Υπάρχουν 12 απλά βήματα που μπορείς να ακολουθείς κάθε μέρα από την ώρα που ανοίγεις τα μάτια σου και θα σε αποφορτίσουν σημαντικά από τη φρενίτιδα της καθημερινότητας.

Θα δεις ότι είναι πολύ απλό να έχεις μία μέρα με λιγότερη απόσπαση, περισσότερο χαμόγελο ενυδάτωση και ανθρώπους να σε συμπαθούν. Κανείς δεν μπορεί να σου υποσχεθεί μέρες φωτεινές, χωρίς αναποδιές, όμως με μερικά σοφά βήματα μπορείς να θωρακίσεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται καλύτερα αυτές τις δυσκολίες.

1. Σήκω από το κρεβάτι την πρώτη φορά που χτυπάει το ξυπνητήρι και μην ξαναπέφτεις σε βαθύ ύπνο από τον οποίο είναι δύσκολο να βγεις, όλοι το ξέρουμε αυτό. Όσο περισσότερο πατάς το snooze, τόσο πιο εξαντλημέν@ θα είσαι.

2. Μην ξεκινάς αμέσως το scrolling στο τηλέφωνό. Περίμενε μισό λεπτό. Είναι καλό να ελέγξεις για τυχόν σημαντικά μηνύματα, αλλά προσπάθησε να απαλλαγείς από τη συνήθεια του scrolling από συνήθεια στο Instagram, το Facebook, το Twitter και οτιδήποτε άλλο τη στιγμή που μόλις έχεις ανοίξει τα μάτια σου. Πάρε μερικές ανάσες πρώτα.

3. Και βάσει αυτού δώσε στον εγκέφαλό σου το δώρο της σιωπής όταν ξυπνάς. Δοκίμασε για 60 δευτερόλεπτα – κοιτάζοντας το ταβάνι ή έξω από το παράθυρο ή πίνοντας τις πρώτες γουλιές του καφέ χωρίς να κοιτάζεις την οθόνη ή να σκέφτεσαι κάτι συγκεκριμένο. Απλώς κάτσε αυτό το ένα λεπτό χωρίς να σκέφτεσαι κάτι συγκεκριμένο και απόλαυσε τη στιγμή με ησυχία. Πάρε και μερικές βαθιές ανάσες.

4. Τεντώσου. Τα άκρα σου θα σε ευχαριστούν.

5. Γράψε τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων από τη χθεσινή μέρα. Θα σου υπενθυμίσει να ξεκινήσεις την μέρα σου αναζητώντας πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, αντί να εντοπίζεις εκείνα τα οποία σε στρεσάρουν ή σε θυμώνουν.

6. Στείλε ένα μήνυμα σε κάποιον που αγαπάς και πες κάτι που ξέρεις ότι θα ήθελε να ακούσει. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα μου λείπεις ή να σε σκέφτομαι.

7. Διαβάσε κάτι που θα σου φέρει κίνητρο, ηρεμία ή ενθάρρυνση. Μπορεί να είναι ένα εμπνευσμένο απόσπασμα ή ένα ποίημα ή ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο που προσπαθείς να διαβάσεις και θες να πας παρακάτω. Θα είναι ένα τόσο ωραίο και γαλήνιο διάλειμμα από την ένταση και τη φρενίτιδα των social media.

8. Χαμογέλασε στους ανθρώπους πηγαίνοντας στη δουλειά – θα εκπλαγείς πόσοι χαμογελούν για ανταπόδοση.

9. Πιες τρεις φορές περισσότερο νερό από τον καφέ που πίνεις μέσα στη μέρα.

10. Αντιμετώπισε τους πάντες και κυρίως τον εαυτό σου με καλοσύνη.