Σήμερα γράφω για όλους εμάς του 92’, που είτε κλείσαμε τα 25 είτε οδεύουμε προς αυτά. Εικοσιπέντε λοιπόν, για κάποιους μεγάλος αριθμός για άλλους μικρός. Αν υποθέσουμε ότι θα ζήσουμε εκατό χρόνια, είμαστε στο ένα τέταρτο της ζωής μας.

Σ’ αυτό το ένα τέταρτο: Γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, πήγαμε σχολείο, το τελειώσαμε, αφήσαμε πίσω μας τα παιδικά και εφηβικά χρόνια, σπουδάσαμε (ίσως και όχι), γνωρίσαμε τον ενήλικο κόσμο, ερωτευτήκαμε, χωρίσαμε, ξαναερωτευτήκαμε, ξενερώσαμε, ταξιδέψαμε, απογοητευτήκαμε, ωριμάσαμε (όχι όλοι), κάναμε φιλίες, χαλάσαμε φιλίες, δουλέψαμε και κάναμε τις επιλογές μας, άλλες σωστές και άλλες όχι.

Και να τι μας έμαθε η ζωή  μέχρι τώρα:

 1. Να κανείς ότι νιώθεις: «Στείλε αυτό το μεθυσμένο μήνυμα! Και τώρα το μόνο που έχεις να κανείς είναι να περιμένεις», λέει η Άννα, στα 25. Ε ναι λοιπόν, γιατί αν δεν το κανείς τώρα, ποτέ;
 2. Να δίνεις ευκαιρίες στους ανθρώπους: κάθε άνθρωπος έρχεται για κάποιον λόγο στη ζωή μας, κάτι θα έχει να μας πει, κάτι να μας μάθει και κάτι να μας δώσει.
 3. Να είμαστε λίγο πιο πολύ αισιόδοξοι: η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη. Κρίση, ανεργία, φτώχεια. Λίγη περισσότερη αισιοδοξία και χαμόγελο χρειάζεται!
 4. Να ψάχνεσαι: να ψάχνεις, να διαβάζεις, να ενημερώνεσαι, να παρατηρείς, να ξέρεις τι συμβαίνει γύρω σου και να έχεις άποψη.
 5. Να ταξιδεύεις: είτε κοντά είτε μακριά. Με κάθε ευκαιρία κάνε ένα ταξίδι, δεν έχει σημασία που! Τα ταξίδια μας γεμίζουν εμπειρίες, έστω και στο πιο μικρό χωριό στην άκρη του πουθενά, θα βρεις κάτι που θα σου κάνει εντύπωση και θα σου μάθει κάτι που δεν ήξερες.
 6. Να βγάζεις λεφτά: «Έμαθα πως βγαίνουν τα λεφτά. Τελικά δεν είναι και τόσο εύκολο», υπογραμμίζει ο Αντρέας και αυτός 25.
 7. Να κανείς τα όνειρα σου πραγματικότητα: να κανείς μια όνειρο-λίστα με όλα αυτά που θες να κανείς, μικρά και μεγάλα. Δειλά δειλά ξεκινά να κανείς βήματα προς αυτά σχεδιάζοντας ένα plan. Και μια μέρα θα τα πραγματοποιήσεις, θα είναι μεγάλη η ευχαρίστηση!!
 8. Να κανείς τρέλες: «Να είσαι σοβαρός μόνο εκεί που πρέπει π.χ. στη δουλειά σου. Να διασκεδάζεις και να ζεις», υποστηρίζει ο Στέλιος, 25. Κάνε ότι σου κατέβει στο κεφάλι, τώρα είναι ο καιρός που είμαστε ακόμα «μικροί». Δεν έχεις τις υποχρεώσεις που θα έχεις σε δέκα χρόνια, ή ίσως και τις έχεις, αλλά σίγουρα έχεις τις αντοχές που δε θα έχεις σε δέκα χρόνια. Και σε δέκα χρόνια θα τα θυμάσαι και θα γελάς!
 9. Να μη σκέφτεσαι πολύ, να είσαι αυθόρμητος: γιατί η σκέψη θα μας φάει! Μερικές φορές πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να κυλάνε μόνα τους.
 10. Να ερωτεύεσαι: «Δεν ερωτεύεσαι μόνο μια φορά. Κάθε άνθρωπος σου ξυπνάει αλλά συναισθήματα. Κάθε νέος έρωτας είναι πιο δυνατός και έρχεται να διαγράψει τον προηγούμενο », λέει η Έμιλυ, μάντεψε πόσο: 25 . Κι εμείς συμφωνούμε γιατί είναι το πιο όμορφο συναίσθημα.
 11. Να έχεις υπομονή: ο κόσμος, πολλές φορές, είναι χαζός, κακός και ανταγωνιστικός (ειδικά στον επαγγελματικό τομέα). Υπομονή χρειάζεται κι όλα θα περάσουν.
 12. Να είσαι ειλικρινής: «Και ντόμπρος και σταράτος», προσθέτει ο Γιώργος, (ξέρεις πόσο χρονών). Η ειλικρίνεια και η ευθύτητα εκτιμούνται. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις καταστάσεις και ανθρώπους.
 13. Να μην αναλώνεσαι σε οτιδήποτε τοξικό: « Τοξικοί άνθρωποι, τοξικές σχέσεις. Η ζωή είναι μικρή για να σου χαλάνε την καρδία », τονίζει η Χριστιάνα, 25.
 14. Να σταματήσεις να αγοράζεις αχρείαστα πράγματα: Όπως αυτή η φούστα που δεν είναι στο νούμερο σου και θα την φορέσεις όταν θα χάσεις εκείνα τα γνωστά πέντε κιλά. «Σε λίγο δε θα χωράμε ούτε εμείς στο σπίτι!!», Αθηνά.
 15. Να ακούς τους μεγαλύτερους σου: ναι, το ξέρω ακούγεται κλισέ αλλά … Οι μεγαλύτεροι έχουν ζήσει περισσότερο, έχουν δει πολλά στη ζωή τους. Δε σημαίνει ότι πάντα είναι και σωστοί, αλλά οι συμβουλές τους, τις περισσότερες φορές, μιλούν από μόνες τους!
 16. Να ξενυχτάς και να πηγαίνεις σερί στη σχολή/ στη δουλειά: «Αφού δε μπορούμε να αποφύγουμε το hangover, ζούμε «επικίνδυνα», επισημαίνει η Θεοδώρα.