Ο χειμώνας είναι και επίσημα εδώ. Το 2019 υπήρξε μία πολύ καλή χρονιά για το σινεμά – μία χρονιά με ποικιλία. Ο “Joker” του Phoenix, το “Parasite”, ο νέος Almodóvar, το “The Distance Between Us And The Sky, του Βασίλη Κεκάτου. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ταινίες που μας χάρισαν τα σινεφιλικά halellujah moments της χρονιάς.

Ωστόσο, το 2019 δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Ο Δεκέμβριος προτού κάνει το grand finale, φέρνει στις αίθουσες μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Mariane & Leonard: Words Of Love του Nick Broomfield

Αν αγαπάς το Leonard Cohen τότε αυτή είναι η ταινία που πρέπει να δεις. Ένα ντοκιμαντέρ για τη σχέση του Leonard Cohen και της Marianne Ilhen, την οποία ο Cohen γνώρισε και ερωτεύτηκε στην Ύδρα. Η Marianne ήταν πηγή έμπνευσης για το δημοφιλή δημιουργό. Εξήντα, σχεδόν, χρόνια από τη γνωριμία τους και την αρχή της σχέσης τους, ο έρωτάς τους ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη και αποτελεί ένα must – see. Ιδανικό για εσένα που αγαπάς τον Cohen. Και τα ντοκιμαντέρ. Ή και τα δύο.

Knives Out του Rian Johnson

Λίγο πριν ο Daniel Craig αποχαιρετίσει μια για πάντα το James Bond, αναλαμβάνει το ρόλο του ντετέκτιβ στο νέο φιλμ του Rian Johnson. Μία ιστορία σαν γραμμένη από την Αγκάθα Κρίστι. Ένας 85 συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας πέφτει νεκρός στο πολυτελές σπίτι του ανήμερα των γενεθλίων του. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στη γιορτή που έχει διοργανωθεί για τα γενέθλιά του θεωρούνται ένοχοι, και κανείς δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το σπίτι μέχρι να λυθεί το μυστήριο. Ένα δυνατό cast, το οποίο δημιουργεί αρκετές προσδοκίες, και μία ενδιαφέρουσα πλοκή, η οποία είναι αρκετά δυνατό κίνητρο – σχεδόν χάδι, για να αφήσουμε, για λίγο τουλάχιστον, το Netflix.

Cats του Tom Hooper

Ο Tom Hooper του Danish Girl και του Les Miserables επιστρέφει στο σινεμά, αυτήν τη φορά με το musical “Cats”. Το πασίγνωστο και πολυαγαπημένο musical βασισμένο στο κείμενο του T.S. Eliot, ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη. Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το trailer οι αντιδράσεις είναι πολλές, και ο καιρός κυλά απελπιστικά αργά για τους θαυμαστές του συγκεκριμένου musical, το οποίο έχει γράψει ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή

Ένα κορίτσι ταξιδεύει από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο κόρες του. Σε αυτό το ταξίδι αποφασίζει ότι θα ζήσει τη ζωή της, όπως την έχει ερωτευτεί. Γράφει, χαρτοπαίζει, τραγουδά. Γίνεται ηθοποιός στα μπουλούκια. Και γίνεται μία σπουδαία ποιήτρια και στιχουργός. Συνεργάζεται με σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως ο Μ. Χιώτης, ο Μ. Χατζιδάκις, ο Β. Τσιτσάνης, ο Α. Καλδάρας, και γίνεται μία γυναίκα – σύμβολο.

featured image: Αθηνόραμα