Το να προσπαθήσω να σας παρουσιάσω σαν νέο ότι όλοι έχουμε τις ανασφάλειές μας, είναι σαν να λέω ότι είναι είδηση πως η Βανδή έχει κάνει –ανεπιτυχείς- πλαστικές! Κάθε πράγμα στη ζωή μας, ακόμα και το πιο μικρό, μπορεί να μας προκαλέσει ανησυχίες (άλλοτε λογικές και άλλοτε εντελώς αβάσιμες). Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός φυσικός για να καταλάβει ότι, την πλειοψηφία των ανασφαλειών μας, την φέρνουν στην επιφάνεια οι ερωτικές σχέσεις μας που, ουκ ολίγες φορές, μας φτάνουν στα πρόθυρα της παράνοιας! Ακόμα και όταν όλα φαίνεται να πηγαίνουν τέλεια, σκοτεινές σκέψεις μας βασανίζουν: «Και αν με κερατώσει; Αν με βαρεθεί;».

Παψε να εισαι παρανοϊκος με την σχεση σου savoir ville

Καταλαβαίνω ότι κανένας μας δεν θέλει να πληγωθεί και ότι αυτές οι σκέψεις γίνονται, κυρίως, γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας απ’ αυτό που οι γιατροί ονομάζουν «ραγισμένη καρδιά», αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ίσως αυτές οι σκέψεις ακριβώς να πυροδοτήσουν μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, κάνοντας την σχέση σας να καταρρεύσει γρηγορότερα και απ’ την Lehman Brothers; Σήμερα, θα μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην μας καταβάλει αυτή η παράνοια, γιατί είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να την νικήσουμε! Και χωρίς καν να πάρουμε ψυχοφάρμακα!

Το πρώτο πράγμα που συστήνω είναι να μην σκέφτεστε απαισιόδοξα. Νομίζουμε ότι, σκεπτόμενοι τα αρνητικά ενδεχόμενα, είμαστε προετοιμασμένοι για τα άσχημα που ίσως έρθουν αλλά αυτό που κάνουμε, πρακτικά, είναι να δηλητηριάζουμε κάθε στιγμή μας και να αγχωνόμαστε χωρίς λόγο. Επίσης, λυπάμαι που το μαθαίνετε από εμένα, αλλά όταν το κακό σε βρει, δεν είσαι ποτέ προετοιμασμένος κι ας προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου για το αντίθετο. Την επόμενη φορά λοιπόν που η σχέση σου θα βγει έξω χωρίς εσένα, προσπάθησε να σκεφτείς ότι θες να περάσει καλά, αντί για το ότι μπορεί να περνάει καλά κάνοντάς σε ψηλότερο κατά μερικούς πόντους.

Και μιας και βρισκόμαστε στην θεματική «παρέα- έξοδοι- αχαλίνωτο clubbing», όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσεις ότι το ταίρι σου, κάνει παρέα και με άτομα του αντίθετου φύλου, τόσο καλύτερα για σένα! Εντάξει, όλοι έχουμε δει το «Όταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι» και το μυαλό μας πάει κατευθείαν στο κακό αλλά ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα: εδώ μιλάμε για την πραγματική ζωή και είναι πολύ πιθανό να έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους του αντίθετου φίλου που δεν πρόκειται ποτέ να τους δούμε ερωτικά (αν μου πείτε ότι δεν ισχύει για εσάς, θα σας πω ότι δεν κάνει να λέμε ψέματα μεγαλοβδομαδιάτικα!). Αντί να είστε αρνητικά διακείμενοι εξ’ αρχής, προσπαθήστε, πχ, να γνωρίσετε τους φίλους της κοπέλας σας όντας όσο πιο αντικειμενικοί μπορείτε και μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε μέχρι και μετανιωμένοι που σκεφτήκατε κάτι άσχημο γι’ αυτούς.

7

Επίσης, καλό θα ήταν να μην προβαίνουμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Το ότι δεν απαντάει στα μηνύματά σου ή δεν σ’ έχει πάρει τηλέφωνο όλη μέρα από εκεί που μιλούσατε ανά 8 ώρες (σαν αντιβίωση ένα πράγμα…) δεν σημαίνει ότι έχει αρχίσει να σε ξεπερνάει ή να σε βαριέται. Μπορεί απλώς να τελείωσε η μπαταρία του κινητού του (ή το κινητό ν’ αποφάσισε ν’ απεργήσει εξουθενωμένο απ’ τους τόνους γλυκόλογων!). Αν δε, είσαι γυναίκα και μάλιστα από εκείνες που «ένα ακούνε και δέκα καταλαβαίνουν» να σου υπενθυμίσω ότι εμείς οι άντρες τις περισσότερες φορές «ένα λέμε και ένα εννοούμε». Μην προσπαθείς να διαβάσεις ανάμεσα απ’ τις γραμμές ή να βρεις το κάτω κείμενο· όλοι μας έχουμε κακές μέρες και το ότι δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε κάτι (είτε μαζί σας είτε γενικά) δεν σημαίνει ότι δεν σας θέλουμε πια!

Εξίσου σημαντικό βήμα προς την… ισορροπία είναι η παραχώρηση χώρου και χρόνου. Καλό είναι να θυμόμαστε, πού και πού, ότι ο καθένας μας είναι μια αυθύπαρκτη οντότητα και ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είμαστε μαζί 24/7. Όλοι έχουμε ανάγκη τον προσωπικό μας χώρο και, ακόμη και αν έχουμε μια ισορροπημένη σχέση (ή, πιο σωστά, για να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση), αυτό συνεπάγεται ότι δεν γίνεται να εμπλεκόμαστε σε κάθε δραστηριότητα ο ένας του άλλου!

Κλείνοντας, θα πω το προφανές. Μιλάμε! Ακόμα και αν φοβόμαστε ότι τα εκφραστικά μας μέσα θα μας προδώσουν ή ότι τα συναισθήματά μας θα μας καταβάλουν, είναι καλύτερο να μιλήσουμε με τη σχέση μας γι’ αυτά που μας προβληματίζουν ή για εκείνες ακριβώς τις συμπεριφορές που μας προκαλούν ανασφάλειες. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πράγματα θ’ αλλάξουν άρδην (ή ότι θ’ αλλάξουν έστω και λίγο), αλλά είναι σίγουρα καλύτερη μία συζήτηση από μια ξαφνική έκρηξη σε ανύποπτο χρόνο που, να είστε σίγουροι, μόνο κακό θα κάνει!