Μετά από χρόνια έμμεσων και άμεσων απειλών, ακόμα και μέσω προπαγάνδας – και παρά τις αντιδράσεις των Ρώσων πολιτών, ο Πούτιν σήμερα απέχει τελικά λίγα βήματα μακριά από την κατάληψη της Ουκρανίας. Πολλοί λένε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της και εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν έναν εφιάλτη που δεν δείχνει ακόμα το τέλος του.

To χρονικό

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματά του είχαν φτάσει στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι και οι αεροπορικές επιδρομές είχαν καταστρέψει περισσότερους από 70 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους. Και ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Εν συντομία, η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης πριν καταρρεύσει το 1991. Τα τελευταία χρόνια, οι φιλοδυτικοί ηγέτες της Ουκρανίας προσπάθησαν να απομακρύνουν τη δημοκρατική χώρα από τον έλεγχο του Πούτιν και προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ (κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη). Και μάλιστα περιέγραψε τους Ουκρανούς και τους Ρώσους ως «έναν λαό». Πολλοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν επιδιώκει την επιστροφή της Σοβιετικής Ένωσης και ότι έχει αυτόν τον στόχο εδώ και χρόνια.

Οι εξελίξεις που οδήγησαν στο σήμερα

Το 2014, υπήρξαν εντάσεις στην Ουκρανία όταν ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς έβαλε σε αναμονή μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Οι Ουκρανοί βγήκαν στους δρόμους και καθαίρεσαν την Προεδρία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και αφού έχασαν τον σύμμαχό τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές (υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο) κατέλαβαν τα κυβερνητικά κτίρια στην Κριμαία (μια αυτόνομη περιοχή στη νότια Ουκρανία). Η Μόσχα τότε προσάρτησε επίσημα την Κριμαία.

Όπως φαίνεται η Κριμαία δεν ήταν ποτέ ο μοναδικός στόχος του Πούτιν. Στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας (αποτελούμενη από το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ) — η σύγκρουση μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των Ουκρανών μαίνεται τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν αναγνώρισε το την ανεξαρτησία των Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ. Αυτό ήταν και το πρόσχημα για να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις», δηλαδή στρατεύματα στην περιοχή. Κι έτσι ξεκίνησε η εισβολή.

Τα τελευταία νέα;

Ουκρανοί αξιωματούχοι επικοινωνούν ότι το Κίεβο βρίσκεται υπό βομβαρδισμό. Πάνω από 130 Ουκρανοί μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους – και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Οι σειρήνες αεροπορικών επιδρομών εξακολουθούν να ακούγονται σε κάθε τηλεοπτική σύνδεση των Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας έχει κλείσει και οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε σταθμούς του μετρό όσο οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι υποθέσεις των Δυτικών μιλούν για ευθύ στόχο την παραίτηση της ουκρανικής κυβέρνησης. Αλλά οι Ουκρανοί δεν υποχωρούν. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η χώρα «δεν θα εγκαταλείψει την ελευθερία της» ενώ παράλληλα καλεί τον Πούτιν σε συνομιλίες.

Update 14:42 :  Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο των κυρώσεων που προωθούνται, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.

Και ο υπόλοιπος κόσμος…

…Το παρακολουθεί να εκτυλίσσεται. Ο πρόεδρος Μπάιντεν στο διάγγελμά του το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου ανέφερε ότι «ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και θα υποστεί τις συνέπειες». Την ίδια στάση ακολουθούν χιλιάδες Ρώσοι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν με πορείες για τις ενέργειες του ηγέτη τους.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχύσει την Ευρώπη με επιπλέον 7.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ αλλά επανέλαβε ότι δεν θα στείλει στρατό των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Τέλος, τόνισε τις «σοβαρές κυρώσεις» που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ, οι G7 και οι χώρες της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Το USA Today εδώ επικοινωνεί μία λίστα με links όπου μπορεί κάποιος να βοηθήσει τον λαό της Ουκρανίας.