαντάσου αυτό να συμβαίνει κάθε φορά που θέλεις να δεις κάτι. Παίζει ο Φέντερερ στο Rolland Garros; Το’ χασες. Δείχνει συνταγές ο οποιοσδήποτε σε κανάλι μαγειρικής; Άλλη φορά. Γενικά, ο κανόνας είναι: Θέλεις παρέα και βαριέσαι; Λείπουν όλοι ως αργά. Θέλεις μισή ώρα ησυχίας; Κάποιος θα θυμηθεί την έφεσή του στα ντραμς και κάποιος θα θελήσει να αξιοποιήσει τα ηχεία για μια ταινία με τα άπειρα ηχητικά εφέ.

Αν με ρωτήσεις, βέβαια, αν θα προτιμούσα να έχω λιγότερα αδέρφια, η απάντησή μου θα είναι αρνητική. Τα αδέρφια είναι κάτι παραπάνω από οικογένεια. Είναι ο καφές στο μπαλκόνι το βράδυ της Τετάρτης που κανείς δεν ήθελε να βγει, οι συμβουλές που θα δώσεις και θα πάρεις, είναι τα μυστικά που δε θα πεις σε κανέναν άλλο, η υποστήριξη και η υπεράσπιση που θα έχεις πάντα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι η πιο ανιδιοτελής μορφή αγάπης, που ποτέ, μα ποτέ δεν θα έχει από σένα απαιτήσεις ή παράπονα.

Τα αδέρφια μας είναι οι καλύτεροί μας φίλοι, και ακόμη κι αν κάποιες φορές μας κάνουν τη ζωή δύσκολη, δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ισχύει ακόμα και αν έχεις έναν αδερφό. Σκέψου τώρα τι γίνεται με περισσότερο κόσμο στο σπίτι.

Διάβασε πως είναι να είσαι το δεύτερο παιδί.