lolitasavoirville

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα ξεκινήσω διευκρινίζοντας ότι όχι, δεν πιστεύω πως υπάρχει μια ηλικία στην οποία ένας άνθρωπος σταματάει να ερωτεύεται ή ότι ο έρωτας είναι προνόμιο και δικαίωμα των νέων. Τουναντίον! Οφείλω μάλιστα να ομολογήσω ότι μέχρι που με συγκίνησε κιόλας, η ιστορία της σχέσης του J.K. Simmons με την Μαρία Καβογιάννη στην τελευταία ταινία του Χριστόφορου (Λίγο μόνο. Τύπου, μπήκαν μερικά σκουπιδάκια στο μάτι μου απ’ τον αέρα… μέσα στον κινηματογράφο). Τα χρόνια στα οποία αναφέρομαι, είναι αυτά της ηλικιακής διαφοράς που μπορεί να υπάρχει μεταξύ δύο συντρόφων. Σας προλαβαίνω και ομολογώ ότι έχω ακούσει κι εγώ για περιπτώσεις που η ηλικιακή διαφορά δεν τέθηκε τροχοπέδη στον έρωτα δύο ανθρώπων, απλώς αυτές οι περιπτώσεις είναι λιγότερες και απ’ τις αυθεντικές δακρύζουσες εικόνες αγίων.

Μπορεί να συμφωνώ με το ότι η νιότη είναι κάτι υπέροχο για να σπαταλιέται στους νέους αλλά, επειδή τα καημένα τα νιάτα περνούν γρήγορα, πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεγαλώσεις πριν της ώρας σου μόνο και μόνο γιατί έχεις σχέση με κάποιον μεγαλύτερό σου και πρέπει ν’ ανταποκριθείς στις προσδοκίες του. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι οι άντρες και οι γυναίκες μιας μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν εύκολα να «ρίξουν» κάποιον νεότερο γιατί, έχοντας περάσει απ’ αυτή την ηλικία, ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν για να τον εντυπωσιάσουν και να τον γοητεύσουν, οπότε μπορεί να είσαι το «εύκολο θύμα» και απλώς να θέλουν να επωφεληθούν απ’ την αθωότητά σου (λέμε τώρα…).

Καλό θα ήταν να μην ξεχνάς ότι, συνήθως, στον ενήλικο κόσμο όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος, τόσο περισσότερα βάρη «κουβαλάει». Μπορεί εσύ να είσαι ελεύθερο πουλί αλλά η άλλη να είναι χωρισμένη με δύο παιδιά τα οποία, προφανώς, θα πάρεις πακέτο μαζί με την ίδια. Και, μιας και μιλάμε για παιδιά, μπορεί εσύ στα twentysomething να μην καίγεσαι να γίνεις πατέρας αλλά το δικό της βιολογικό ρολόι, τώρα που πέρασε τα τριάντα, να χτυπάει πιο δυνατά κι απ’ το Big Ben και να έχει κάποιες προσδοκίες από εσένα βρε αδερφέ!

Αντίστοιχα, αν είσαι μιας κάποιας -οποιασδήποτε- ηλικίας και νιώθεις να σε ελκύουν άτομα νεότερά σου, καλά θα κάνεις να σκεφτείς αν η ηλικιακή διαφορά μπορεί να προκαλέσει ασυμβατότητα μεταξύ σας. Για παράδειγμα, η συναισθηματική ωριμότητα, που είναι συνήθως και το μεγαλύτερο αγκάθι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ηλικία. Όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο πιο ενθουσιώδης και ανυπόμονος είναι. Μπορεί να σε πρήξει με χαζά μηνύματα μέχρι να σε πείσει να βρεθείτε μόνο και μόνο επειδή του γυάλισες εκείνη τη βραδιά που σε μπάνισε στο bar. Επίσης, καλό είναι να έχεις υπ’ όψιν ότι, πιθανότατα, η διαφορά ηλικίας να σημαίνει και διαφορετικές συνήθειες και ενδιαφέροντα. Όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό αλλά, αν εκείνος επιμένει να λύνετε όλες τις διαφωνίες σας βάζοντας στοίχημα στο Mortal Kombat στο καινούριο του Playstation 4, ίσως να πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα: καταναλώνοντας τη σωστή ποσότητα αλκοόλ και ηρεμιστικών.

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι αν εσύ ο ίδιος είσαι cool με την όποια διαφορά ηλικίας. Ας πούμε, αναρωτιέσαι για το τι θα πουν οι φίλοι σου όταν μάθουν ότι βγαίνεις με μια γυναίκα μεγαλύτερή σου; Σε πείραξε που η ταμίας στο supermarket νόμιζε ότι είστε πατέρας και κόρη αντί για ζευγάρι (εντάξει, το ξέρω, το τερμάτισα αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ!); Στην πραγματικότητα, η ηλικιακή διαφορά σε μια σχέση, έχει σημασία μόνο αν ενοχλεί εσένα – έστω και κατά βάθος. Αν νιώθεις άβολα βγαίνοντας με κάποιον που είναι εκτός του ηλικιακού σου γκρουπ, μην το κάνεις, δεν αξίζει τον κόπο. Στην τελική, το σημαντικό είναι να είσαι χαρούμενος με τον άνθρωπο που έχεις αποφασίσει να σε συντροφεύει και, αν ενοχλείσαι απ’ τα βλέμματα και τους ψιθύρους γύρω σου κάθε φορά που βγαίνετε, μάλλον δεν προβλέπεται να έχετε βίο ανθόσπαρτο.

Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, μια σχέση στην οποία υπάρχει διαφορά ηλικίας, μαρτυρά ανασφάλειες και απ’ τις δύο πλευρές. Αν είσαι «ο μικρός της παρέας», μπορεί να ψάχνεις έναν μπαμπά ή μία μαμά στο πρόσωπο του συντρόφου σου και αν είσαι ο «μεγάλος», ν’ αποζητάς την επιβεβαίωση ότι ακόμη περνάει η μπογιά σου παρά τα χρόνια που έχουν περάσει. Όπως και να το πάρουμε πάντως, νομίζω ότι η ανασφάλεια δεν είναι ο ιδανικότερος λόγος για να συνάψεις μια σχέση…