Οι αναμνησεις

Ξέρεις γιατί είναι ωραίες οι αναμνήσεις;

Γιατί είναι εκεί για να σου θυμίζουν.

Τι ήσουν, ποιος ήσουν, τι έζησες, τι έκανες, τι ένιωσες. Με ποιον το έζησες, το έκανες, το ένιωσες.

Ένα τραγούδι που έχεις ξανακούσει, μια λέξη που έχεις ξαναπεί, ένα άρωμα που έχεις ξαναμυρίσει, μια ταινία που έχεις ξαναδεί, ένα βιβλίο που έχεις ξαναδιαβάσει, ένα ρούχο που έχεις ξαναφορέσει, ένα αστείο που έχεις ξαναγελάσει με αυτό, ένα φαγητό που έχεις ξαναφάει, ένας δρόμος που έχεις ξαναπεράσει, έρχονται ξαφνικά για να σου θυμίσουν.

Τα “παλιά”, τα “τότε που”, τα περασμένα. Που μπορεί να φαίνονται ξεχασμένα αλλά δεν είναι.

Γιατί είναι και πάλι εδώ.

Όταν δεν είναι κάτι άλλο. Κάτι καινούργιο, κάτι δυνατό, κάτι που να σου θυμίζει ποιος είσαι, τι είσαι, τι ζεις, τι κάνεις, τι νιώθεις.

Οι αναμνήσεις είναι εδώ για να καλύπτουν το κενό, ή για να κάνουν το κενό να μοιάζει μεγαλύτερο.

Οι αναμνήσεις είναι εδώ για να σου θυμίσουν τι άφησες πίσω ή τι σε άφησε πίσω.

Τότε που προχώρησες, επειδή είπες ή είπαν “ως εδώ”.

Και διάλεξες καινούργιο τραγούδι για να τραγουδάς, λέξεις για να λες, άρωμα να μυρίζεις, ταινία να βλέπεις, βιβλίο να διαβάζεις, ρούχο να φοράς, αστείο να γελάς, φαγητό να τρως, δρόμο να περνάς. Και να προχωράς.

Να προχωράς και να κάνεις καινούργια πράγματα, να κάνεις καινούργια ζωή, να νιώθεις κάτι άλλο.

Να βαδίζεις τον καινούργιο δρόμο που διάλεξες ή σε διάλεξε με βήματα γρήγορα ή αργά, με βήματα δικά σου, διαφορετικά από αυτά που βάδισες τον προηγούμενο δρόμο, αλλά ταυτόχρονα ίδια γιατί είναι δικά σου. Όπως δικός σου είναι και ο δρόμος που άφησες πίσω και ο δρόμος που έχεις μπροστά σου να βαδίσεις.

Με βήματα πότε γρήγορα και πότε αργά. Με βήματα ανυπόμονα ή βαριεστημένα. Με βήματα ξεκούραστα ή κουρασμένα. Με βήματα βαριά από τις αναμνήσεις ή ανάλαφρα από αυτές.

Ο δρόμος είναι δικός σου. Και οι αναμνήσεις.  Πού ή θα γίνουν εμπόδια και θα σε καθηλώσουν σε μια άκρη αυτού του δρόμου ή θα σε βοηθήσουν να τον διαβείς. Κράτα τες και προχώρα. Μην τις αφήσεις πίσω. Γιατί είναι αυτές που θα σου θυμίζουν γιατί βγήκες από έναν δρόμο για να ακολουθήσεις έναν καινούργιο. Βάδισε τον.