ο ρομαντισμός πέθανε

Ζούμε στην εποχή όπου όλα τρέχουν. Εσύ τρέχεις να προλάβεις προθεσμίες, το τρένο, τα ραντεβού, τους ανθρώπους, την κίνηση, τις προτεραιότητες και τα πρέπει. Πόσο μπορεί να ευδοκιμήσει ο ρομαντισμός σε μία εποχή όπου έχουν μέσα τους λίγη βιασύνη, λίγο κυνισμό και αρκετή προχειρότητα;

Ναι, ίσως δεν προλαβαίνεις να γράψεις στο πιάνο σου μία μελωδία που σου φέρνει στον νου την όμορφη χθεσινή σας βραδιά και σίγουρα το να δείξεις τον έρωτα σου διαβάζοντα ένα ποίημα δεν είναι μέσα στην ρουτίνα σου. Και μια συμφωνία του Μπετόβεν δε ξέρω κατά πόσο θα έπειθε για τα αγνά σου συναισθήματα στην τελική!

Υπάρχουν όμως πολλά, μικρά πράγματα που επιβεβαιώνουν πως (ακόμη) ο ρομαντισμός καλά κρατεί και βασιλεύει παράλληλα με την εποχή μας και με τις “αντοχές” μας.

Έναν περίπατο στο πάρκο της γειτονιάς σου, μια αφιέρωση ενός τραγουδιού που σου θύμισε το ραντεβού σας εκείνο που είχε φάει τούμπα στη μέση του δρόμου και που ήταν τόσο ερωτεύσιμο, μια βόλτα το βράδυ, όσο κουρασμένοι κι αν νιώθετε, στην όμορφη Αθήνα πάντα σε χαλαρώνει και σε κάνει λιγάκι να νιώθεις πρωταγωνιστής σε μια ταινία εποχής ανακαλύπτοντας πόσο όμορφες γωνιές υπάρχουν στην πόλη μας. Κι αυτός ο βραδινός αέρας που σε χτυπάει στο πρόσωπο τις πρώτες νύχτες της Άνοιξης, είναι ό,τι πιο αναζωογονητικό μπορεί να σου χαρίσει αυτή η εποχή απλόχερα.

Καθημερινές αποδράσεις ακόμη κι αν είναι μέχρι το μίνι μάρκετ της γωνίας αρκούν να σε βγάλουν από τον λήθαργο. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια πιο ανάλαφρη οπτική γωνία που θα πάει κόντρα στην βαρεμάρα της  καθημερινότητας μας. Ακόμη και η διαδρομή που ακολουθείς καθημερινά προς την δουλειά σου, κρύβει μια “έκπληξη” αρκεί να την κοιτάξεις με την ανάλαφρη σου ματιά.

Ρομαντισμός είναι το ταξίδι της καρδιάς και του μυαλού χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως θα ακολουθήσει και το κορμί απαραίτητα.

Ρομαντισμός είναι ένα μεταμεσονύκτιο μήνυμα στον κολλητό σου για να πεις ό,τι δε μπορεί να σε πάρει ο ύπνος με τίποτα όσο κουρασμένος κι αν είσαι. Ρομαντισμός είναι να πάρεις καινούργιο παιχνίδι στον σκύλο σου και να αδημονείς να επιστρέψεις σπίτι να τον δεις να ενθουσιάζεται κι ας ξέρεις πως η κατάληξη του θα είναι να μισοφαγωθεί στα πέντε πρώτα λεπτά.

Ρομαντισμός είναι να νιώθεις και να μοιράζεσαι. Κι αυτό είναι κάτι που σε όποια εποχή κι αν ζούμε, όσο δύσκολες κι αν έχουν γίνει οι συνθήκες, κανείς δε μπορεί να μας το στερήσει παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.