Υποθέτω αν κάποιος άνοιγε το wiki για να διαβάσει για τη Θέμιδα, θα διάβαζε κάτι τέτοιο περίπου: “Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος γελάει συνέχεια, αλλά κάνει και τους άλλους να γελάνε (πολλές φορές μαζί της!). Έχει 2 παιδιά τα οποία λατρεύει και έχει και άλλη μία πολύ μεγάλη αγάπη (μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε μάλλον, η οποία την εξαναγκάζει σε δίαιτες και γυμναστήρια πολλάκις κατά τη διάρκεια του έτους): το φαγητό. Αυτή η αγάπη της μάλλον την ώθησε στην κουζίνα από πολύ μικρή ηλικία. Και παρόλο που πήγε και σπούδασε, πήρε 3 πτυχία (τα οποία ούτε στον τοίχο δεν έχει κρεμασμένα), κατέληξε να κάνει στη ζωή της αυτό που αγαπάει περισσότερο: να μαγειρεύει και να μοιράζεται αυτά που μαγειρεύει –μέσω των βιβλίων και του site της- με άλλες ταλαίπωρες μαμάδες, των οποίων το θέμα “ταΐζω το παιδί μου υγιεινά” έχει γίνει ένας καθημερινός γολγοθάς”.

KARDIOLAKA MEGABITES

Γιατί συνταγές μαγειρικής;

Γιατί είναι κάτι που αγαπάω. Γιατί είναι κάτι που με τράβηξε από μικρή. Γιατί είναι κάτι που μου αρέσει να μοιράζομαι. Γιατί μου αρέσει να πειραματίζομαι. Γιατί είναι κάτι που το κάνω καθημερινά με μεγάλη χαρά. Γιατί είναι κάτι που με εκφράζει. Γιατί δεν το βαριέμαι ποτέ. Γιατί μπορεί να σηκωθώ στις 3 το πρωί με μία λιγούρα και να καθίσω να μαγειρέψω κανονικό φαγητό μόνο και μόνο για να την ικαννοποιήσω. Γιατί αγαπάω το καλό φαγητό. Γιατί η κουζίνα είναι το αγαπημένο δωμάτιο του σπιτιού μου.

Πως ήταν η εμπειρία του πρώτου σου βιβλίου “Μαμά, δεν Τρώω Πράσινα” από τις εκδόσεις Μίνωα;

Η εμπειρία την συγγραφής του πρώτου μου βιβλίου ήταν αρχικά πρωτόγνωρη. Θα μπορούσα ουσιαστικά να τη χαρακτηρίσω ως μία “μαγειρική έρευνα”. Ναι, αυτό ήταν. Μία μαγειρική έρευνα, η οποία αναζητούσε τρόπους, τακτικές, υλικά, συνταγές, κόλπα για να καταφέρω να ταΐσω παιδιά λαχανικά. Και όταν λέω να ταίσω, το εννοώ κυριολεκτικά. Η “έρευνα” αυτή δεν έγινε σε θεωρητικό επίπεδο. Δεν ήμουνα μπροστά σε έναν υπολογιστή και έψαχνα να βρω πως θα μπορούσαν τα μικρά να φάνε το μπρόκολο ή το πατζάρι. Ήμουνα μέσα στην κουζίνα, μαγείρευα και τάιζα. Τάιζα παιδιά φίλων τα οποία στην όψη και μόνο ενός πράσινου γυρνούσαν το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά, τάιζα παιδάκια σε πάρτυ, τάιζα παιδάκια στην τάξη της κόρης μου. Γενικά τάισα πολλά παιδάκια. Και ανακάλυψα πολλά πράγματα ταΐζοντάς τα.  Όλα αυτά, μαζί με δοκιμασμένες συνταγές κατέληξαν να γίνουν το “Μαμά, δεν τρώω πράσινα!”

Γιατί παιδιά;

Γιατί είμαι μαμά. Μία μαμά που την απασχολεί η διατροφή των παιδιών της, όπως όλες τις μαμάδες άλλωστε. Και επειδή θα με απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα το τι τρώνε τα παιδία μου, το αν τρώνε πράσινα, το αν τρώνε όσπρια, το ότι πρέπει να φάνε φρούτα, το ότι πρέπει να φάνε γλυκά, αλλά ότι δεν είναι καλό να τρώνε ό,τι γλυκά να᾽ναι, γι᾽αυτό αποφάσισα να ασχοληθώ τα παιδιά. Γιατί, άλλωστε, δεν είμαι σεφ. Δεν έχω γνώσεις ενός σεφ τις οποίες θα μοιραστώ με το αναγνωστικό κοινό. Έχω τις γνώσεις που παίρνω από την εμπειρία μου, από τους καθημερινούς πειραματισμούς μου, την αγάπη μου για το φαγητό. Και αυτές, τις μαμαδίστικες γνώσεις μοιράζομαι. Από μία μαμά προς μία άλλη.

Πτυχίο χασάπη;

Πτυχίο χασάπη. Μαζί με τα άλλα τρία πτυχία και αυτό. Αστεία ιστορία. Εγώ έγκυος να πηγαίνω καθημερινά στη σχολή 5 ώρες (οι παρουσία ήταν υποχρεωτική), να μαθαίνω τα πάντα για τα κρέατα, τα υγειονομικά θέματα, τα μαγειρικά θέματα και να είμαι και υποχρεωμένη να κόβω και το ζώο. Και όταν λέμε το ζώο, δεν εννοούμε το φιλέτο. Εννοούμε το μπούτι του μοσχαριού! Για να οπτικοποιήσετε και το αστείο του όλου πράγματος, δεν έφτανα καν τον πάγκο για να κόψω! Ενάμιση μέτρο άνθρωπος, τι να σου κάνει! Τι άλλο να πω; Βέβαια, θα πω ότι το διασκέδασα όσο κανένα από τα άλλα μου πτυχία και έμαθα πάρα πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα. Ειλικρινά αν κάποιος έχει ώρα και όρεξη, είναι κάτι που του συστήνω να πάει να κάνει. Ανεπιφύλακτα!

Από το mamaknows.gr τι εχεις μάθει;

Έχω μάθει ότι είναι πολλές οι μαμάδες που έχουν θέμα με τη διατροφή των παιδιών τους. Το θετικό του πράγματος είναι ότι ενδιαφέρονται και θέλουν να κάνουν κάτι γι᾽αυτό. ‘Εχω μάθει επίσης ότι όταν μοιράζεσαι κάποιο “πρόβλημα”, είτε είναι δικό σου είτε ότι, βλέπεις ότι υπάρχει και άλλος κόσμος εκεί έξω που μπορεί να έχει το ίδιο πρόβλημα, αλλά που δεν ήθελε να παραδεχτεί ή να επικοινωνήσει. Είναι πολλά τα email που λαμβάνω που μου λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα: “Πόσο χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη της οποίας το παιδί δεν τρώει λαχανικά”. Ε δεν είσαι η μόνη! Είναι πολλές μαμάδες εκεί έξω! Και το mamaknows.gr είναι εδώ για να σε βοηθήσει.

Η εμπειρία σου στο ραδιόφωνο;

Η εμπειρία μου στο ραδιόφωνο είναι φανταστική. Είναι παραπάνω από φανταστική για να είμαι ειλικρινής. Κάνω κάθε Πέμπτη πρωί στις 11.00, στο www.ifeelkid.gr, μαζί με τη Γωγώ Παπαδιονυσίου (τη γνωστή Mamatsita) μία εκπομπή η οποία λέγεται: ”Τι ακούω η μάνα!”. Ένα μαγκαζίνο ουσιαστικά που καταπιάνεται με ό,τι μπορεί να απασχολεί μία γυναίκα/μαμά. Η επιτυχία αυτής της εκπομπής έγκειται στη χημεία που έχουμε με τη Γωγώ και στο γέλιο που βγάζουμε. Περιμένω πως και πως να έρθει η Πέμπτη, να πάω στο στούντιο και να γελάσω με την καρδιά μου. Και -από τα μηνύματα των ακροατών- καταλαβαίνουμε ότι αυτό περιμένουν και αυτοί!

Άμεσα σχέδια; Τι είναι το δεύτερο βιβλίο;

Το δεύτερο βιβλίο έχει πάλι να κάνει με παιδική διατροφή και περιέχει συνταγές χωρίς γλουτένη για παιδιά. Θα κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Όσον αφορά στα υπόλοιπα άμεσα σχέδια, υπάρχουν αρκετά, τα οποία θα μάθετε σύντομα!