Μια αμφιλεγομενη μεθοδος οργανωσης ειναι αυτο που χρειαζεσαι

Το να καταφέρουμε να βάλουμε τάξη στην ακαταστασία δεν είναι εύκολο. Σήμερα θα σας «μυήσουμε» στη μέθοδο της γιαπωνέζας γκουρού Marie Kondo, η οποία πιστεύει ακράδαντα στον μινιμαλισμό και μας προτρέπει να ξεκινήσουμε πετώντας ή χαρίζοντας πολλά από τα υπάρχοντα μας τα οποία δεν χρειαζόμαστε και δε χρησιμοποιούμε. To εγχειρίδιο της ονομάζεται «The LifeChanging Magic of Tidying Up» και έχει εμπνεύσει χιλιάδες αναγνώστες να ξεφορτωθούν πολλά από τα υπάρχοντα τους. Και αυτή είναι η καλύτερη αρχή για ένα τακτοποιημένο σπίτι, κάτι που μας βοηθά να τακτοποιούμε και τη σκέψη μας. Ακόμα και αν δεν είστε οπαδός του τακτοποιημένου σπιτιού και προτιμάτε την αταξία, θα πρέπει να παραδεχθείτε ότι ένα καλά τακτοποιημένο συρτάρι χαρίζει ηρεμία. Διαβάστε κάποια παραδείγματα από τη μέθοδο της και ίσως κάτι σας εμπνεύσει για να τακτοποιήσετε το σπίτι ή το χώρο της δουλειάς σας

  1. Μειώστε τον αριθμό των ρούχων σας

Η Kondo πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με τη ντουλάπα μας, με τα ρούχα μας, κρατώντας μόνο όσα μας εμπνέουν. Μια σωστά οργανωμένη ντουλάπα μπορεί να χωρέσει όλα μας τα πράγματα. Ξεκινήστε λοιπόν βγάζοντας όλα σας τα ρούχα έξω. Πριν βάλετε πίσω κάθε ρούχο σκεφτείτε από πότε έχετε να το φορέσετε, δείτε καλά την κατάσταση του και αποφασίστε αν ανήκει στη ντουλάπα σας. Μια τακτοποιημένη ντουλάπα μπορεί να χωρέσει εκτός από ρούχα και πολλά άλλα πράγματα σας.

  1. Ξεκαθαρίστε και πετάξτε τα χαρτιά που κρατάτε στο γραφείο σας.

Η Kondo έχει διαπιστώσει ότι όλοι κρατάμε χωρίς λόγο πολλά και παλιά χαρτιά τα οποία δεν χρειαζόμαστε. Κρατώντας το χώρο του γραφείου σας καθαρό και τακτοποιημένο, θα νιώθετε πολύ όμορφα και η ζωή σας θα είναι ευκολότερη!

  1. Τοποθετήστε τα πράγματα σας κατακόρυφα

Η Kondo δεν είναι οπαδός των “πύργων”, γι αυτό και συμβουλεύει να τοποθετούμε τα πράγματα μας κατακόρυφα. Αυτό δουλεύει πολύ καλά και στα συρτάρια και έτσι μπορείς να δεις όλα τα ρούχα! Επίσης η Kondo τοποθετεί τα ρούχα της ανάλογα με το χρώμα, έτσι βρίσκει και ταιριάζει πολύ εύκολα τα κομμάτια της γκαρνταρόμπας της.

  1. Ιδέες για να τοποθετείτε τα μικρά αντικείμενα: μπορείτε να βρείτε πολλές!

Οπαδός του διπλώματος, η Kondo προτείνει να διπλώνουμε τις κάλτσες και τα καλσόν, με αυτό τον τρόπο διατηρείται και η ελαστικότητα τους . Για τα κοσμήματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτιά σε διάφορα μεγέθη, στολίζουν και το δωμάτιο σας!

  1. Αποχαιρετίστε τα βιβλία σας

Ξέρουμε ότι σε πολλούς δε θα αρέσει αυτό που προτείνει, η Kondo όμως πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι κρατάνε πολλά βιβλία για πολύ περισσότερο διάστημα από ότι τα χρειάζονται. Ενθαρρύνει να χαρίσουμε ή να ανακυκλώσουμε παλιά βιβλία που ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να διαβάσουμε ποτέ, κρατώντας μόνο αυτά που κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας και όσα μας χαρίζουν έμπνευση. Αν ξεφορτωθείτε τα βιβλία σας, είναι απίστευτος ο χώρος που θα εξοικονομήσετε!

  1. «Επιτεθείτε» και στο μπάνιο σας

Ξεκαθαρίστε τα μπουκαλάκια και τα σωληνάρια στο μπάνιο σας, πολλά είναι άδεια και το ξέρετε, άλλα πρέπει να πεταχτούν γιατί έχουν λήξει. Χρησιμοποιήστε δοχεία για να δείχνει το μπάνιο σας πάντα τακτοποιημένο. Συνιστά να σκουπίζουμε τα προϊόντα μόλις τα χρησιμοποιήσουμε και μετά να τα ξανατακτοποιούμε μέχρι την επόμενη χρήση.

  1. Η είσοδος του σπιτιού είναι η εικόνα του

Η Kondo έχει τοποθετήσει ένα ντουλάπι στην είσοδο, για να βάζει τα παπούτσια και ότι άλλο χρειάζεται να μπει εκεί κατά την είσοδο της ( ομπρέλα, γάντια, κασκόλ, τσάντα, κλειδιά) . Τα ντουλάπια, ακόμα και αν είναι κλειστά, πρέπει και αυτά να είναι τακτοποιημένα για να μπορούμε να βρούμε τα πράγματα μας.