Ανήκεις και εσυ στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να ζήσουν δίχως καφέ; Tο πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι κάθε πρωί είναι που θα πιεις την λαχταριστή κούπα του καφέ σου; Σε καταλαβαίνουμε, και σύμφωνα με νέες έρευνες δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές για την αγαπημένη σου συνήθεια. Αντιθέτως, οι κάποιες κούπες καφέ την ημέρα συμβάλλουν στην μακροζωία.

Πιο αναλυτικά, δυο ανεξάρτητες μελέτες, εντόπισαν την σύνδεση ανάμεσα στον καφέ και τις μειωμένες πιθανότητες για ασθένειες του συκωτιού, για κυκλοφοριακά προβλήματα και ασθένειες που συνδέονται με το πεπτικό σύστημα. Οι κόκκοι του καφέ που σε κάνουν να νιώθεις καλά, θεωρείται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις πιθανότητες για μολύνσεις.

Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές δεν είναι η καφεΐνη που κάνει την δουλειά, αλλά το αντιοξειδιωτικό φυτό του καφεόδεντρου και παρέχει αυτές τις προστατευτικές ιδιότητες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που ήπιαν ντεκαφεινέ ήταν εξίσου προστατευμένοι με αυτούς που ήπιαν γερή δόση καφέ.

Η πρώτη μελέτη με επικεφαλής το Imperial College και τον Διεθνή Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την Έρευνα στον Καρκίνο, παρακολούθησε 520.000 άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών σε δέκα χώρες για 16 χρόνια. Οι άνδρες συμμετέχοντες που έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά 18% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έπιναν καθόλου καφέ και οι γυναίκες που έπιναν τρία φλιτζάνια την ημέρα είχαν μειωμένη κατά 8% πιθανότητα θανάτου.

Η δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, παρακολούθησε 186.000 ανθρώπους, επίσης για 16 χρόνια, και είχε πολύ παρόμοια ευρήματα. Οι άνθρωποι που έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν μειωμένη πιθανότητα θανάτου κατά 18%.

Επομένως, τα νέα είναι καλά για όσους πίνουν παραπάνω από μια κούπα καφέ την ημέρα, και αγαπούν τον καφέ και σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα δικαιολογημένα.