Οι εποχές αλλάζουν και οι γυναίκες ολοένα και περισσότερο ψάχνουν τον άντρα της ζωής τους μέσα σε λογοτεχνικά βιβλία και ταινίες. Το ότι δεν μπορούν να βρουν τα στοιχεία που ψάχνουν σε έναν άντρα ίσως είναι αποτέλεσμα του αλλοπαρμένου και φουσκωμένου μυαλού που έχουν δημιουργήσει οι χαρακτήρες των βιβλίων ή το ανάποδο. Μπορεί εκεί να ψάχνουν να βρουν την “παρηγοριά” των τελευταίων γενεών. Όπως και να έχει, τα ιδανικά πρότυπα αλλάζουν μαζί με τις προκαταλήψεις των εποχών μας. Γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες έχουν βρει στα μάτια του Christian Grey όλα αυτά που έβρισκαν οι γιαγιάδες τους στα μάτια του Fitzwilliam Darcy.

Και έρχονται εδώ οι ρομαντικούλες να κάνουν την ένστασή τους. Καλώς ή κακώς αγαπημένες μου, ο Mr. Grey μοιάζει πολύ περισσότερο στον Mr. Darcy σας. Και θα σας το αποδείξω παρακάτω.

Mr. Fitzwilliam Darcy

ImageProxy

Ο εικοσιοκτάχρονος γοητευτικός και έξυπνος αριστοκράτης του 19ου αιώνα, ενός από τα διηγήματα της Τζέιν Όστιν, “Περηφάνια και Προκατάληψη”. Ο νεαρός κύριος Darcy έχει όλα όσα θα ήθελε μια γυναίκα εκείνη την εποχή και όχι μόνο. Γιατί είναι ένας χαρακτήρας διαχρονικός. Το άλφα και το ωμέγα των χαρακτηριστικών που ζητούσαν και θα ζητάνε οι γυναίκες με την πάροδο των χρόνων. Συνδυάζει την εξυπνάδα και την γοητεία του με το σωστό ποσό αλαζονείας που σε κάνει να τον θέλεις όλο και περισσότερο. Παρ’ όλη την αλαζονεία του όμως, σου δείχνει πως για την αγάπη είναι έτοιμος να ρισκάρει τα πάντα. Να ρισκάρει την περιουσία του, την περηφάνια του και να πάει κόντρα στις προκαταλήψεις εκείνης της εποχής, με το να παντρευτεί μια κοπέλα από ένα κατώτερο κοινωνικό στρώμα. Αν δεν είναι αυτός άντρας, ποιος είναι; “I have many shades Miss Bennet” said Mr. Darcy, “About fifty, last time I counted.”

Mr. Christian Grey 

ImageProxy (1)

Τηλεμεταφορά στον 21ο αιώνα. Ο εικοσιεπτάχρονος δισεκατομμυριούχος του “Fifty Shades of Grey” ερωτεύεται μια φοιτήτρια, μέσου κοινωνικού στρώματος, την αθεράπευτα ρομαντική Αναστασία. Ένας άντρας που έχει χτίσει τα πάντα μόνος του. Έχει δουλέψει με το μυαλό και την γοητεία του και του αξίζει κάθε τετραγωνικό της αυτοκρατορίας του. Ο μυστήριος κύριος Grey, μοιάζει με τον άντρα των ονείρων πολλών γυναικών σήμερα. Είναι κάποιος που δεν του αρέσει να μοιράζεται τις γυναίκες του αλλά ούτε και να τον μοιράζονται. Πράγμα που σε μια κοινωνία που το κέρατο πάει σύννεφο είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις πως γι’ αυτόν υπάρχεις μόνο εσύ. Με συμβόλαιο ή και χωρίς. Θα σου απλώσει τον κόσμο στα πόδια σου και θα σου λύνει όλα σου τα προβλήματα πριν καν τα αποκτήσεις. Επιτυχημένος, γοητευτικός, φιλάνθρωπος και πιστός. Είναι ο ιδανικός ήρωας ενός μυθιστορήματος με μικρή συστροφή. Το kinkyness του. “I am fifty shades of fucked up” said Mr. Grey. Τώρα μπορείς ήρεμα να κάτσεις να αναλογιστείς τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο αυτών ηρώων. Αλλά για να μην κάθεσαι να υπογραμμίζεις θα στο κάνω πολύ απλό. Ο Mr. Grey είναι ο Mr. Darcy της εποχής μας. Είναι ο άντρας που ψάχνουν οι περισσότερες γυναίκες εκεί έξω. Όπως ο Darcy έκανε το ένα βήμα παραπάνω για την εποχή του, αψηφώντας την περιουσία και το στάτους του, έτσι και ο Grey κάνει το ένα βήμα παραπάνω για την δική του εποχή, δείχνοντας την kinky και πληγωμένη ταυτοχρόνως πλευρά του, έτοιμος για επισκευή. Την επισκευή που κακά τα ψέμματα, θέλουμε όλες μας να κάνουμε σε κάποιον. Κατ’ εμέ λοιπόν, ο Christian Grey είναι ο Fitzwilliam Darcy του σήμερα. Έχουν τα πάντα κοινά, με την διαφορά του Grey να έχει περισσότερα θέματα. Όμως αν το καλοσκεφτείς, στον 21ο αιώνα, όλοι μας έχουμε περισσότερα “θέματα”.