Είναι μάλλον ένας άγραφος νόμος της φύσης οι μαμάδες να έχουν δίκιο. Και εμείς να τις κριτικάρουμε, να τις απορρίπτουμε, να τσακωνόμαστε μαζί τους για αυτά, να πράττουμε με ευλαβική ακρίβεια τα δικά μας και μετά από καιρό να καταλήγουμε στο ότι ναι, είχαν δίκιο σε όλα. Αν και εσύ μετά από κάθε περίεργη φάση ακούς τα λόγια της μαμάς σου στα αυτιά σου ξανά και ξανά, συνέχισε να διαβάζεις για όλα αυτά στα οποία η μητερούλα είχε δίκιο.

“Να είσαι καλή με τους γύρω σου”

Ακόμη και αν αυτοί δεν είναι, ακόμη και αν αυτοί σε αδικούν. Το να διατηρείς τη καλοσύνη σου, τη θετική σου διάθεση, την αξιοπρέπειά σου και να μην αναλώνεσαι σε καυγάδες και ίντριγκες, είναι ίσως η μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρόνου και φαιάς ουσίας που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου. Και αν ίσως η παρορμητικότητα της ηλικίας και του χαρακτήρα σου σε κάνουν κατά καιρούς να μπαίνεις στη διαδικασία του να διαφωνείς, του να χαλιέσαι και να γεμίζεις τοξικότητα, όσο περνάει ο καιρός και απομακρύνεσαι από αυτές τις καταστάσεις θα δεις πόσο ανούσιες ήταν.

“Είσαι πιο δυνατή απ’όσο πιστεύεις”

Ίσως η παραπάνω φράση σου φαινόταν αστεία κάθε φορά που κάτι άλλαζε στην ισορροπία της ζωής σου και σε έκανε να νιώθεις τόσο εύθραυστη, αλλά η πραγματικότητα ήρθε να σε διαψεύσει. Άντεξες μια χαρά και τις αποτυχίες και τους χωρισμούς, και τη προδοσία από φίλους, και μάλιστα όχι μόνο ανταπεξήλθες και δεν λύγισες όπως περίμενες, αλλά έγινες πιο δυνατή, πιο σίγουρη για τον εαυτό σου, πιο ώριμη.

“Να κάνεις κάτι που αγαπάς”

Καμία συμβουλή επαγγελματικού προσανατολισμού δεν ήταν περισσότερο to the point από αυτή. Πάνω από την επαγγελματική αποκατάσταση, πάνω από τις οικονομικές απολαβές, πάνω από το ωράριο εργασίας, βρίσκεται το να ξυπνάς κάθε πρωί περιμένοντας με ανυπομονησία να πας στη δουλειά σου. Αν μάλιστα καταφέρνεις να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου και να ζεις αξιοπρεπώς κάνοντας το χόμπι σου επάγγελμα, τότε είσαι πολύ τυχερή.

“Επένδυσε στον εαυτό σου”

Να μορφώνεσαι, να συνεχίζεις να διαβάζεις το αντικείμενο που σπούδασες, να μη σταματήσεις να εξελίσσεσαι κάνοντας νέα πράγματα. Η μητέρα σου, σου έδειξε πως το μυαλό σου και όσα κουβαλάς είναι η μοναδική σου προίκα, το καλύτερό σου εφόδιο. Αντιμετώπισε τα χρήματά σου με τον ίδιο τρόπο. Σε ταξίδια, σε σεμινάρια, σε ξένες γλώσσες. Ξόδευε λιγότερα σε ρούχα και καλλυντικά και φρόντισε λίγο περισσότερο το μέσα σου από το απ’έξω σου.

“Να αγαπάς το σώμα σου”

Μπορεί να μη το καταλάβαινες όταν έβγαινες και ξενυχτούσες και πήγαινες κατευθείαν στη σχολή, αλλά όσο μεγαλώνεις κατανοείς την αξία της ξεκούρασης και της φροντίδας του εαυτού σου. Να τρώς καλά, να ξεκουράζεσαι, να μένεις στο σπίτι το βράδυ που δεν έχεις κουράγιο να πας για ποτό, να γυμνάζεσαι για να διατηρείς υγιές σώμα και μυαλό και όχι για να κάνεις bikini body, να χαλάς περισσότερα χρήματα για ντεμακιγιάζ και όχι για μακιγιάζ. Να σε αγαπάς.

 featured photo unsplash.com