Εκεί που νόμιζες ότι το ghosting είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί, έρχεται ένας νέος όρος να ταράξει τα νερά του dating, το mosting. Το mosting προέρχεται από την αγγλική λέξη most και πρόκειται για μια ακόμα πιο συναισθηματικά επώδυνη εκδοχή του ghosting που αποτελείται από δύο στάδια.

Πράξη πρώτη

Το άτομο με το οποίο βγαίνεις καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σε πείσει ότι είσαι η μοναδική. Η εκλεκτή της καρδιάς του. Με τη συμπεριφορά του σου δείχνει ότι έχει επενδύσει στη μεταξύ σας σχέση πολύ, πάρα πολύ. Περισσότερο απ’ όσο μπορείς να φανταστείς (εξ ου και το most) ή απ’ όσο επένδυσαν όλοι οι προηγούμενοι μαζί. Φροντίζει φυσικά να το επιδεικνύει με όσο περισσότερους τρόπους γίνεται – μηνύματα, κομπλιμέντα, δώρα, βαρύγδουπες δηλώσεις. Όσο κυνική και αν είσαι, η συμπεριφορά του φαίνεται τόσο σταθερή και ειλικρινής που αναγκαστικά κάποια στιγμή ενδίδεις. Και κάπως έτσι περνάμε στη επόμενη φάση του δράματος (αν και μπορείς να το πεις και φαρσοκωμωδία)…

Πράξη δεύτερη

Ξαφνικά εξαφανίζεται. Δίχως λόγο και αφορμή και – το βασικότερο – δίχως την παραμικρή εξήγηση ή έστω υπόνοια. Γιατί όταν κάποιος έχει επενδύσει τόσο χρόνο και προσπάθεια για να σου δημιουργήσει ότι όλα βαίνουν καλώς στη σχέση σας, η συμπεριφορά αυτή είναι σαν κεραυνός εν αιθρία.

Αυτό που καθιστά το mosting χειρότερο από το ghosting είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία καταλήγεις στο ενδιάμεσο να επενδύσεις και εσύ συναισθηματικά στο άλλο άτομο. Και όχι μόνο αυτό, αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι κάποιος σ’ αγαπάει και σε νοιάζεται ειλικρινά. Ότι επιδιώκει συνειδητά να περνάει χρόνο μαζί σου, ότι έχεις ιδιαίτερη θέση στη ζωή και στην καθημερινότητα του. Έτσι, όταν το άτομο αυτό εξαφανίζεται, κλονίζεται ξαφνικά η αυτοπεποίθηση σου. Ίσως ακόμα μπεις στον πειρασμό να κάνεις κακές σκέψεις τύπου «ποια είμαι για να περιμένω τόση αγάπη/ ενδιαφέρον/ θέρμη/ τρέλα/ έρωτα; Δεν μου αξίζει και να η απόδειξη.»

Η αλήθεια είναι πως, ναι, δεν σου αξίζει

Δεν σου αξίζει το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο για δικούς του λόγους αποφάσισε (πολύ αργά αν θες τη γνώμη μου) ότι δεν είναι έτοιμο για σχέση ή κάποιου είδους συναισθηματική δέσμευση.

Αλλά υπάρχει κάποιος άνθρωπος εκεί έξω που:

α) αξίζει το χρόνο και τα συναισθήματα σου.

β) θα σου υπενθυμίσει πόσο πραγματικά αξίζεις και εσύ.


featured image: leeassocreporters.com