Σχεδόν όλοι μας είχαμε ένα ιδανικό πλάνο για το πώς μεγαλώνει κανείς σωστά τα παιδιά, πριν γίνουμε οι ίδιοι γονείς.

Είχαμε άποψη για το πόσο εύκολη είναι η μητρότητα, και αναρωτιόμασταν στο εστιατόριο: “μα γιατί δεν μπορεί να βάλει τα παιδιά της να καθίσουν φρόνιμα και να φάμε με την ησυχία μας;” Άλλοι, πιστεύαμε ότι αυτό που όλοι μας έλεγαν ότι θα συνέβαινε, δεν θα ισχύει φυσικά, για τα δικά μας παιδιά. Αλλά όλα αυτά πριν γίνουμε μητέρες. Και μάντεψε, η πραγματικότητα σε διαψεύδει πανηγυρικά.

Παρακάτω είναι έξι από τα μεγαλύτερα ψέματα που πίστευα πριν κάνω παιδιά – και την πραγματικότητα αυτού που πραγματικά συμβαίνει.

1.«Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τον εαυτό μου»

Δεν προλαβαίνω να φτιάξω τα νύχια μου, δεν προλαβαίνω να πάω Θέατρο με την κολλητή μου, δεν προλαβαίνω να αρχίσω γιόγκα, δεν προλαβαίνω να βάλω πλυντήριο. Έχω περάσει σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή μου να νομίζω πως δεν έχω καθόλου χρόνο. Και όλα αυτά τα έλεγα μένοντας μόνη μου έχοντας μόνο μια δουλειά, κανέναν σύζυγο και καθόλου παιδιά. Όταν  το πρόγραμμά έγινε  αντικειμενικά πιο φορτωμένο τελικά, υπάρχει χρόνος για όλα. Αρκεί να είναι αρκετά ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων (τα νύχια μου, ας πούμε, εξακολουθούν να είναι χάλια.)

2. «Να φύγει νωρίτερα από το γραφείο να πάει σπίτι, στα παιδιά της; Η προσωπική ζωή είναι σημαντική, αλλά η δουλειά είναι δουλειά»

Ε λοιπόν, δεν είχα ιδέα πόσο σημαντικό είναι να γυρνάς έστω και δέκα λεπτά νωρίτερα στο σπίτι. Και η δουλειά είναι απλά βιοποριστικό μέσο. Η ζωή μου με περιμένει στο σπίτι.

3. «Όταν γίνω μάνα αποκλείεται να παραμελήσω τον εαυτό μου»

Και ήρθε η μέρα το είδωλο στον καθρέφτη ήταν επιεικώς απαράδεκτο. Άλουστη κρατώντας dry shampoo στο χέρι, με μαύρους κύκλους από το ξενύχτι και με λεκέδες από μητρικό γάλα επάνω στο oversized t-shirt. Και δεν με πείραξε.

Nailed it.

4. «Όλες οι μανάδες γκρινιάζουν πως είναι άυπνες, αποκλείεται να είναι τόσο δύσκολο»

Ας αφήσουμε τις μεγάλες κουβέντες στην άκρη. Η πραγματικότητα; Όταν κοιμάται το μωρό αποζητάς τη παρουσία άλλου ενήλικα, θες να κάνεις ντουζ και εννοείται να φας και παραμένεις άυπνη.

5. «Ουσιαστικά, δεν αλλάζει κάτι στη ζωή σου, απλά έχεις μωρό, ακόμα και διακοπές πηγαίνεις όπως πριν»

Όλα αλλάζουν. Όλα. Οι παρέες, η καθημερινότητα, εσύ, ο σύντροφος σου. Οι προτεραιότητες, ακόμα και οι προτιμήσεις στις σειρές του netflix που πρόκειται να δεις. Για τις διακοπές δεν σχολάζω. Διακοπές είναι μισή ώρα μόνη σου κρυμμένη στη ντουλάπα. Embrace it.

6.«Δεν γίνεται να αγαπήσω κανέναν περισσότερο από τον εαυτό μου»

Το μεγαλύτερο ψέμα απ’ όλα. Σε γράμμα προς τον παλιό εαυτό μου, πριν γίνω μάνα δηλαδή, γράφω κάτω κάτω, “Σε φιλώ, νιώθω ολοκληρωμένη έχοντας γνωρίσει την ανιδιοτελή αγάπη και μάλλον με βάζω στη θέση νο.3 πια”.

Τα πράγματα είναι απλά.

Παλεύουμε πολύ για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να έχουμε τη ζωή μας σε μία τάξη, να περιμένουμε μέχρι τη στιγμή που είναι απόλυτα σωστή για μια νέα αρχή. Και μια μέρα όλα αναιρούνται. Αυτά που πίστευες και νόμιζες οτι ήξερες. Αυτή τη μέρα όμως συνειδητοποιείς τη νέα κατάσταση. Είσαι πιο χαρούμενη και πιο ικανοποιημένη από ποτέ, επειδή είσαι περιτριγυρισμένη από αγάπη. Κι ακόμα καλύτερα: από αγάπη που πολλαπλασιάζεται.

featured photo: Unsplash / Xavier Mouton Photographie@xaviermoutonphotographie