«Αυτός» χωρίς επεξήγηση ή παράθεση. Ο συγκεκριμένος πρώην υπάρχει στη ζωή σχεδόν κάθε γυναίκας και συνήθως εμφανίζεται τη στιγμή που τολμάς να κάνεις μια νέα αρχή. Τη στιγμή που πλέον δε σε νοιάζει γιατί κάποτε σε ένοιαζε τόσο πολύ που κουράστηκες.

Γελάς χωρίς τα αστεία του, κοιμάσαι χωρίς τα μηνύματά του και το κυριότερο έχεις πάψει να περιμένεις ότι θα γυρίσει. Eκείνη ακριβώς τη στιγμή της ανακούφισης, της χαράς που τραγουδάς ανέμελα ξανά θα εμφανιστεί Αυτός. Δεν έχει σημασία ο τρόπος αν θα ναι μήνυμα ή τηλέφωνο ή μια ας το πούμε τυχαία συνάντηση – στο δικό σου στέκι με την παρέα, αλλά θα συμβεί.

Θα σου θυμίσει ξανά την ύπαρξή του, όχι απαραιτήτως γιατί του έλειψες εσύ ως ύπαρξη, αλλά προφανώς γιατί στο ενδιάμεσο (όσο εσύ πάλευες να τον ξεχάσεις) αυτός έχασε την ισορροπία του. Η αλήθεια λοιπόν είναι άσχημη, πονάει αλλά πρέπει να τη δεχτείς.

Ο πρώην που γυρίζει συνεχώς είναι γιατί δε θέλει να χάσει το τρόπαιο (το σιγουράκι)

Είναι το λεγόμενο boost αυτοπεποίθησης. Ξέρει ότι ήταν σημαντικός για σένα και ότι είχε μεγάλη επιρροή πάνω σου. Μπορεί (εύχομαι όχι) να έμαθε ότι δυσκολεύτηκες να τον ξεπεράσεις και ότι περίμενες πως θα τα ξαναβρείτε. Οπότε ναι στο μυαλό του θα είσαι πάντα αυτή που θα τον κάνει να παίρνει τα πάνω του όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά στη ζωή του.

Έμαθε πως συνεχίζεις τη ζωή σου και αποφάσισε να στη χαλάσει

Υπάρχει κι αυτό το εξελιγμένο είδος πρώην που το παίζει άνετος και σου εύχεται τα καλύτερα. Αρκεί το καλύτερα το δικό σου να μην είναι καλύτερο από το δικό του. Αν δηλαδή δεν προβάλεις την ευτυχία σου –γιατί είναι αληθινή- και δεν ζεις για να τον εκδικηθείς όπως συνηθίζεται. Μπορεί να γυρίσει να σου ζητήσει τα ρέστα ας πούμε. Να κάνει μια συναισθηματική επίθεση από αυτές που διαρκούν όσο μια βραδιά και λέγονται λόγια που αναιρούνται στο πεντάλεπτο. Με απώτερο σκοπό να μετανιώνεις που το έπαιξες υπεράνω και δεν του γραντσούνισες τότε το αμάξι.

Σε γουστάρει αλλά ποτέ τόσο πολύ ώστε να θέλει να είναι μαζί σου

Υπάρχουν οι «σε θέλω δίχως όρια» και οι «σε θέλω αλλά». Όπου μπαίνει το αλλά το συναίσθημα αυτοκτονεί, τα μπερδέματα αναζωογονούνται και οι κάβες της γειτονιάς σου ζουν ένδοξες στιγμές. Αλλά και πάλι σε κάθε μπιπ που περιλαμβάνει «δε θέλω να σε χάσω/σε σκέφτομαι/θέλω να σε δω/ διαστέλλονται οι κόρες των ματιών σου και μέσα σου ελπίζεις πως αυτή τη φορά μπορεί να είναι η δική σας φορά. Μπορεί να καταφέρετε, να άλλαξε να κατάλαβε ότι δε μπορεί χωρίς εσένα/μακριά σου κι άλλες συναισθηματικές σκέψεις που απέχουν έτη φωτός από αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Γιατί πολύ απλά αυτός που όντως σε θέλει, θα θέλει να είναι μαζί σου από την αρχή σας. Από τη μέρα που θα σας συστήσουν και θα γνωρίσει το υπέροχο εαυτό σου με όλα τα ψεγάδια και τις χάρες. Και δε θα σκεφτεί να σε αφήσει γιατί όντως δε θα μπορεί να κάνει αλλιώς.

Χώρισε ή πιο σωστά τον χώρισε

Όσο εσύ αναλύεις τη συμπεριφορά του και πετάς από τη χαρά σου που κάνει όσα δεν έκανε πριν. Χαίρεται το είναι σου που νιώθεις ότι ξαφνικά μετράς για αυτόν που νόμιζες ότι αδιαφορούσε. Αυτός προσπαθεί να ξεπεράσει τη χλαπάτσα κάποιου χωρισμού που δεν προκάλεσε ο ίδιος.

Γιατί για να μη στα πολυλογώ karma is a bitch. Και οι αδικίες σε αυτή τη ζωή επιστρέφονται. Το ποιον θα θυμηθείς στα δύσκολα δεν απέχει από αυτόν που συνήθως εσύ ο ίδιος οδήγησες εκεί. Στην περίπτωσή σου εύχομαι απλά να μην πιστέψεις λέξη.

Ήσουν η μόνη που δεν τον έδιωξε ποτέ (και η πιο πρόσφατη πρώην)

Τα πράγματα στις σχέσεις συνεχίζονται όπως τα ξεκινήσεις. Έτσι ακριβώς φτιάχνονται ή χαλάνε προσωπικότητες καλή ώρα. Αν ήσουν αυτή που δεν είπε ποτέ «όχι» που δεν το έστειλε γερό διάολο ή στους φίλους του ή έστω στη μαμά του. Αν η ανεκτικότητα και η βλακεία σου (στο έρωτα αυτά τα δύο πάνε μαζί ) ξεπερνούσε τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, συγχαρητήρια δε θα ξεμπερδέψεις ποτέ.

Ο πρώην που γυρίζει θα είναι πάντοτε μια άλυτη εξίσωση ή το παγωτό σοκολάτα που ξέρεις ότι θα χαλάσει τη δίαιτα που μόλις ξεκίνησες. Ο πρώην που γυρίζει είναι αυτός που στην πραγματικότητα θα σου προσθέσει πολλές ανασφάλειες αν μείνει κι άλλα τόσα ερωτηματικά μόλις εξαφανιστεί. Είναι αυτός που θα κρύψεις από τις κολλητές σου αν ενδώσεις στις προτάσεις του και θα τον βρίζετε μετά όλες μαζί μόλις εξαφανιστεί.

Τέλος, ο πρώην που γυρίζει είναι απειλή μόνο αν δεν τολμήσεις να κάνεις ένα βήμα μπροστά, να αφεθείς στο καινούργιο χωρίς να σκέφτεσαι που θα σε οδηγήσει. Γιατί οκ μπορεί η αρχή να είναι πάντα τρομακτική, αλλά είναι πάντα προτιμότερη από την επανάληψη. Δε νομίζεις;


featured image: Thought Catalog