Ο κατάλληλος φωτισμός είναι από τα κυριότερα κομμάτια της διακόσμησης. Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την ανακαίνιση και διακόσμηση του χώρου τους με την αλλαγή επίπλων και υλικών ωστόσο καλό είναι να καταλάβουμε ότι ένας σωστός φωτισμός μπορεί να μεταμορφώσει τα πάντα. Συχνά το πρόβλημα που υπάρχει στα περισσότερα διαμερίσματα είναι η έλλειψη φυσικού φωτισμού. Το σπίτι είναι ο προσωπικός χώρος του καθενός και οι λύσεις του φωτισμού πρέπει να είναι κατάλληλες ανάλογα με τη λειτουργία κάθε δωματίου. Για να μεταμορφώσεις το διαμέρισμα σου σε μια καλά φωτισμένη κατοικία, συνέχισε να διαβάζεις τις συμβουλές μας.

Στόχευσε ψηλά

planete-deco.fr

Το να τοποθετήσεις ένα τολμηρό φωτιστικό στην οροφή ενός κεντρικού δωματίου (σαλόνι, τραπεζαρία) θα τραβήξει την προσοχή προς τα πάνω και θα ανοίξει το χώρο σου. Ένα πολύ μεγάλο φωτιστικό οροφής δίνει στο χώρο τη δραματικότητα που χρειάζεται, ταυτόχρονα τον κάνει να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι ότι επειδή έχεις ένα τόσο μεγάλο φωτιστικό στο ταβάνι δεν πρέπει να αφαιρέσεις όλους τους μικρότερους φωτισμούς. Τα φωτιστικά οροφής στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λειτουργούν μόνα τους.

Οι λάμπες

Καλό είναι να διαλέξεις τις λάμπες που θα χρησιμοποιήσεις με πολύ μεγάλη προσοχή. Ο τόνος του φωτός που βγαίνει από αυτές δεν είναι απλώς ένα διακοσμητικό. Στην πραγματικότητα είναι αυτό που κάνει τη διαφορά κυρίως στην ποιότητα του φωτός. Οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις θα επιτρέψουν στο φως να φωτίσει περισσότερο. Οι σκοτεινότερες αποχρώσεις θα κάνουν το φως πιο τοπικό έτσι αυτό θα λάμπει πάνω και κάτω από το φωτιστικό.

Ζέστανε το

Αυτό που όλοι θέλουμε από το φωτισμό του σπιτιού μας είναι να κάνει το χώρο πιο ζεστό και φιλόξενο. Για να πετύχει κάτι τέτοιο θα πρέπει να τοποθετήσεις στα φωτιστικά σου λάμπες που βγάζουν ένα κίτρινο φως. Όχι ένα σε ψυχρούς τόνους. Το κίτρινο φως θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να έχεις καλύτερη ποιότητα ύπνου. Για να έχεις αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να τοποθετήσεις λαμπτήρες πυράκτωσης. Αυτό που πρέπει να προσέξεις σε αυτό όμως είναι ότι οι συγκεκριμένες λάμπες, οι περισσότερες τουλάχιστον, βγάζουν αρκετή ζέστη αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην σε βολέψει ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το επίκεντρο

Όταν επιλέγεις φωτιστικά, είναι σημαντικό όχι μόνο να σκεφτείς τη συνολική φωτεινότητα στο δωμάτιο, αλλά και τις περιοχές του σπιτιού σου όπου θα χρειαστείς εστιασμένο φως για μια εργασία. Για παράδειγμα σε ένα γραφείο. Ένας τέτοιος φωτισμός είναι απαραίτητος και στην κουζίνα του διαμερίσματος σου. Τοποθετείται κυρίως κάτω από τα πάνω ντουλάπια της κουζίνας ώστε να φωτίζει τα κατάλληλα σημεία.

Στο δάπεδο

westelm.com/

Τα φωτιστικά δαπέδου είναι ιδανικά για διαμερίσματα που δεν διαθέτουν χώρο επειδή παρέχουν άπλετο φως χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ αναγκαίο χώρο. Ένα τέτοιο φωτιστικό μπορεί να έχει και πολλαπλούς σκελετούς, που σημαίνει ότι θα έχει μια κορυφή και ένα φως εργασίας στο μέσο του, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο το φωτιστικό σου. Τα ψηλά φωτιστικά δαπέδου είναι ιδανικά για τις στενές γωνίες ενός δωματίου που συχνά παραλείπονται.

Στους τοίχους

planete-deco.fr

Ένας άλλος τρόπος φωτισμού, χωρίς να χρησιμοποιήσεις καθόλου ωφέλιμο χώρο είναι τα φωτιστικά στους τοίχους. Τοποθέτησε στους τοίχους σου φωτιστικά όπως απλίκες, που μπορεί να είναι τόσο εντυπωσιακές και vintage όσο οποιοδήποτε κομμάτι τέχνης. Κάτι τέτοιο λειτουργεί ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο, με αυτό τον τρόπο δεν καταλαμβάνεις χώρο και από το κομοδίνο σου.

Dimmer

Το dimmer είναι ένα σωτήριο εργαλείο και είναι ο μόνος τρόπος για να έχεις πραγματικά έναν ευέλικτο φωτισμό στο σπίτι σου. Η τοποθέτηση διακόπτη dimmer μπορεί να ρυθμίσει την ένταση του φωτός κάθε στιγμή, ταυτόχρονα αλλάζει άμεσα τη διάθεση ενός δωματίου δημιουργώντας μια πιο οικία ατμόσφαιρα.

Featured image: The Lighting Warehouse