Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία εποχή που οι τηλεοπτικές σειρές, κυρίως οι ξένες, δεν αποτελούν απλά ένα λόγο να περνάς χρόνο μπροστά από την τηλεόραση όπως παλιότερα αλλά να είναι σχεδόν μία νέα μορφή τέχνης. Την τελευταία δεκαετία εμφανίστηκαν αμέτρητες σειρές, με καλογραμμένα σενάρια, έξυπνους χαρακτήρες, πιασάρικα soundtracks που μας κράτησαν ξάγρυπνους αρκετά βράδια στην προσπάθειά μας να τελειώσουμε κύκλους. Κριτήριο για τον καθένα για να επιλέξει μια σειρά είναι κάτι διαφορετικό, ένας ηθοποιός, μία κεντρική ιστορία, απλά ότι του το spamαρε κάποιος φίλος, όμως όσοι έχουν αφήσει τους εαυτούς τους να γίνουν επιρρεπείς στην παρακολούθηση σειρών σίγουρα έχουν ξεχωρίσει κάποια/ες και τους χαρακτήρες της/τους.

Ο Dexter Morgan και η διπλή ζωή του ως αναλυτής διασποράς αίματος στο Miami Metro Police Department και serial killer τραβάνε το μάτι σου και σε κάνουν εύκολα να απορροφηθείς στους 8 κύκλους της σειράς, μόνο όμως αν την παρακολουθήσεις ολόκληρη και μεθοδικά μπορείς να πιάσεις το ουσιαστικό νόημα, όχι τσεκάροντας επεισόδια στην τηλεόραση που πολύ από μας έτσι τη γνώρισαν. Γιατί παρά το γεγονός πως πρόκειται για μία σειρά δράσης, η αναζήτηση του κεντρικού ήρωα και τα σκοτεινά του ένστικτα που προσπαθεί να διαχειριστεί λειτουργούν ως όχημα για την περιπλάνηση σε μία ιστορία σχετικά με το ρόλο της οικογένειας, των αναμνήσεων και των τραυμάτων, των φίλων και των ερωτικών συντρόφων, της ηθικής και του θανάτου. Γιατί παρά το ότι πρόκειται για έναν ψυχοπαθή δολοφόνο επί της ουσίας ίσως πρόκειται για τον καθένα από μας.

Η λογική ακολουθία στην οποία μας εισάγει η σειρά τόσο μέσα από τα όσα συμβαίνουν όσο και μέσω της εσωτερικής εστίασης του Dex επικεντρώνεται στα παιδικά τραύματα και το πώς μας καθορίζουν, δίνει έμφαση στο ρόλο των γονέων και το πώς μας εκπαιδεύουν να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τον εαυτό μας, σκιαγραφεί όλα όσα μας κάνουν αυτούς που είμαστε. Και έτσι ενώ όλοι έχουμε πλευρές που θα θέλαμε να αποτινάξουμε παραμένουμε δέσμιοι αυτών, έτοιμοι να υποκύψουμε σε καταχρήσεις και “κακές”επιλογές. Δεν ξέρω αν υπάρχει πραγματικά ηθική και δικαιοσύνη, παρατηρώντας πόσο απαθείς συνήθως μένουμε όταν καταρρίπτονται, όμως και στη σειρά αναδεικνύεται η σημασία ενός προσωπικού κώδικα, κάποιον πραγμάτων και αξιών που ο καθένας θεωρεί πρωτεύοντα για εκείνον και καθορίζουν το σκεπτικό και τις πράξεις του, το σωστό και το λάθος. Μέσα από όλα αυτά τα βιώματα και την εσωστρέφεια η επαφή του πρωταγωνιστή με τον περίγυρό του είναι δύσκολη, η ζωή όμως τον αιφνιδιάζει αφού του επιβάλει να δεθεί και να αγαπήσει.

Όλα όμως στο τέλος της μέρας ανάγονται στο βασικό ερώτημα: υπέρ ή κατά του ανθρώπου που διοχετεύει τη δολοφονική του φύση στο να σκοτώνει εγκληματίες που το αστικό σύστημα δικαιοσύνης αδυνατεί ή αργεί να εντοπίσει; Η σειρά επίτηδες σε διχάζει ως προς αυτό για να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου, να αναρωτηθείς αν απλά είναι τόσο άρρωστος εσύ γιατί ταυτίζεσαι μαζί του. Και προσωπικά νομίζω η απάντηση είναι απλή. Γιατί ο ρόλος που τόσο άψογα ταίριαξε στον Michael C. Hall είναι η σκοτεινή πλευρά του καθένα από μας, όλα αυτά που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αν κάποιος/κάτι απειλήσει τους δικούς μας ανθρώπους, οι μαύρες σκέψεις που κάνουμε όταν όλα πάνε κατά διαόλου, όταν κανείς δε μπορεί να μας καταλάβει. Όσοι δεν την έχετε δει δείτε τη, εκτός και αν δε σας ψήνει που τότε μάλλον δεν πρέπει.

Everyone wants an Argentina, a place where the slate is wiped clean. But the truth is Argentina, is just Argentina. No matter where we go we take ourselves and our damage, with us. So is home the place we run to, or is it the place we run from? Only to hide out in places where we’re accepted, unconditionally, places that feel more like home to us. Because we can finally be who we are. – Dexter Morgan

Who is who: Η σειρά είναι παραγωγή του Showtime (2006-2013), αποτελείται από 8 σεζόν ή αλλιώς 96 πενηντάλεπτα επεισόδια, βασίστηκε στη σειρά μυθιστορημάτων “Darkly Dreaming Dexter” του Jeff Lindsey, με πρωταγωνιστές τους: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas και αμέτρητους guest. Έχει πάρει πλήθος βραβείων με βασικότερες τις χρυσές σφαίρες για δραματική σειρά και πρωταγωνιστή.