couple

Αν και δεν μ’ αρέσει που το παραδέχομαι, ίσως και να ισχύει ότι, μέχρι σήμερα, έχω κατηγορήσει τόσο συχνά τις γυναίκες, για όλα όσα βασανίζουν εμάς τους άντρες, που καταντάει σχεδόν γραφικό –αν όχι ποινικά κολάσιμο. Μην βιάζεστε, δεν είναι ότι με έπιασαν ξαφνικά τύψεις και ούτε πρόκειται, φυσικά, να πάρω τίποτα πίσω· ό,τι έχω γράψει κατά καιρούς το πιστεύω ακράδαντα και δεν το μετανιώνω! Απ’ την άλλη, σε μια κρίση ωριμότητας (που, ευτυχώς, με πιάνει μόνο μία φορά κάθε τρίμηνο), είπα σήμερα ν’ αναγνωρίσω ότι μπορεί και να μην φταίνε πάντα μόνο εκείνες. Ας πούμε, όσον αφορά στη μεταξύ μας επικοινωνία, η πικρή αλήθεια είναι ότι μάλλον εμείς είμαστε το αδύναμο φύλο.

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να πείτε κάτι στην κοπέλα σας και να το μετανιώσετε το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο, διερωτώμενοι ακόμη κι εσείς οι ίδιοι τι σας ήρθε και το ξεφουρνίσατε; Βασικά, το πρόβλημα είναι η (επιστημονικά αποδεδειγμένη) μειωμένη δυνατότητά μας να δείχνουμε εμπάθεια. Συνήθως μια γυναίκα μπορεί να έρθει ευκολότερα στη θέση των άλλων και να καταλάβει αμέσως αν κάτι είναι πιθανό να πληγώσει ή να στεναχωρήσει αυτόν που το ακούει. Εμείς, αντιθέτως, το καταλαβαίνουμε όταν είναι πλέον πολύ αργά. Αφού έχουμε ήδη βάλει τη ζωή μας σε θανάσιμο κίνδυνο! Επειδή λοιπόν καλό θα ήταν να μην ξεκινήσετε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο κατ’ οίκον, διαβάστε παρακάτω μερικές φράσεις που καλά θα κάνετε να μην ξεστομίσετε στο κοντινό (ή στο μακρινό ή σε οποιοδήποτε παράλληλο) μέλλον.

# 1 – Τώρα γίνεσαι υπερβολική.

Δεν έχει σημασία σε ποια φάση θα το πεις. Είτε καυγαδίζετε, είτε μόλις είδατε μία ταινία κι εκείνη έχει βαλαντώσει στο κλάμα, όποια και αν είναι η αφορμή, το σίγουρο είναι ότι δεν θα της αρέσει καθόλου αν σχολιάσεις το πώς εκδηλώνει τα συναισθήματά της. Άφησέ την να ξεσπάσει γενικώς για να μην ξεσπάσει πάνω σου.

# 2 – Φαίνεσαι χάλια.

Όπως θα έλεγε και ο Homer Simpson με την απέραντη σοφία του… D’OH! Μπορεί να είναι άρρωστη, κουρασμένη απ’ τη δουλειά, αγχωμένη για την συνέντευξη που έχει κλείσει γι’ αύριο ή, απλώς, να έχει φριζάρει το μαλλί της απ’ την υγρασία. Ακόμη και αν μοιάζει με έργο μοντέρνας τέχνης, δεν χρειάζεται να σε πιάσει κρίση ειλικρίνειας και να της το πεις κατάμουτρα. Πες της μια καλή κουβέντα ή, αν αυτό μοιάζει με εξόφθαλμο ψέμα, καλύτερα μην της πεις καμία κουβέντα.

# 3 – Πού πας;

Προφανώς όχι όταν λέγεται από ενδιαφέρον, αλλά όταν λέγεται με τρόπο κτητικό και ανακριτικό. Μην ξεχνιόμαστε, οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες (και τα Χόμπιτ) στο να περιδιαβαίνουν αυτή τη Γη.

# 4 – Είναι εκείνες οι μέρες του μήνα;

Παραδέξου το, ακόμα και για πλάκα, σίγουρα το έχεις πει κάποια στιγμή. Φίλε μου,  δεν πρόκειται να πας μπροστά αποδίδοντας τη συμπεριφορά της εκεί και το να το χρησιμοποιείς αυτό σαν δικαιολογία για μην λάβεις σοβαρά υπ’ όψιν τα όσα σου λέει είναι, πάνω κάτω το ίδιο, με το να αγνοεί εκείνη όσα λες όταν έχεις στύση. Άσε και το άλλο. Σιγά μην χρειάζεται να «είναι εκείνες οι μέρες του μήνα» για να είναι οξύθυμη και ευερέθιστη!

# 5 – Αυτό το ρούχο δεν σου πάει καθόλου.

Ειλικρινά τώρα, για να το πεις αυτό, το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου σου πρέπει να είναι τσακωμένα εδώ και χρόνια και να μην μιλιούνται πια. Δεν λέω να μην της πεις την γνώμη σου αλλά δεν χρειάζεται να το κάνεις τόσο ευθέως! Πες κάτι του στυλ «το άλλο σου πάει περισσότερο» και μην αγχώνεσαι, θα καταλάβει.

# 6 – Έλα βρε Μαρία!

(Το «Μαρία» επιλέχθηκε τυχαία μετά από κλήρωση και στη θέση του θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοδήποτε άλλο γυναικείο όνομα)

Φυσικά, αν την κοπέλα σου την λένε Μαρία, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα! Αν όμως Μαρία, εκτός από την Παναγιά, λένε και την πρώην σου ή την κολλητή σου –για την οποία προσπαθείς να την πείσεις ότι είστε μόνο φίλοι- να είσαι έτοιμος για ατέρμονη μουρμούρα.

# 7 – Κάνεις λάθος.

Όχι, εσύ κάνεις λάθος που της λες κάτι τέτοιο.  Αυτή η φράση είναι κόκκινο πανί κι εσύ μόλις της έδωσες το φτυάρι με το οποίο θα σκάψει το λάκκο σου. Μέσα στον οποίο θα σε χώσει πριν προσπαθήσει να σε πείσει με κάθε τρόπο ότι έχει δίκιο και ότι το λάθος είναι δικό σου και αυτή τη φορά (όπως και τις προηγούμενες 79 φορές).

# 8 – Sorry, δεν σε πρόσεχα.

Το αγαπημένο μου! Αν το έχεις πει ποτέ, μάλλον δεν προσέχεις ιδιαίτερα την υγεία σου. Όλοι ξέρουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να μιλάνε για ώρες, αναλύοντας το καθετί με εξαντλητικές λεπτομέρειες. Για έναν άντρα, μια τέτοια κουβέντα είναι ακριβώς αυτό: εξάντληση. Μπορούμε να συγκεντρωθούμε το πολύ για δέκα λεπτά σ’ αυτό που μας λένε πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άλλα, άσχετα πράγματα. Μετά απ’ αυτά τα δέκα λεπτά ή θα προσπαθήσουμε ν’ αλλάξουμε θέμα συζήτησης ή, απλώς θα κατεβάσουμε ρολά. Πρόσεχε όμως! Οι πονηριάρες, έχουν τον τρόπο να διαισθάνονται ότι δεν τις προσέχεις πια και θα φροντίσουν να τσεκάρουν αν τις παρακολουθούσες. Και αν αντιληφθούν ότι δεν… καλύτερα βρες καράβι να φύγεις.