Οι ορμονες της ευτυχιας και τι να κανεις μ αυτες

Οι χημικοί αγγελιοφόροι που είναι υπεύθυνοι για την ευτυχία μας.

0d37103d19f7e8e6ae368a4e2dc8a34a

Ντοπαμίνη: Ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας. Μας παρακινεί και μας εμπνέει να δράσουμε. Χαμηλή αυτοπεποίθηση και τεμπελιά συνδέονται με χαμηλά επίπεδα της ντομαπίνης. Η έκκριση της συνδέεται με τα συναισθήματα επιτυχίας, επίτευξης στόχων αλλά και απόλαυσης.

Το μυστικό: Χώρισε τους στόχους σου σε μικρότερα κομμάτια ώστε να κερδίζεις αυτό το συναίσθημα πιο συχνά. Ένας άλλος τρόπος είναι οι μικρές απολαύσεις: καφές, ένα γλυκό, σεξ, ό,τι απολαμβάνεις εσύ.

Η άμεση δράση σου: Να πάρεις αποφάσεις

Σεροτονίνη: Ενεργοποιείται όταν νιώθεις σημαντικός και χρήσιμος και ενδιαφέρον και γενικά όταν είσαι ευχαριστημένος από τα πράγματα. Το αίσθημα της μοναξιάς και η κατάθλιψη είναι αποδείξεις χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης. Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά επικεντρώνονται στην παραγωγή της σεροτονίνης.

Επανέφερε στο μυαλό σου όσα έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα και βελτίωσε τους τρόπους και τις πρακτικές σου ώστε να θυμάσαι συχνά όλα εκείνα για τα οποία νιώθεις τυχερός. Έχει σημασία να σκέφτεσαι συχνά όσα κάνουν την ζωή σου να αξίζει, όσο μεγάλα ή μικρά κι αν είναι. Αναζήτησε τρόφιμα με υψηλούς δείκτες του αμινοξέως τρυπτοφάνη, για να τα εντάξεις στη διατροφή σου.

H ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι: Για ποια πράγματα είμαι ευγνώμων; 

Ωκυτοκίνη: Η χημική ουσία της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας. Γνωστή και ως ορμόνη της αγκαλιάς.

Το μυστικό: Αγκάλιασε τους γύρω σου. 

Ενδορφίνες: Αντιμετωπίζουν τον πόνο και το άγχος. Με την φυσική άσκηση και το γέλιο είναι οι πιο απλοί τρόποι για να κερδίσεις τα οφέλη τους.

Σύμφωνα με έρευνες ένας μικρός περίπατος 30 λεπτών ή ένα γρήγορο 10 λεπτο τρέξιμο κάθε μέρα για δέκα μέρες μπορεί να αντιμετωπίσει μικρά επεισόδια άγχους και ήπιας έντασης πόνους.

Η άμεση δράση σου: Να βγεις στον ήλιο να περπατήσεις, να πάρεις τηλέφωνο έναν χαρούμενο φίλο σου. 

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.