Mαζί με το γιατί ανοίγουμε το στόμα όταν βάζουμε μάσκαρα και τι προϊόντα χρησιμοποιεί στη ρουτίνα ομορφιάς της η J.Lo , τα μαύρα στίγματα είναι ένα από μεγάλα μυστήρια της ζωής. Ακόμα κι αν συμφωνήσουμε ότι δεν είναι μυστήριο, τότε σίγουρα είναι μία μεγάλη πρόκληση.

Για αρχή, είναι σημαντικό να ξέρεις τι τα προκαλεί. “Τα μαύρα στίγματα δημιουργούνται όταν ένας ανοικτός πόρος έχει φράξει από σμήγμα” περιγράφει στο Glamour.com ο Deanne Mraz Robinson, M.D., δερματολόγος. Για να στο κάνω πιο απλό, στους πόρους της επιδερμίδας συγκεντρώνονται νεκρά κύτταρα και φυσικά έλαια. Αν ο πόρος παραμένει ανοικτός το περιεχόμενο οξειδώνεται από τον αέρα και έτσι προκύπτει αυτό το μαύρο χρώμα.

1. Μην υπερβάλλεις με τον καθαρισμό

Η καλύτερη λύση είναι ένα ήπιο καθαριστικό. Δεν θα αφαιρέσει υγρασία από την επιδερμίδα σου, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει την υπερπαραγωγή του σμήγματος και να επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα. Δοκίμασε καθαριστικά με γλυκολικό οξύ, το οποίο καθαρίζει τους πόρους. ‘Η προϊόντα που συνδυάζουν το σαλικυλικό οξύ με γλυκερίνη και σορβιτόλη, τα οποία βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία.

2. Αν τα πειράζεις, μην το κάνεις με τα νύχια

Ξεκίνησε με πολύ καθαρά χέρια και τύλιξε τα δάχτυλά σου με ένα κομμάτι βαμβάκι. Μη χρησιμοποιείς καθόλου τα νύχια σου και μην επιμένεις μόνο από την ίδια θέση των χεριών σου παρά μόνο να τους αλλάξεις μία δύο φορές θέση.

3. Κάνε απολέπιση

Για απολέπιση, επίλεξε τα οξέα. Πολλοί ειδικοί προτιμούν τα οξέα από το peeling με κόκκους που μπορεί να δημιουργήσει μικροερεθισμούς από την τριβή. Σύμφωνα με τους ειδικούς το σαλικυλικό οξύ μπορεί να εισχωρήσει στον πόρο και να ”διαλύσει” το σμήγμα.

4. Χρησιμοποίησε patches για τους μαύρους πόρους

Παλιό και κλασικό κόλπο. Καθάρισε καλά από πριν το δέρμα σου με χλιαρό νερό ώστε να ανοίξει ο πόρος και βάλε την ταινία σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

5. Σιγουρέψου ότι ενυδατώνεσαι

Στην πραγματικότητα, το να διατηρείς ενυδατωμένο το δέρμα σου είναι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση των μαύρων στιγμάτων. “Η υπερβολικά ξηρή επιδερμίδα μπορεί να αρχίσει να παράγει υπερβολική ποσότητα φυσικών ελαίων” λέει ο Christine Chin, αισθητικός στη Νέα Υόρκη.

6. Εφάρμοσε τοπικά ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή υποκινούν την κυτταρική κυκλοφορία αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και μειώνοντας τις πιθανότητες να φράξουν με σμήγμα οι πόροι. Μία πολύ λεπτή στρώση στη βραδινή σου ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στην απολέπιση του δέρματος, να απελευθερώσει τους πόρους, να μειώσει την λιπαρότητα, να απομακρύνει και να αποτρέψει τα μικρά σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.

7. Μάθε πότε δεν πρέπει να πειράζεις ένα σημείο στο δέρμα σου

Αν επιμένεις να θες να πειράξεις ένα σπυράκι κάνε το με τα πιο σκούρα ή εμφανή σπυράκια. Αν αυτό με τη σειρά του δεν ανοίγει, άφησέ το. Εναλλακτικά μπορείς να ακολουθήσεις ένα κόλπο. Εάν δεν βλέπεις αποτέλεσμα μετά από τρεις δοκιμές, σταμάτα να το πιέζεις γιατί μάλλον θα βλάψεις το δέρμα σου και θα κάνεις μεγαλύτερο κακό. Εάν δεν βγαίνει, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το αφαιρέσεις.

8. Επισκέψου έναν ειδικό

Αν έχεις δοκιμάσει ό,τι χρειάζεται κι αν το πρόβλημα παραμένει και σε ενοχλεί τότε μπορεί να σε βοηθήσει ένας αισθητικός ή ένας δερματολόγος. Είναι πολύ ασφαλές να συζητήσεις με κάποιο ειδικό τον τρόπο αντιμετώπισης. Η μικροδερμοαπόξεση, για παράδειγμα, είναι ένας ήπιος τρόπος απολέπισης.

Μία άλλη δημοφιλής μέθοδος είναι η υδροδερμοαπόξεση‎, μια μη επεμβατική, πολλαπλών βημάτων θεραπεία καθαρισμού του προσώπου, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της δερμοαπόξεσης (hydradermabrasion), του χημικού peeling, της εξαγωγής του σμήγματος (vortex-extraction), της ενυδάτωσης και της αντιοξειδωτικής προστασίας.