Αν μπορούσες να αποτυπώσεις μια ανάμνηση του χωριού με αρώματα, χρώματα και αντικείμενα σε ένα κουτί, το πρώτο πράγμα που θα επέλεγες είναι η λεβάντα. Το άρωμα αυτού του μικρού μοβ λουλουδιού ήταν και εξακολουθεί να είναι το βασικό άρωμα κάθε ντουλάπας. Όσο γνώριμη όμως και αν είναι η μυρωδιά της, δεν είναι ακόμα γνωστές όλες οι ιδιότητες της. Μιας και ο ήλιος είναι αρκετά γενναιόδωρος τελευταία και μας θυμίζει την άνοιξη, ορίστε μια λίστα από τα οφέλη της λεβάντας.

1 | Άγχος

Η κατανάλωση είτε 80-180mg ελαίου λεβάντας είτε 500mg σκόνης άνθους λεβάντας έχει συνδεθεί σε πολλές έρευνες με την μείωση του άγχους. Ένα πείραμα που έγινε με την χρήση της λιναλοόλης (ουσίας στο άνθος της λεβάντας) σε ποντίκια, απέδειξε ότι η λιναλοόλη έχει αγχολυτικές ιδιότητες (Hiroki Harada, Hideki Kashiwadani, Yuichi Kanmura και Tomoyuki Kuwakii, 2018). Μια άλλη μελέτη υπογράμμισε το πόσο αποτελεσματική είναι η λιναλοόλη στην αγχολυτική της δράση. Συγκεκριμένα μετά από τη χορήγηση της ουσίας για έξι εβδομάδες, οι ασθενείς παρουσίασαν 45-60% μείωση στα επίπεδα του άγχους τους.

2 | Μελαγχολία – Υποτονία

Ένα θεώρημα που έχει αποδειχθεί σε ένα μεγάλο αριθμό ερευνών είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων της μελαγχολίας με τη χρήση του ελαίου της λεβάντας. Η κατανάλωση λεβάντας για έξι εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα μελαγχολίας. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη, ευεργετικός είναι ο συνδυασμός της με την τοφρανίλη (Tofranil). Η δεύτερη είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ασθενείς με διαγνωσμένη κατάθλιψη.

Τα τρία οφέλη της λεβάντας που θα σε πείσουν πως αξίζει μια θέση στο ντουλάπι σου
Byrdie

3 | Δυσμηνόρροια

Τα συμπτώματα της έμμηνου ρύσης είναι διαφορετικά για κάθε γυναίκα. Αν όμως είσαι από αυτές που υποφέρουν τότε πριν σηκωθείς να πιάσεις άλλο ένα φάρμακο για τον πόνο, κάνε μαλάξεις στην κοιλιά με λεβάντα. Επίσης, η εισπνοή ελαίου λεβάντας κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών, λέγεται πως μειώνει τους στομαχικού πόνους και τους πόνους της μέσης.

Όμως…

Πριν όμως αρχίσεις να βάζεις τη λεβάντα στη ζωή σου, συμβουλέψου έναν ειδικό για πιθανές σου αλλεργίες. Γενικά όσες και αν είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας πρέπει να είσαι συνετή στη χρήση σου. Δεν θεωρείται απολύτως ασφαλές ως αιθέριο έλαιο, χωρίς όμως τα ευρήματα των πειραμάτων να δείχνουν ότι είναι επικίνδυνο. Ο πιο ασφαλής τρόπος να την εντάξεις στη ζωή σου είναι χρησιμοποιώντας την εξωτερικά. Έτσι είτε έχεις στομαχικά προβλήματα είτε όχι, δεν θα ερεθίσεις τον οργανισμό σου. Από τη στιγμή δε που δεν έχεις κάποια σχετική αλλεργία θα απολαύσεις μόνο τα οφέλη της.

featured image: Woman’s World