Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί αν βρίσκεσαι στο σωστό μέρος με τους σωστούς ανθρώπους; Και αν το έχεις σκεφτεί θα είναι μόνο σε πολύ ευχάριστες ή δυσάρεστες καταστάσεις. Ολον τον υπόλοιπο χρόνο αναρωτιέσαι;

Συζητούσαμε με την Έλενα τις προάλλες πόσο καθορίζει την ζωή μας το μέρος που έχεις γεννηθεί. Ακολουθείς στις περισσότερες περιπτώσεις μια θρησκεία, ένα όνομα, μια γλώσσα και μια ζωή που σου έχουν καθορίσει οι γεωπολιτικές συνθήκες της εποχής που ήρθες στον κόσμο. Αλλιώς τα πράγματα στο Λονδίνο του 21ου και αλλιως του 17ο αιώνα, για παράδειγμα.

Δεκτά όλα αυτά.

Μεγαλώνοντας όμως μπορείς να αλλάξεις πολλά στοιχεία της ‘’κληρονομιάς’’ σου. Παίζει ρόλο πόσο έντονα ερεθίσματα δέχτηκες στην παιδική και εφηβική σου ηλικία, πόσο δραστήρια εκπαιδεύτηκε να είναι η προσωπικότητα σου και πόσο ανήσυχο το πνεύμα σου. Και έρχεσαι στα 30 παρα κάτι, 30 και κάτι. Σπούδασες, έκανες φίλους, κάνεις μια δουλειά που σου πληρώνει το ενοίκιο. Μένεις μόνος σου, έχεις κάνει σχέσεις.

tumblr_kukk3dmos91qawgdvo1_400 Σκέφτηκες όμως πως μπορεί να ανήκεις κάπου αλλού;

Δουλειά

Πόσο συχνά αναρωτιέσαι αν πρέπει να δοκιμάσεις να γραφτείς σε μια σχολή ή σε ένα σεμινάριο της δουλειάς που ονειρευόσουν μικρός; Μπορείς να μάθεις μέσα σε μερικά εξάμηνα να βγάζεις υπέροχες φωτογραφίες, χωρίς να αφήσεις την ασφάλεια της δουλειάς σου και να ανακαλύψεις μια νέα αγάπη που μπορεί να γίνει το επάγγελμα που σε κάνει να ξυπνάς τις Δευτέρες με κέφια Σαββάτου. Ελα, το ξέρω πως το έχεις ξανακούσει, αλλά τι έκανες γι αυτό;

Σχέση

Μετά από κάποια χρόνια που έχεις συνηθίσει τον άνθρωπο που έχεις σχέση μαζί του, που έχετε κοινές εμπειρίες και που έχετε ‘’επενδύσει’’ τοσο χρόνο ο ένας στον άλλον ποιος αφήνει τον καναπέ για να ψάξει κάτι καλύτερο; Και ρωτάς με το δίκιο σου: Εκεί έξω υπάρχουν τόσες προβληματικές προσωπικότητες, γιατί να πρέπει να βασανιστώ; Απάντηση: Αν με τον φίλο σου γελάς, νιώθεις ασφάλεια, έχετε κοινούς στόχους και αντίληψη, κάτσε ακόμα πιο βολικά στον καναπέ και μην το κουνάς ούτε αν πάρει φωτιά ο θερμοσίφωνας. Αν όμως πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται συχνά τι κάνεις σ αυτόν τον καναπέ τότε μάλλον πρέπει να βάλεις μόνη σου την φωτιά στον θερμοσίφωνα.

Φίλοι

Δεν κρατάνε όλες οι φιλίες για πάντα. Δυστυχώς. Κάποιες δημιουργούνται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και παραμένουν όσο και οι συνθήκες. Για παράδειγμα οι φίλοι του γυμναστηρίου ή του γραφείου. ‘’Ζύγισε’’ τις φιλίες που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και κάνε όσα περνούν από το χέρι σου να τις διατηρήσεις με ειλικρίνεια, αγάπη και υποστήριξη. Όταν αυτές λήξουν, σφίξτε τα χέρια και πάρτε ξεχωριστούς δρόμους. Καμία από τις δύο πλευρές δεν θα μείνει μόνη της, θα βρείτε νέους φίλους, νέες εμπειρίες, νέες συνήθειες.

Πόλη

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά τόλμησε να αναζητήσεις την τύχη σου σε μια άλλη χώρα. Τα προσωπικά μου στατιστικά λένε πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που δεν πέτυχαν σ αυτό το βήμα. Ακόμα και αν δεν σκέφτεσαι το εξωτερικό σκέψου την επαρχία. Επίσης πολλοί άνθρωποι δεν φαίνεται να μετάνιωσαν που ξυπνάνε κάθε μέρα με τον κόκορα του γείτονα αντί το ξυπνητήρι του αιφον.

Δοκίμασε να σκεφτείς αν ανήκεις κάπου αλλού και που. Αν σου αρέσει εκεί που είσαι. Ξέρεις, αυτά αλλάζουν και οι αλλαγές είναι εξέλιξη. Και η εξέλιξη – το έχουμε ξαναπεί- μόνο καλά πράγματα φέρνει.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

tumblr_n0506zw7nd1qmf9h4o1_1280