Είναι αλήθεια ότι το γεγονός ότι είσαι συνεχώς busy σαμποτάρει πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού σου, όπως αυτή της μνήμης. Αυτό που δεν ξέραμε όμως μέχρι τώρα είναι ότι η busy ζωή σαμποτάρει και την αίσθηση της όσφρησής σου.

Τα νέα αυτά μας έρχονται από τη μελέτη του οργανισμού Psychological Science, όπου ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα για να το αποδείξουν. Αυτό που έκαναν ήταν να κρύψουν κόκκους δυνατού καφέ σε ένα δωμάτιο και να ζητήσουν από τους συμμετέχοντες του πειράματος να εντοπίσουν οπτικά του κόκκους. Μετά την έξοδο τους από το δωμάτιο, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τα στοιχεία που τους βοήθησαν να ανακαλύψουν τους κόκκους, συμπεριλαμβανομένης και της όσφρησης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι πιο “πολυάσχολοι” συμμετέχοντες – με πιο απαιτητικές εργασίες – με ποσοστό 42,5% λιγότερης αντίληψης της οσμής και χωρίς να έχουν οσφρητικά προβλήματα – να μην έχουν καταφέρει να μυρίσουν τον καφέ. Όταν μετά το τέλος του πειράματος επέστρεψαν στο δωμάτιο έμειναν έκπληκτοι που δεν τον είχαν παρατηρήσει νωρίτερα.

Επιπλέον, το 65% των συμμετεχόντων που πέρασαν λίγο χρόνο στο δωμάτιο με τον καφέ δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την μυρωδιά λόγω της εξοικείωσής τους με αυτή. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «οσφρητική εξοικείωση», όταν δηλαδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ανιχνεύσει μια μυρωδιά μετά από περίπου 20 λεπτά έκθεσής του σε αυτήν.

Σύμφωνα με την διδάκτωρ, Sophie Forster, η ανίχνευση της μυρωδιάς είναι ζωτικής σημασίας αφού μπορεί να σε προειδοποιήσει για απειλητικές καταστάσεις κινδύνου. «Για παράδειγμα, οι πολυάσχολοι οδηγοί που επικεντρώνονται στον δρόμο ή συμμετέχουν σε μια συζήτηση ίσως να μην καταλάβουν μια περίεργη μυρωδιά, η οποία θα λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σημάδι. Το ίδιο ισχύει και για τους μηχανικούς που δουλεύουν σε καταστάσεις που τους θέτουν σε κίνδυνο διαρροής αερίου». Γι’αυτό τον λόγο, η Dr Forster στην επόμενή της έρευνα θα συμπεριλάβει μυρωδιές πιο επικίνδυνες και όχι τόσο αθώες όσο αυτή του καφέ.

Δες ακόμα: Πώς να σταματήσεις να είσαι busy
featured photo: unsplash.com