Πράγματα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όσο ψάχνεις την επαγγελματική σου ταυτότητα

Πράγματα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όσο ψάχνεις την επαγγελματική σου ταυτότητα

Είτε είσαι στο σχολείο, είτε στο Πανεπιστήμιο, είτε σε μια δουλειά που δεν σε ικανοποιεί, έρχεται η στιγμή που τα βάζεις όλα κάτω και σκέφτεσαι τα μαθήματα που έχεις πάρει μέχρι τώρα και τις εμπειρίες σου με απώτερο σκοπό να βρεις την επαγγελματική σου ταυτότητα.

Αν και εσύ αναζητάς το επαγγελματικό σου μονοπάτι, ανεξαρτήτως ηλικίας, πάρε μια βαθιά ανάσα και κάνε μια κουβέντα με τον εαυτό σου.

Ποιος θέλει πραγματικά να βρεις την επαγγελματική ταυτότητα σου;

Είσαι εσύ αυτή που αναζητά το κάτι διαφορετικό ή το κάτι πιο σταθερό στον τομέα της δουλειάς ή μήπως οι γονείς σου, ο σύντροφός σου, η κοινωνία ή οι ενοχές σου; Δε χρειάζεται να πω ότι θα πρέπει να είσαι εσύ ο λόγος για τον οποίο προωθείται η όποια αλλαγή στη ζωή σου. Ο κύριος λόγος για τον οποίο δουλεύουμε είναι τα χρήματα, αυτή είναι η ανταμοιβή. Αλλά δεν θα έπρεπε να είναι μόνο αυτό. Δική σου επιδίωξη πρέπει να είναι να νιώθεις δημιουργική και με διάθεση να βελτιωθείς. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγεις από τις προσδοκίες των γονέων ή της κοινωνίας, μπορεί να είναι δύσκολο να μην αισθάνεσαι σιγουριά στον επαγγελματικό τομέα μέχρι να κατασταλάξεις, αλλά σκέψου πόσο αξίζει να κυνηγήσεις το πάθος σου και όχι απλά μια ακόμη δουλειά;

Έχεις ανοιχτά τα μάτια σου ώστε να καταλάβεις την κατάλληλη ευκαιρία όταν εμφανιστεί;

Στέλνεις βιογραφικά, δίνεις συνεντεύξεις, περιμένεις πάνω από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή για μια ειδοποίηση. Και πολλές φορές σκέφτεσαι ότι μόνο μια δουλειά θα σε έκανε χαρούμενη. Μην ξεχνάς όμως ότι οι επαγγελματικές εμπειρίες δεν θα είναι σχεδόν ποτέ όπως τις φαντάζεσαι. Η ίδια διαδρομή από και προς τη δουλειά, καρέκλες που πονάνε την πλάτη σου ή αντίστοιχα ορθοστασία, άγχος και κάπως έτσι διαμορφώνεται μια καθημερινότητα που δεν είναι αυτή που είχες ονειρευτεί. Αυτή είναι η συνήθης σειρά των πραγμάτων.

Είχες ποτέ σκεφτεί ότι η επόμενή σου δουλειά δεν θα ήταν στη λίστα ενός site εύρεσης εργασίας; Είχες ποτέ σκεφτεί ότι αν διαθέτεις και λίγο χρόνο σε πράγματα που σου αρέσουν μπορεί η ευκαιρία να βρεθεί ακριβώς εκεί; Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έχουν ένα τίμημα, αλλά μη διστάσεις ποτέ να τολμήσεις και να λειτουργήσεις έστω και για λίγο αντισυμβατικά. Έστω και αν χρειαστεί να κάνει κάποιες θυσίες.

Είσαι διατεθειμένη να περιμένεις;

Δεν είναι λίγες φορές που έχεις νιώσει την πίεση να υποκύψεις σε κάτι, με στόχο το να είσαι αρεστή στο σύνολο, να αισθάνεσαι ότι εξυπηρετείς έναν σκοπό (έστω και αν δεν είναι δικός σου). Πόσες φορές όμως δεν έχεις νιώσει ότι το μόνο που θες είναι λίγος χρόνος παραπάνω; Άσε την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στην άκρη. Μην κοιτάς το ρολόι, ούτε το ημερολόγιο. Δώσε στον εαυτό σου και στο σύμπαν το χρόνο που χρειάζονται.

Ζήσε κάθε στάδιο της πορείας αυτής

Ακόμη και αν σερβίρεις καφέδες, ακόμα και αν είσαι άνεργη, ακόμα και αν δουλεύεις κάπου που δεν σε πληρώνουν καλά, μην ξεχνάς ότι κάνεις το σωστό. Δεν υπάρχει ντροπή ή ενοχές παρά μόνο μαθήματα. Το κάθε τι είναι επιλογή σου τη δεδομένη στιγμή για κάποιο λόγο. Υποστήριξέ το και προχώρα. Κάθε λεπτό που περνάει διαμορφώνεις την προσωπικότητά σου. Αν δεν το επικροτείς εσύ, το επικροτούμε εμείς!


featured image: careergirldaily.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.