Αν και λιγότερο ακουστό από άλλα οξέα, το μανδελικό οξύ (mandelic acid) έχει πλέον γίνει γνωστό για τη δράση του κατά της ακμής. Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα οφέλη του και πώς διαφέρει από άλλα οξέα;

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ Βάλια Μουσάτου μοιράζεται μαζί μας όλες τις λεπτομέρειες για αυτό το συστατικό.

Τι είναι το μανδελικό οξύ;

Το μανδελικό οξύ προέρχεται από το πικραμύγδαλο και ανήκει στα α-υδροξυοξέα, γνωστά και ως οξέα φρούτων. Όπως και τα υπόλοιπα οξέα φρούτων, έχει πολλές εφαρμογές τόσο σε καλλυντικά, όσο και σε peelings στο δερματολογικό ιατρείο . Συντελεί στην ήπια απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, ενώ χρησιμοποιείται και στην αντιμετώπιση της ακμής και της φωτογήρανσης.

Ποια είναι τα βασικά οφέλη του;

Καθώς είναι μεγαλύτερο μόριο σε σχέση με αλλά οξέα φρούτων, διεισδύει λιγότερο και πιο αργά στο δέρμα. Έτσι, έχει πιο ήπια δράση και είναι λιγότερο ερεθιστικό από άλλα οξέα. Γι’ αυτό και είναι καλύτερα ανεκτό από δυσανεκτικά κι ευαίσθητα δέρματα. Στο Ιατρείο, χρησιμοποιείται και σε μορφή peeling. Σε αυτή τη μορφή δρα κατά της ακμής, προωθεί την κολλαγονογένεση και βελτιώνει τις δυσχρωμίες.

Ποιος είναι ο ρόλος του στην καταπολέμηση της ακμής; Σε τι μορφή χρησιμοποιείται συνήθως (ορός, κρέμα, κλπ);

Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της φλεγμονώδους ακμής, καθώς περιορίζει την παραγωγή σμήγματος ενώ έχει αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, χάρη στις απολεπιστικές του ιδιότητες μειώνει την απόφραξη των πόρων. Ακόμα, α και συνήθως κυκλοφορεί σε μορφή ορού, μπορεί να συνυπάρχει ως συστατικό σε κρέμες ή και καθαριστικά.

Υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις σχετικά με τη χρήση του;

Όπως όλα τα οξέα φρούτων έχει απολεπιστική δράση, οπότε μπορεί να ερεθίσει κάποια πολύ ευαίσθητα δέρματα. Επίσης, αντενδείκνυται η παράλληλη και κοντινή χρήση με αλλά συστατικά που έχουν απολεπιστική ή ερεθιστική δράση. Κάποια από αυτά είναι τα ρετινοειδή, το γλυκολικό οξύ  και το υπεροξείδιο του βενζολίου. Ακόμα, προτείνεται η χρήση του 2-3 φορές την εβδομάδα για να αποφευχθεί ξηρότητα στο δέρμα. Τέλος, όπως σε όλα τα οξέα φρούτων, είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντηλιακού.

Ανακάλυψε παρακάτω τα αγαπημένα μας προϊόντα με μανδελικό οξύ:

The Ordinary – Mandelic Acid 10% + HA

The INKEY List – Mandelic Acid Treatment

PSA Skin – Heroine Mandelic and Licorice Superfood Glow Toner