Το «πετρωμένο καράβι», όπως την αποκαλούσε ο Γιάννης Ρίτσος, είναι ο τόπος όπου τα παραμύθια γίνονται πραγματικότητα.

Στη Μονεμβασιά, θα ακολουθήσεις τα πλακόστρωτα καλντερίμια, θα αφεθείς στη δύναμη της ιστορίας και του πολιτισμού, θα θαυμάσεις τα αρχοντικά πέτρινα σπίτια και θα απολαύσεις το πιο ρομαντικό καλοκαίρι. Στη μοναδική καστροπολιτεία της, θα νιώσεις τον χρόνο να σταματάει, θα απενεργοποιήσεις οτιδήποτε σε αποσπά από το πραγματικό νόημα της ζωής και θα βυθιστείς σε μια άλλη εποχή.

Παρακάτω θα βρεις κάποια από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν βρεθείς στην αρχοντική Μονεμβασιά.

Βόλτα στην Άνω Πόλη 

Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αποτελείται από δύο τμήματα, την Κάτω Πόλη και την Άνω Πόλη. Η Άνω Πόλη ή Γούλα, είναι σήμερα ακατοίκητη. Εκεί μπορείς να γευτείς την ενετική ελίτ, να θαυμάσεις διάφορα μνημεία και να κάνεις μια αναδρομή στην ιστορία και το παρελθόν. Στην Άνω Πόλη, δεσπόζει και ο ναός της Αγίας Σοφίας. Ο ναός χτίστηκε τον 12ο αιώνα, βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω από το Μυρτώο πέλαγος και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Μονεμβασιάς.

Βόλτα στην Κάτω Πόλη

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Amorina🏹❤ (@amorina_fashion)

Στην Κάτω Πόλη θα αφεθείς στα μαγικά σοκάκια της Μονεμβασιάς. Σε όλη τη διαδρομή θα συναντήσεις αρχοντικά σπίτια, ερείπια εκκλησιών, ταβερνάκια όπου μπορείς να απολαύσεις παραδοσιακά εδέσματα, καφετέριες, bar και πολλά όμορφα μαγαζάκια.

Επίσκεψη στην οικία του Γιάννη Ρίτσου 

Στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, θα συναντήσεις το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιάννης Ρίτσος. Το σπίτι όπου άντλησε την έμπνευση και τη σοφία του. Με θεά στο Μυρτώο πέλαγος, περνώντας την πόρτα του σπιτιού του εθνικού μας ποιητή, θα έχεις την ευκαιρία να περιηγηθείς στο παρελθόν, να διαβάσεις ποιήματά του και να ονειρευτείς.

Βουτιά στο γραφικό Πορτέλο

Εκεί θα πάρεις την απαραίτητη δόση δροσιάς που χρειάζεσαι. Το γραφικό λιμανάκι Πορτέλο, βρίσκεται στη νότια πλευρά των τειχών και είναι ιδανική επιλογή αν θέλεις να κάνεις μια βουτιά σε έναν ιστορικό χώρο, αφού παλαιότερα λειτουργούσε ως λιμάνι ανεφοδιασμού του κάστρου, αλλά και ως ο μόνος χώρος όπου μπορούσαν να κάνουν μπάνιο οι ντόπιοι.

Στάση στον ναό του Ελκομένου Χριστού

Ο ναός του Ελκομένου Χριστού, δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της καστροπολιτείας. Ο συγκεκριμένος ναός είναι της Μεσοβυζαντινής περιόδου, ενώ η αρχική οικοδόμησή του ανάγεται γύρω στον 6ο και 7ο αιώνα. Σήμερα, αποτελεί σύμβολο της περιοχής, αλλά και έναν ιερό τόπο που αξίζει να επισκεφτείς.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο 

Στην πλατεία του Ελκομένου Χριστού, θα βρεις και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μονεμβασιάς. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί την περίοδο της τουρκοκρατίας, ενώ την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας αποτέλεσε κτίριο δημόσιας χρήσης. Στο συγκεκριμένο μουσείο θα ανακαλύψεις σημαντικό υλικό από αρχαιολογικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στη Μονεμβασιά, αλλά και πληροφορίες για τη γενικότερη εξέλιξη του τόπου.