Κάποτε είχα μια φίλη που μου αποκάλυψε ενώ τρώγαμε στα Friday’s ότι δεν είχε ποτέ της οργασμό από την ημέρα που ξεκίνησε να κάνει σεξ. Μου φάνηκε τόσο περίεργο που τη ρώτησα αν έχει απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για να το αντιμετωπίσει.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, την ενόχλησε τόσο πολύ αυτό που της είπα, που εξοργίστηκε και η φιλία μας τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στον επόμενο  μήνα. Η πρόθεσή μου δεν ήταν σε καμία περίπτωση να την προσβάλλω.

Νόμιζα πως με το να της προτείνω αυτή τη λύση θα τη βοηθούσα, ενώ ειλικρινά πίστευα πως είχε δικαίωμα στον οργασμό που δεν είχε βιώσει ποτέ της όταν έκανε σεξ με έναν άνδρα. Άλλωστε, γιατί να κάνει, αν δεν καταφέρνει να φτάνει κι εκείνη στην κορύφωση; Το θεώρησα δικαίωμά της και έκρινα πως ήταν εντελώς άδικο που δεν της συνέβαινε. Με την πάροδο των χρόνων διαπίστωσα ότι η αδυναμία των γυναικών να φτάσουν σε οργασμό όταν κάνουν σεξ είναι όντως πολύ συνηθισμένη. Και τις ενοχλεί αλλά δεν το ομολογούν.

Πρόκειται λοιπόν για το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη σεξουαλική τους ζωή και αν σου συμβαίνει δεν πρέπει να ντρέπεσαι ούτε να θυμώνεις, αλλά να το λύσεις. Επιστημονικά λέγεται ‘γυναικεία διαταραχή οργασμού’ και περιγράφεται ως η πολύ μεγάλη καθυστέρηση ή η πλήρης απουσία επίτευξης της κορύφωσης. Είναι μια κατάσταση που στεναχωρεί πολύ τις γυναίκες που τη βιώνουν, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν πως όσες την έχουν, δυσανασχετούν ακόμη και στο άκουσμα του όρου ‘διαταραχή’ καθώς θεωρούν πως τις κάνει να μειονεκτούν έναντι εκείνων που έχουν οργασμούς. Α

φορά συνήθως στις γυναίκες που έχουν ετεροφυλοφυλικές επαφές, που δεν το μοιράζονται με τον σύντροφό τους και παράλληλα δεν εξερευνούν μόνες τους το σώμα τους για να δουν τι τους αρέσει.

Παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά συνηθισμένη, σε τέτοιο βαθμό που αν η πλειοψηφία ήταν ειλικρινής σε σχετικές έρευνες, θα μπορούσε και να αφορά το γυναικείο φύλο σε συντριπτικό ποσοστό. Σύμφωνα με τη Wendy Vanselow, η οποία είναι σύμβουλος του κέντρου Hailes for Women’s Health, προσθέτει μια σημαντική πληροφορία. Oι περισσότερες γυναίκες πράγματι δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό αποκλειστικά και μόνον με τη διείσδυση, αλλά χρειάζονται κυρίως την κλειτοριδική διέγερση ώστε να καταφέρουν να φτάσουν σε οργασμό. “Η πλειοψηφία των γυναικών, χρησιμοποιεί την κλειτορίδα του για να φθάσει σε οργασμό και μιλάμε για τα 2/3” σύμφωνα με τα λεγόμενα της επιστήμονα.

Επομένως τι πρέπει να ξέρουμε για τη ‘γυναικεία διαταραχή οργασμού’ ώστε να βοηθηθούμε;

Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί ο γυναικείος αυνανισμός. Αν σε αυτό υπάρχει κενό, τότε μια γυναίκα δεν θα γνωρίζει το τι της αρέσει ώστε να το ζητήσει και από τον σύντροφό της. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις το ένα τέταρτο των ενεργών σεξουαλικά γυναικών αυνανίζονται κι αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητά τους να απολαύσουν το διαπροσωπικό σεξ.

Για να διαγνωστεί μια γυναίκα με τη συγκεκριμένη διαταραχή, πρέπει να αδυνατεί να φτάσει σε οργασμό ενώ υπάρχει διέγερση σε ποσοστό 75% και αυτό να συμβαίνει μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με το εγχειρίδιο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders της Αμερικανικής Ψυχιατρικής εταιρίας. Αυτό αφορά ποσοστό ανάμεσα στο 11% και το 21% των γυναικών και είναι ο βασικός λόγος που τις οδηγεί τελικά στο να μην επιθυμούν να κάνουν σεξ λόγω έλλειψης κινήτρου. Ταξινομείται σε πρωτεύον και δευτερεύον: κάποια που δεν έχει ποτέ της φτάσει σε οργασμό αντιμετωπίζει τον πρωτεύον, ενώ στο δευτερεύον ανήκει εκείνη που είχε οργασμό και δεν μπορεί πλέον. Και οι δυο κατηγορίες αισθάνονται άγχος, ντροπή και γενικά αρνητικά συναισθήματα. Η μία επειδή δεν τα κατάφερε ποτέ, η άλλη που τον έχασε.

Κάποιες γυναίκες θεωρούν πως ο οργασμός τους είναι εξαιρετικά σημαντικός και δεν επιθυμούν να κάνουν σεξ χωρίς να έρχονται σε κορύφωση. Τους κάνει ψυχολογικά κακό. Αντίθετα κάποιες άλλες έχουν συμβιβαστεί στην ιδέα ότι δεν έχουν οργασμό και συνεχίζουν να κάνουν σεξ σε αυτό το μοτίβο. Μάλιστα κάποιες γυναίκες από τη δεύτερη κατηγορία, επισκέπτονται ειδικούς όχι επειδή ανησυχούν εκείνες, αλλά οι σύντροφοί τους, επειδή τελικά, πιστεύουν πως σε κάτι φταίνε οι ίδιοι.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι οι οποίοι κάνουν τις γυναίκες να μην έχουν οργασμό; Κοινώς τι φταίει;

Πρόκειται συνήθως για έναν συνδυασμό πραγμάτων που αφορούν σε παθολογικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που στο σύνολό τους μπλοκάρουν την έκρηξη. Σαφώς και σοβαροί παράγοντες όπως η εμμηνόπαυση ή η χημειοθεραπεία ευθύνονται, καθώς επιδρούν στο νευρικό σύστημα, ενώ επίσης κατηγορούνται τα παρελθοντικά ψυχικά τραύματα, η κατάθλιψη, η φαρμακευτική αγωγή, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, τα θρησκευτικά πιστεύω ή η κουλτούρα της ενοχής. Κάποιες γυναίκες απλώς δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν ή νιώθουν άσχημα για το σώμα τους και εκείνη τη στιγμή αντί να επικεντρωθούν στο σεξ κάνουν κακές σκέψεις. Επειδή κυρίως πρόκειται για εγκεφαλικό ερεθισμό, οι γυναίκες δεν επικεντρώνονται στον οργασμό τους αλλά πέφτουν στο κρεβάτι κάνοντας άλλες σκέψεις κι αυτό τις αποπροσανατολίζει.

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν και τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχον στην κάθε σχέση και δεν επιτρέπουν στην εκάστοτε γυναίκα να ηρεμήσει και να πάρει αυτό που χρειάζεται, τόσο από το ταξίδι όσο και από τον προορισμό. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί γυναίκες όλων των ηλικιών, των χρωμάτων, των κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων. Και αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι μπορεί να θεραπευθεί.

Αυτό που πρέπει να κάνεις αν αντιμετωπίζεις διαταραχή οργασμού είναι να μιλήσεις αρχικά στον γυναικολόγο σου ο οποίος θα σε παραπέμψει σε κάποιον ακόμα πιο ειδικό γιατρό ή επιστήμονα

Μια άλλη λύση είναι να δεις κατευθείαν ένα σεξολόγο. Πρέπει όμως να είσαι προετοιμασμένη να μιλήσεις για την ερωτική σου ζωή χωρίς υπεκφυγές ώστε να μπορέσει όντως να σε βοηθήσει. Μπορεί να μην είναι κάτι εύκολο, αλλά θα αλλάξει τη ζωή σου. Εξίσου σημαντική είναι και η επικοινωνία με τον σύντροφό σου. Πρέπει να του μιλάς ώστε να σε βοηθήσει.

Ένα από τα βασικά κλειδιά της υγιούς σεξουαλικής ζωής είναι η δυνατότητα να επικοινωνείς με τον ερωτικό σου παρτενέρ. Και οι δυο σας να ξέρετε τόσο τι θέλετε όσο και τι ζητάτε από τον άλλο στο σεξ. Ο οργασμός σου είναι δικαίωμα. Διεκδίκησέ το.

featured photo: @lelia_milaya