Ας μη γελιόμαστε. Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Πόσες φορές έχεις κάνει σχέδια για έναν καφέ μετά τη δουλειά, για ένα ποτό με φίλους ή ακόμη και για μια χαλαρή βόλτα, όμως έρχεται εκείνη η ημέρα που δεν έχεις όρεξη να βγεις έξω; Που θέλεις να σκαρφιστείς την πιο ευφάνταστη, αλλά συνάμα πειστική δικαιολογία για να αποφύγεις το αναπόφευκτο και να μείνεις ξαπλωμένη/ος στο υπέροχο κρεβάτι σου.

Αν ανήκεις κι εσύ στην ομάδα των ατόμων που κανονίζουν ασταμάτητα και τελευταία στιγμή το ακυρώνουν, τότε σίγουρα θα έχεις πει μια από τις παρακάτω δικαιολογίες:

Είμαι πολύ κουρασμένος/η

Μια δικαιολογία που έχεις πει σίγουρα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι πρόκειται να περάσεις όλη την ήμερα, ή τη νύχτα, βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά στο Netflix.

Δεν αισθάνομαι πολύ καλά

Μια ξαφνική αδιαθεσία ή ασθένεια είναι το παλαιότερο τέχνασμα στο εγχειρίδιο δικαιολογίας. Ίσως όμως να μην είναι πάντα δικαιολογία, καθώς και το να θες να ολοκληρώσεις απελπισμένα το βιβλίο που πριν από ένα λεπτό θυμήθηκες να ξεκινήσεις, μπορεί να προκαλέσει ένα είδος «ασθένειας».

Έχω δουλειά σήμερα

Μια από τις πιο αγαπημένες δικαιολογίες. Μια άκρως αόριστη και γενικευμένη δικαιολογία, η οποία θα σε έχει ξελασπώσει σίγουρα ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ωχ, σήμερα είχαμε κανονίσει; 

Αν δε σε πειράζει να απογοητεύσεις όσους έχεις στη ζωή σου, σίγουρα έχεις πει ότι ξέχασες τον καφέ που μόλις πριν μια μέρα κανόνιζες με τα αγαπημένα σου φιλαράκια. Ως επακόλουθο αυτής της δικαιολογίας έρχεται η φράση: «Κανόνισα με άλλες/άλλους φίλες/φίλους μου» και συνήθως αυτές οι φίλες/φίλοι είναι φανταστικά πρόσωπα.

Πρέπει να σηκωθώ νωρίς αύριο 

Προφανώς και δεν γνώριζες πριν δύο ημέρες ότι αύριο έχεις ένα πολύ σημαντικό meeting στη δουλειά, ή να παραδώσεις την εργασία σου στο πανεπιστήμιο. Η δικαιολογία «πρέπει να σηκωθώ νωρίς αύριο», θα σε έχει βγάλει αμέτρητες φορές από τη δύσκολη θέση, ειδικά αν χαρακτηρίζεσαι για τη συνέπεια και την πειθαρχία σου.

Δεν έχω όρεξη να βγω σήμερα 

Φυσικά υπάρχει πάντα η πιο ριψοκίνδυνη ή αποτελεσματικότερη επιλογή: η ειλικρίνεια.  Εάν η παρέα σου απαρτίζεται από άτομα με κατανόηση, τότε  η παράθεση του πραγματικού λόγου για τον οποίο ακυρώνεις τα σχέδια σου, θα σε έχει βοηθήσει πολλές φορές να ξεφύγεις από τη δύσκολη θέση.

Είναι άρρωστο το κατοικίδιο μου

Η ασθένεια του κατοικίδιου σου είναι ακόμη μια δικαιολογία που αποκλείεται να μην έχεις πει. Αν έχεις τρέλα με το κατοικίδιο σου και φημίζεσαι για τον έρωτα που έχεις μαζί του, τότε αυτή η δικαιολογία είναι μάλλον η πρώτη στη λίστα σου.