Σίγουρα έχεις περάσει και εσύ αυτές τις μικρές κρίσεις πανικού κάθε φορά που βρίσκεσαι κάπου λίγο πιο έξω από τα νερά σου και σε πιάνει μια πολύ δυνατή επιθυμία να φύγεις εκείνη την στιγμή, ούτε καν σε λίγο.

comfort zone

Παρ’ όλα αυτά αν αποφασίσεις να μείνεις, τότε είναι που οι μεγάλες δυνάμεις σε ανταμείβουν με μια αξέχαστη εμπειρία. Γιατί τα μεγάλα πράγματα συμβαίνουν έξω από το comfort zone μας και αυτό είναι γεγονός.

Πόσες φορές έχεις πει όχι όταν σε καλούν σε κάποιο πάρτι στα Εξάρχεια επειδή απλά δεν είναι η “φάση” σου; Πόσες φορές δεν δοκιμάζεις κάτι καινούριο γιατί φοβάσαι την αποτυχία; Πόσες φορές θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον που σ’ αρέσει αλλά δεν το κάνεις γιατί φοβάσαι την απόρριψη; Και πες μου τώρα εσύ κάτι τελευταίο, πόσες από αυτές τις φορές επέλεξες να κάνεις αυτό που δεν θα έκανες και βγήκε σε καλό; Επειδή όμως δεν ξέρω να σου πω για εσένα αλλά ξέρω για μένα και τους γύρω μου, αν όχι πάντα, τότε πολλές.

Κάνουμε πράγματα καινούρια και σιγά σιγά γίνονται συνήθεια. Κανείς δεν ξεκίνησε κάτι ενώ ήξερε ακριβώς πως είναι. Δοκίμαζε. Αν αυτό τελικά όντως δεν του ταίριαζε, δοκίμαζε κάτι άλλο. Έτσι πάει συνήθως. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση όμως είναι όταν ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα. Όταν πετυχαίνεις κάτι που δεν ήξερες ότι μπορείς ή που απλώς νόμιζες ότι δεν ήταν για σένα. Και δεν χρειάζεται να πέσεις με τα μούτρα και να αρχίσεις να κάνεις πράγματα που φοβόσουν πριν. Σιγά σιγά. Μπορεί η ζωή να τρέχει αλλά ποιο το νόημα να την κυνηγάς χωρίς να γεμίζεις ευχαρίστηση και χαρά;

Αυτό το comfort zone, αυτό το καταραμένο. Αυτό είναι που μας περιορίζει. Νιώθεις άνετα κάπου, τέλεια αυτό θα εξαντλήσεις. Νιώθεις περίεργα (όχι άσχημα) σε κάτι άγνωστο, καινούριο και δεν του δίνεις ούτε καν μια ευκαιρία. Βασικά, δεν δίνεις σε εσένα μια ευκαιρία. Πόσο στενόμυαλος μπορεί να είναι κάποιος!

Βγες έξω, μίλα στην παρέα δίπλα από την δική σου, μπορεί να είναι καλά παιδιά. Και τι έγινε που δεν τα ξέρεις και δεν μιλάς σε άσχετους, γνώρισέ τα τώρα. Πήγαινε σε μια ροκ συναυλία και ας μην είναι η φάση σου οι εξωτερικές, είναι εμπειρία και μπορεί να σου αρέσει. Δώσε ευκαιρίες. Το να φοβάσαι να κάνεις πράγματα γιατί πολύ απλά δεν τα έχεις συνηθίσει ή φαντάζεσαι ότι δεν θα σου αρέσουν είναι πεταμένες ιστορίες. Είναι κρίμα να μην μπορείς να συζητάς με τους φίλους τους για εμπειρίες που δεν είναι το στυλ σας αλλά παρ’ όλα αυτά τολμήσατε. Από κάτι τέτοια βγαίνουν τα καλύτερα μαθήματα ζωής.