Προκειμένου να έχεις την κολακευτική εικόνα και την αυτοπεποίθηση που σου προσφέρει ένα ζευγάρι ψηλά παπούτσια, μπορείς να υποφέρεις την ορθοστασία και ό,τι τη συνοδεύει;

Όποια και αν είναι η άποψή σου, η τελευταία σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, The International Journal of Clinical Practice,  θα σε βάλει σε σκέψεις.  Ειδικότερα, η μελέτη αυτή στηρίχτηκε στην παρατήρηση της εξέλιξης των αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα μετά από χρόνια συχνής χρήσης ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι φοιτήτριες αεροσυνοδοί ενός Πανεπιστημίου της Νοτίου Κορέας. Αυτό γιατί ήταν υποχρεωμένες να φορούν ψηλά παπούτσια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων για τέσσερα χρόνια. Το γεγονός αυτό τις έκανε την ιδανική ομάδα προς παρατήρηση.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τους New York Times, οι σπουδάστριες στο δεύτερο και τρίτο έτος, είχαν πιο γυμνασμένους μύες στην περιοχή γύρω από τους αστραγάλους και τις γάμπες. Σε αντίθεση με εκείνες του πρώτου έτους. Για εκείνες όμως του τέταρτου έτους, τα νέα δεν ήταν και τόσο θετικά. Οι μύες και οι σύνδεσμοι που ήταν γυμνασμένοι τα δυο προηγούμενα έτη, άρχισαν να αδυνατούν. Τελικά έγιναν πιο αδύναμοι ακόμη από το πώς ήταν στο πρώτο έτος. Άσχημα τα πράγματα ήταν και για την ισορροπία των κοριτσιών, η οποία χειροτέρευσε δραματικά.

Μη βιαστείς να απογοητευτείς

Ο ερευνητής πίσω από τη μελέτη, Dr. Yong Seok, προτείνει κάποιες ασκήσεις στις γυναίκες που δεν μπορούν να αποχωριστούν τα ψηλά παπούτσια. Αυτό προκειμένου να δυναμώσουν τους μύες τους.

*Στάσου χωρίς παπούτσια με τις πατούσες στο πάτωμα και στη συνέχεια ανασηκώσου πατώντας στις μύτες των ποδιών σου και επανάλαβε (heel lifts).

*Πάτησε στην άκρη ενός σκαλοπατιού και κάνε «έλξεις» (heel drops).

*Όταν κάθεσαι, βγάζε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια σου. Το αποτέλεσμα θα είναι να ξεκουράζονται οι μύες και οι σύνδεσμοί σου.

Τελικά θα συνεχίσεις να φοράς τα αγαπημένα σου ψηλά παπούτσια; Ή μήπως δεν αξίζει τον κόπο;


featured image: alexandralapp.com