Με το πρώτο κεφάλαιο του νέου άλμπουμ να έχει κυκλοφορήσει, μπορούμε να μιλήσουμε έχοντας μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Ναι, καλά κατάλαβες. Το νέο άλμπουμ των Lumineers είναι χωρισμένο σε κεφάλαια. Όπως ακριβώς ένα βιβλίο.

Και η ιστορία που αφηγείται θυμίζει πράγματι βιβλίο. Δεν είναι ότι οι Lumineers δεν μας έχουν συνηθίσει σε ένα τέτοιο σκεπτικό. Η αλήθεια είναι πως τα βίντεο που συνοδεύουν τα τραγούδια τους συνήθως θυμίζουν περισσότερο ταινίες μικρού μήκους, παρά βίντεο κλιπ. Τελευταία φορά μας άφησαν το 2017 με την Cleopatra. Μια επίσης ιστορία, που έμοιαζε να αποτελείται από τρία μέρη.

Τώρα επιστρέφουν έχοντας αρχικά ως πρωταγωνίστρια τους τη Gloria Sparks. Εκείνη είναι μια μητέρα που υποφέρει από τις διάφορες εξαρτήσεις της και προσπαθεί παράλληλα να τα καταφέρει με τη μητρότητα. Από τη μία έχουμε εικόνες που δεν δημιουργούν και μια τόσο ευχάριστη ατμόσφαιρα. Από την άλλη – ευτυχώς – έχουμε τους στίχους του τραγουδιού που μας προσφέρουν όση αισιοδοξία χρειαζόμαστε. Μαζί με την Gloria, στο ίδιο κεφάλαιο ανήκουν τα τραγούδια Donna και Life in the City. Όλα δεμένα μεταξύ τους με την ίδια θεματική.

Οι εξαρτήσεις είναι ένα θέμα που ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο χώρο της μουσικής και των τεχνών, σπάνια κάποιος μιλά γι’ αυτές. Πόσο μάλλον μέσα από την ίδια την μουσική. Παραμένει ένα ταμπού το οποίο νομίζουμε πως όπου αναφερθεί θα φέρει πολλούς σε άβολη θέση. Αν κρίνουμε όμως από την ανταπόκριση που έλαβε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το νέο άλμπουμ των Lumineers, αυτό δεν είναι πια ο κανόνας. Εκείνοι βρήκαν τον πιο όμορφο τρόπο για να μιλήσουν για κάτι τόσο ιδιαίτερο – ένα visual άλμπουμ.

Η “φανταστική” οικογένεια Sparks θα πρωταγωνιστεί και στα επόμενα κεφάλαια του άλμπουμ. Το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στον γιο της Gloria, τον Jimmy και το τρίτο στον εγγονό της, τον Junior. Είναι όμως η οικογένεια Sparks πράγματι αποκύημα της φαντασίας;

Ο Wesley Schultz επιβεβαιώνει ότι η Gloria είναι αποτέλεσμα δικών του προσωπικών βιωμάτων.

Η Gloria είναι ένα εξαρτημένο άτομο. Ως χαρακτήρας είναι εμπνευσμένη από ένα μέλος της οικογένειας μου, και ούτε η πολλή αγάπη ούτε καμία άλλη βοήθεια στάθηκαν αρκετά για να τη σώσουν. Εδώ και ένα χρόνο είναι άστεγη. Το να αγαπάς ένα εξαρτημένο άτομο είναι σαν να στέκεσαι μπροστά σε κύματα που σκάνε πάνω σου, προσπαθώντας να λυγίσεις τη θέληση της θάλασσας.

Και τα τρία τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα ανήκουν ξεκάθαρα στο ύφος των Lumineers. Είναι από αυτά τα συγκροτήματα που μόλις ακούς τον πρώτο στίχο ξέρεις περί τίνος πρόκειται. Απλά σε αυτή την περίπτωση, έστω στο πρώτο κεφάλαιο, μην μείνεις απλά στον πρώτο στίχο.


Featured Image: tucson.com