Με έναν άνθρωπο, με μία πέτρα, με ένα σκυλάκι, με το αυτοκίνητο του, με τον σύντροφο του, με το σπίτι του, με το κρεβάτι του, με τα τσιγάρα του, με το φαγητό του, με κάποιον που διαφωνεί μαζί του ως προς τις πολιτικές πεποιθήσεις, με κάποιον που υποστηρίζει διαφορετική ομάδα από εκείνον, με κάποιον που πιστεύει σε διαφορετικό θεό από εκείνον, με κάποιον που εκτίμησε στο πέρασμα των χρόνων, με κάποιον που αντιπάθησε με την πρώτη ματιά, με κάποιον που μένει στον από κάτω όροφο, με κάποιον που μένει στην άλλη άκρη της γης, με κάποιον συνομήλικο του, με κάποιον πολύ  μικρότερο του σε ηλικία, με κάποιον πολύ μεγαλύτερο του.

Γενικά θα γίνει φίλος με οτιδήποτε και οποιονδήποτε θεωρήσει πως έχει κάτι κοινό ή κανένα απολύτως κοινό.

Βασικά δεν ξέρω αν το έθεσα σωστά.

Γιατί βασικά ο Υδροχόος θα γίνει φίλος για οτιδήποτε και για οποιονδήποτε.

Κι αυτό γιατί πολλοί θέλουν να έχουν ή έχουν φίλο έναν Υδροχόο,αλλά ο Υδροχόος  θέλει να έχει ή έχει λίγους φίλους. Λίγους και καλούς. Και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει όσο περνάνε τα χρόνια και από εκεί που σαν παιδάκι έκανε πέντε φίλους την ημέρα, όσο μεγάλωνε έμεινε με τόσους φίλους όσους μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στους υπόλοιπους σήκωσε το δάχτυλο του ενός χεριού. Ένα συγκεκριμένο. Το μεσαίο.

Πέρα από το μεσαίο δάχτυλο ο Υδροχόος δεν θα σηκώσει κανένα άλλο δάχτυλο. Και σε κανέναν. Δεν θα κρίνει τους φίλους του, δεν θα τους “δικάσει”, δεν θα τους κάνει κύρηγμα. Θα “σηκώσει τα αυτιά του” για να τους ακούσει. Και θα τους ακούσει επειδή το νιώθει και το θέλει. Όχι επειδή “πρέπει”. Δεν είναι φίλος του “πρέπει”, είναι φίλος του “νιώθω”. Όταν ακούει, όταν μιλάει, όταν συμφωνεί, όταν διαφωνεί, όταν τσακώνεται, όταν συμφιλιώνεται, όταν ζητάει συγγνώμη, όταν “τρέχει” να βρει τους φίλους του, όταν απομακρύνεται από αυτούς είναι επειδή το θέλει, όχι επειδή “πρέπει”.

Θα πει αυτό που θέλει να πει, όχι αυτό που θέλει να ακούσει ο φίλος του. Δεν θα χαϊδέψει κανενός τα αυτιά και θα προσπαθήσει πάρα πολύ να πει την γνώμη του χωρίς να πληγώσει τον φίλο του. Και λέω “θα προσπαθήσει”, γιατί πολλές φορές στην προσπάθεια του να πει κάτι αντίθετο από αυτό που θέλει να ακούσει ή πιστεύει ο φίλος του μπορεί να φανεί σκληρός και να πληγώσει τον φίλο του με την ωμή γλώσσα που χρησιμοποιεί. Αλλά αυτό ίσως και να το κάνει επειδή αυτή να είναι η μοναδική απαίτηση που έχει από τους φίλους του. Να του λένε την γνώμη τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει και εκείνος. Ωμά.

Μπορεί να φαίνεται σκληρός κάποιες φορές, αλλά όσο σκληρός και να φαίνεται αυτό είναι που εκτιμάνε οι φίλοι του σε εκείνον. Αυτό και την δαθέσιμοτητα του για εκείνους. Ο Υδροχόος δεν έχει “ωράρια” όταν πρόκειται για τους φίλους του. Εφημερεύει, διανυκτερεύει. Οποιαδήποτε στιγμή τον χρειαστούν οι φίλοι του ο Υδροχόος θα πεί “έλα” ‘η “έρχομαι”. Και θα βρεθεί με τον φίλο που θέλει να του μιλήσει, να πει τον πόνο του, να πει την χαρά του, να συζητήσει το πρόβλημα του, να μην συζητήσει τίποτα απολύτως. Απλά να είναι μαζί του γιατί ξέρει πως ο Υδροχόος φίλος του μπορεί να καταλάβει τις 500.000 λέξεις που θα του πεί ή ακόμα και την καμία που δεν θα πει.

Ο Υδροχόος θα υπερασπιστεί τους φίλους του, θα τους βοηθήσει, θα τους σταθεί χωρίς να περιμένει τίποτα από αυτούς. Θα το κάνει επειδή το νιώθει. Δεν θα βοηθήσει με συμβουλές, θα πει απλά την γνώμη του, κι ίσως αυτή να είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει, η γνώμη του.

Δεν θα κάνει θυσίες για τους φίλους του. Γιατί όσα κάνει για τους φίλους του δεν τα θεωρεί θυσίες. Τα θεωρεί αυτονόητα. Και αυτό περιμένει και εκείνος από τους φίλους του. Θα ακούσει τα ίδια πράγματα από αυτούς εκατό φορές, θα πει”σε δέκα είμαι εκεί, κατέβα να πάμε βόλτα” στον φίλο που θα του τηλεφωνήσει όταν δεν είναι καλά, θα πάρει στους φίλους του δώρο χωρίς να υπάρχει λόγος απλά επειδή είδε κάτι και τους θυμήθηκε, θα τους πάρει τηλέφωνο να τους πει το πιο κρύο ανέκδοτο που υπάρχει, θα τους μαγειρέψει το αγαπημένο τους φαγητό για να γιορτάσει μαζί τους την χαρά τους, θα ακολουθήσει σε ξενύχτια όταν κάποιος φίλος του το έχει ανάγκη, θα ακούσει την διαφορετική άποψη τους χωρίς να προσπαθήσει να τους πείσει ότι η δική το είναι σωστή. Θα πει “ευχαριστώ” και “συγγνώμη”, θα πει “ό,τι θες είμαι εδώ” και θα το εννοεί, ακόμα κι αν είναι 800 χιλιόμετρα μακριά, στην απέναντι κερκίδα, σε διαφορετική δουλειά, στο αμάξι,στο κρεβάτι του. Θα είναι εκεί.

Θα είναι όμως εκεί για πολλούς ανθρώπους. Γιατί τον έχουν φίλο αρκετοί άνθρωποι. Πολλοί. Για αυτό και κάποιοι από αυτούς παραπονούνται πως δεν βλέπουν τον Υδροχόο φίλο τους τόσο συχνά όσο θα θέλανε. Δεν φταίει εκείνος όμως, απλά δεν προλαβαίνει. Να δει, να ασχοληθεί με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους. Όταν όμως βρει χρόνο, θα αναπληρώσει για τον χαμένο χρόνο και θα είναι ουσιαστικά με τον φίλο του.

Όταν βρει επίσης χρόνο θα ασχοληθεί και με τον εαυτό του. Και αυτό,ο χρόνος του και ο χώρος του είναι κάτι που απαιτεί να σέβονται εκείνοι που θεωρεί  φίλοι του. Έχει κι εκείνος κάποια όρια που πολλές φορές δεν είναι σαφή αλλά απαιτεί να τα γνωρίζουν και να τα καταλαβαίνουν εκείνοι που θεωρεί φίλους του, για αυτό και όταν τα υπερβαίνουν οι άλλοι εκείνος παύει να τους θεωρεί φίλους. Γιατί για εκείνον φίλος είναι εκείνος που σέβεται την ανάγκη που έχει ο Υδροχόος κάποια στιγμή να μην ασχοληθεί με κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό του ή την προστασία των ειδών προς εξαφάνιση.

Ο Υδροχόος “δεν θα έχει φίλο πια” κάποιον που θα του πει ψέματα, κάποιον που δεν θα τον ακούσει τις σπάνιες φορές που εκείνος θα έχει κάποιο πρόβλημα, κάποιον που θα στρέφεται σε αυτόν μόνο στα δύσκολα, κάποιον που υπερβαίνει τα όρια του σεβασμού προς εκείνον αλλά και προς όλους τους άλλους, κάποιον που θα αδικήσει εκείνον αλλά και όλους τους άλλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις απλά θα εξαφανιστεί. Δεν θα κρατήσει κακία. Θα κρατήσει απλά αποστάσεις.

Έχει λίγους φίλους αν και είναι τόσο κοινωνικός και έχει πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους παρέες. Οι φίλοι του είναι δοκιμασμένοι όχι μόνο στον χρόνο, αλλά τόσο στις δύσκολες όσο και στις εύκολες στιγμές. Για τον Υδροχόο φίλος είναι αυτός που μπορεί να μοιραστεί την σιωπή αλλά και τα λόγια, την φασαρία και την ησυχία, τα όμορφα αλλά και τα άσχημα που είναι ο καθένας. Για τον Υδροχόο ο φίλος δεν φαίνεται στις δύσκολες στιγμές αλλά κυρίως στις εύκολες. Φίλος δεν είναι κάποιος που αγαπάει και δέχεται τον άλλο για αυτό που είναι, αλλά αυτός που αγαπαέι και δέχεται τον άλλο παρ’όλο που είναι αυτό που είναι.

Φίλος είναι αυτός που μπορεί να μην τον βλέπει κάθε μέρα αλλά που είναι βέβαιος για την παρουσία του κάθε μέρα.

Κι ας έχουν να μιλήσουν καιρό.

Αρκεί που όταν βρεθούν μαζί ανεξάρτητα από τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνάντηση τους, θα είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα, κι ας έχει περάσει ίσως μια ζωή.

Γιατί η φιλιά για τον Υδροχόο είναι σαν το παστίτσιο. Δεν χρειάζεται ζέσταμα για να την απολαύσεις.