Και ενώ είναι ωραίο να επιβραβεύεσαι και να αναγνωρίζονται οι ικανότητες σου, η υπερβολή αυτή θα σε οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε ένα εξαντλημένο θύμα, που τρέχει να κάνει το χατίρι όλων.

Πόσες φορές το αγόρι σου, σου προτείνει να τακτοποιήσεις εσύ τα πράγματα του γιατί εσύ είσαι πιο οργανωτική, οι συνάδελφοι σου να ολοκληρώσεις εσύ τα assignments και ο συμφοιτητής σου να παρουσιάσεις την εργασία σας εσύ που το έχεις περισσότερο;

Οπλοποιημένη ανικανότητα Γιατί πρέπει να λες όχιi (1)
unsplash.com/@oscartothekeys

Αυτό κρύβει κάτι περισσότερο από ένδειξη θαυμασμού και εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο σου

Αυτό είναι το αίσθημα που μας έχει δώσει η κοινωνία πως οι γυναίκες οφείλουν να βοηθούν σε όλη τους τη ζωή. Ως απόρροια της πατριαρχίας, οι γυναίκες ξέρουν να κάνουν καλύτερα πολλά πράγματα όπως το μαγείρεμα και η ανατροφή παιδιών, κάτι που το αποκτούν με έμφυτο τρόπο και δεν το καλλιεργούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Όμως αυτό είναι λάθος, καθώς όλα αυτά που μας βάζουν την ταμπέλα ότι ξέρουμε να κάνουμε καλά μόνο και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες δεν είναι και πυρηνική φυσική και ανεξαρτήτως φύλου μπορούν αρκετοί να ανταπεξέλθουν, ανάλογα με τις ικανότητες τους.

Φυσικά, όλοι αυτοί που παροτρύνουν άλλους να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ μοιάζουν να έχουν τόσο δυναμισμό και επιρροή στους άλλους, στην πραγματικότητα καλύπτουν την αδυναμία τους πίσω από αυτά τα λόγια, τα οποία δείχνουν να έχει τόση αυτοπεποίθηση ο πομπός, που τη μοιράζει και σε τρίτα πρόσωπα.

Αυτές οι ερωτικές σχέσεις, αυτές που έχουν τη δυναμική μιας σχέσης σαν «γονέας-παιδί» και υπάρχει ένα επίπεδο εξάρτησης, χάνουν το νόημα της πραγματικής σχέσης όπου ο ένας βοηθάει τον άλλο και αλληλοστηρίζονται, δεν μπορούν να στηριχθούν σε μια δύσκολη στιγμή ή κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι στις σχέσεις ο ένας πάντα δίνει περισσότερα από αυτά που λαμβάνει και αυτό είναι που τις ξεχωρίζει από τις συναλλαγές που υπάρχει ίση ποσότητα και στα δύο μέρη.

Για αυτό καλό είναι, την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν και να σε πείσουν ότι είναι πολύ δυναμικοί, τόσο που σε θαυμάζουν αφού εσύ τα κάνεις όλα καλύτερα, θυμήσου να πεις «όχι» σε αυτά που πραγματικά δεν θέλεις να κάνεις .