Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Οι διακοπές μας βοηθούν να αποσυνδεθούμε, σωματικά και ψυχικά από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες. Τελευταία βέβαια έχουν αυξηθεί οι λόγοι να έχεις κανείς άγχος και στις διακοπές.

Να περάσεις με αντισηπτικό μαντηλάκι τα τηλεκοντρόλ και τα πόμολα, να μην ακουμπήσεις στην κουπαστή του πλοίου, να μην χάσεις ή μην ακυρωθεί η πτήση, οι χαμένες αποσκευές, οι μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια και το μεγάλο κόστος των διακοπών. Ανάσα.

Το αυξημένο άγχος μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να ακυρώσει τα οφέλη των διακοπών. 

Το να επιλέξεις το σωστό είδος ταξιδιού είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Το ιδανικό ταξίδι που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις είναι αυτό που σε απομακρύνει από την καθημερινότητα, αλλά δεν είναι τόσο μακριά από το comfort zone σου ώστε να αισθάνεσαι άγχος για αυτό τρομακτικό, λέει η Lynn Bufka, ψυχολόγος.

Τροφοδοτώντας τον εγκέφαλό μας με μικρές αλλαγές εκτός της ρουτίνα μας θα φέρει ψυχολογικά οφέλη μεγαλύτερης διάρκειας, λέει η ειδικός. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό σημαίνει να κάνουμε κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει. Πιθανότατα δεν θα σου μείνει αξέχαστο να δεις μία ταινία στο δωμάτιο ξενοδοχείου, αλλά το να κάνεις μία βόλτα στα σοκάκια της Ρώμης μπορεί να είναι μία ανάμνηση που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις μία στρεσογόνα στιγμή μέσα στον χειμώνα.

Αυτό που παίρνουμε από τις διακοπές είναι αναμνήσεις και εμπειρίες που μας δίνουν μια μικρή απόδραση όταν είμαστε αγχωμένοι, λέει.

Είναι σημαντικό να μην φορτώνεις τον εαυτό σου με προσδοκίες

Αγνόησέ τις. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και δοκίμασε εμπειρίες που σου φαίνονται πιο ευχάριστες. Για κάποιον, μια κουραστική μέρα στην παραλία διαβάζοντας είναι ιδανικό, ενώ κάποιος άλλος απολαμβάνει την εξερεύνηση της τοπικής κουλτούρας. Όσοι αισθάνονται άβολα σε πολύ κόσμο μπορεί να θέλουν να αποφύγουν μια γεμάτη υπαίθρια αγορά, αλλά μπορεί να επωφεληθούν από την επίσκεψη σε ένα τοπικό καφέ. Λύσεις υπάρχουν.

Θέσε όρια στους ανθρώπους από τη δουλειά. Οι καλές διακοπές ξεκινούν με ένα σταθερό πλάνο εκτός γραφείου. Ενημέρωσε τους συνεργάτες, τους πελάτες και τους συναδέλφους ότι δεν είσαι διαθέσιμος αυτό το διάστημα και ποιος μπορεί να σε αντικαταστήσει αν προκύψει κάτι. Εάν αυτή η συνθήκη κάνει τα πράγματα πιο αγχωτικά για σένα αφιέρωσε ένα συγκεκριμένο διάστημα μέσα στη μέρα σου, για παράδειγμα μισή ώρα μετά το πρωινό σου για ελέγχεις το email σου και τα μηνύματά σου.

Επειδή στρεσογόνες στιγμές είναι πιθανό να προκύψουν στις διακοπές ανεξάρτητα από τα σχέδιά σου βγες για λίγο έξω ή κάθισέ κοντά σε ένα παράθυρο με θέα στη φύση. Να θυμάσαι πως αρκούν μόλις 10 λεπτά επαφής με τη φύση για να μειωθεί ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης. Εάν βρίσκεσαι σε μια πολυσύχναστη περιοχή ή δεν μπορείς να βγεις έξω, βρες έναν ιδιωτικό εσωτερικό χώρο όπου μπορείς να απομονωθείς και να πάρεις μερικές ανάσες για λίγη ώρα.