Το καλοκαίρι, η μαυρισμένη επιδερμίδα είναι ζητούμενο για τους περισσότερους από εμάς.

Αν και η ηλιοθεραπεία έχει συνδεθεί με το μελάνωμα, φαίνεται ότι ένα σημαντικό κίνητρο πίσω από το μαύρισμα είναι πως οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι βελτιώνει τη φυσική μας εμφάνιση. Μια εντύπωση που καμιά φορά είναι σωστή, αφού το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να βελτιώσει προσωρινά την εμφάνιση διάφορων ατελειών ενώ συμβολίζει ανέμελες στιγμές στην παραλία.

Όμως, κοιτώντας βαθύτερα, το μαύρισμα είναι ουσιαστικά η βλάβη από τον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα, για να προστατευτεί το δέρμα από τη βλάβη της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, αυξάνει την παραγωγή μελανίνης.

Πέρα από την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, η βλάβη αυτή μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους στα εγκαύματα και στη φωτογήρανση. Και η φωτογήρανση είναι, με άλλα λόγια, η πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο.

Τα αποτελέσματα της ηλιακής βλάβης εμφανίζονται στην επιδερμίδα ως απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης, ρυτίδες, ηλιακές κηλίδες, σπασμένα αιμοφόρα αγγεία αλλά και ανομοιόμορφη υφή.

Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: Είναι άραγε δυνατόν να μαυρίσουμε με “υγιεινό” τρόπο;

Δυστυχώς, η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι, τουλάχιστον όσον αφορά μαύρισμα προκαλείται από πραγματική έκθεση στον ήλιο ή στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα καλά νέα όμως είναι ότι πλέον μπορείς να μαυρίσεις εύκολα και απλά χωρίς τους παραπάνω κινδύνους! Πώς;

Με προϊόντα αυτομαυρίσματος! Διαθέσιμα σε σπρέι, λοσιόν ή κρέμες, τα προϊόντα αυτά μπορούν να σου δώσουν τη μαυρισμένη όψη που προσδοκάς με ασφάλεια.

Η χρήση τους είναι πολύ απλή, όμως κάποιες βασικές συμβουλές είναι οι εξής.
  • Εφάρμοσε το προϊόν μαυρίσματος αφού έχεις καθαρίσει και απολεπίσει το δέρμα σου σε βάθος.
  • Χρησιμοποίησε ένα ζευγάρι γάντια για την εφαρμογή του προϊόντος. Αυτό θα αποτρέψει τις παλάμες σου απ’ το μαυρίσουν περισσότερο από το υπόλοιπο σώμα. Εναλλακτικά, πλύνε διεξοδικά τα χέρια σου αμέσως μετά την εφαρμογή.
  • Βάλε λίγη ενυδατική στα πιο παχιά σημεία του δέρματός σου, όπως τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα των ποδιών, για να αποτρέψεις τη συσσώρευση του προϊόντος σε αυτά.
  • Άφησε το προϊόν να δράσει στο δέρμα για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν ντυθείς. Εάν βιάζεσαι, μπορείς να επιλέξεις ένα διαφανές προϊόν που δε θα λερώσει τα ρούχα σου, επιτρέποντας σου να ντυθείς απευθείας.
  • Απόφυγε να ιδρώσεις ή να βραχείς για αρκετές ώρες μετά την εφαρμογή, έτσι ώστε να μην αφήσει ραβδώσεις και να μην ξεπλυθεί το προϊόν.

Ανακάλυψε τα αγαπημένα μας προϊόντα αυτομαυρίσματος για πρόσωπο και σώμα:

Bali Body – Self Tanning Mousse

Bondi Sands – Liquid Gold Self Tanning Foam

Isle of Paradise – Self Tanning Water

Isle of Paradise – Self-Tanning Night Face Mist

St. Tropez Tan x Ashley Graham – Limited Edition Ultimate Glow Kit

Εάν δε νιώθεις έτοιμη να δοκιμάσεις κάποιο προϊόν αυτομαυρίσματος, μπορείς να προτιμήσεις μια απ’ τις παρακάτω εναλλακτικές.
Κρέμες σώματος με χρώμα: Μπορείς να επιλέξεις ένα λάδι ή μια κρέμα σώματος με χρώμα. Αυτό θα δώσει μια φυσική μπρονζέ λάμψη στο δέρμα σου στη στιγμή ενώ ενυδατώνει σε βάθος.

Sunday Riley – Fairy Godmother Shimmering Body Oil Gel

Vita Liberata – Body Blur

Μαύρισμα με σπρέι σε ινστιτούτο: Το μαύρισμα με σπρέι προσφέρει το πλεονέκτημα ενός πιο ομοιόμορφου αποτελέσματος.
Όμως, όπως και με τα προϊόντα αυτομαυρίσματος, θα πρέπει να έχεις καθαρό, απολεπισμένο δέρμα και να έχεις ενυδατώσει extra τις πιο παχιές περιοχές, όπως οι παλάμες, οι αγκώνες, τα πέλματα, τα γόνατα και οι αστράγαλοι.

Coco & Eve – Applicator Mitt

Μακιγιάζ για το σώμα: Για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη στιγμή, μπορείς να επιλέξεις ένα bronzer για το σώμα. Αυτό θα προσφέρει άμεση λάμψη και χρώμα ενώ είναι ιδανικό πριν μια βραδινή έξοδο.

MILK Makeup – Bionic Liquid Bronzer

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη και με τα παραπάνω προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος, ακόμα κι όταν έχει συννεφιά.