Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες του πόνου στη μέση; Τις περισσότερες φορές, ο πόνος χαμηλά στην πλάτη προκαλείται από μυϊκή καταπόνηση είτε λόγω υπερδραστηριότητας ή κάποιου τραυματισμού στο γυμναστήριο είτε λόγω μυϊκών ανισορροπιών που σχετίζονται με την καθιστική ζωή και τη μειωμένη κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άλλες αιτίες του πόνου μπορεί να είναι το υπερβολικό άγχος, κακή στάση του σώματος, πρόσφατος τοκετός, αδύναμοι μυς, προβλήματα στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και διάφορες παθήσεις.

Επίσης, μπορεί να οφείλεται και στις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η μειωμένη μυϊκή μάζα και η μειωμένη οστική πυκνότητα, με την επίδραση να είναι πιο έντονη στις γυναίκες λόγω της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση.

Πώς θα ανακουφιστείς από τον πόνο όμως;

Σίγουρα ο πόνος στη μέση είναι πραγματικά επώδυνος και αρκετά ενοχλητικός, καθώς δεν σε αφήνει να κινηθείς στην καθημερινότητά σου ελεύθερα και όπως εσύ θέλεις. Συνήθως με λίγη ξεκούραση στο σπίτι και με μερικά παυσίπονα ο πόνος της μέσης περνάει μόνος του. Εάν τώρα, αυτός επιμείνει ίσως είναι πιθανόν να χρειαστεί να πάρεις κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του (μόνο με συμβουλή του κατάλληλου ιατρού).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι ο πόνος δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο της βλάβης, κυρίως τις πρώτες 48 ώρες. Οπότε προσπάθησε να διατηρήσεις τον εαυτό σου όσο το δυνατόν πιο ήρεμο μπορείς. Ο θυμός και η στεναχώρια θα κάνει το πρόβλημα μεγαλύτερο και σίγουρα δεν το θέλεις αυτό.

Είναι αρκετά σημαντικό για κάποιο καιρό να μείνεις ξεκούραστη στο σπίτι, χωρίς να κάνεις βαριές κινήσεις ή ασκήσεις που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Προτίμησε να κάνεις μερικές απλές διατάσεις, ώστε απλά να ξεπιαστείς λίγο και μόνο εφόσον δεν πονάς. Εάν σου περάσει ο πόνος, μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου ή 3 φορές την εβδομάδα πιλάτες που βοηθούν στην υποστήριξη της μέσης. Οι σωματικές κινήσεις όπως αυτές στο Pilates, βοηθούν στην αύξηση της συνειδητής επίγνωσης του σώματος, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν δύναμη και ευελιξία.

Είναι καλή ιδέα να επενδύσεις σε έναν κύλινδρο αφρού και να κάνεις καθημερινή πρακτική. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι δεν προκαλούν σωματικές αλλαγές, αλλά ενθαρρύνουν τους σφιγμένους μύες να χαλαρώσουν, ηρεμώντας το νευρικό σύστημα. Εάν υποφέρεις από επίμονο πόνο στη μέση, πρέπει να επισκεφθείς αρχικά τον γιατρό σου και στη συνέχεια να αναπτύξεις συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή που μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσετε την πηγή και τα λάθη που κάνεις και εμπλέκονται στην πρόκληση του πόνου και στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα σχέδιο διαχείρισης, με συγκεκριμένες ασκήσεις.