Είναι το πιο μικρό μουσείο σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στο Somerville της Μασαχουσέτης ‘στριμωγμένο’ ανάμεσα σε δύο κτίρια, λέγεται ‘Mµseumή αλλιώς “Micro Museum” με τις διαστάσεις που δεν ξεπερνούν τις 61.5 x 20 x 8 ίντσες να δικαιολογούν το όνομά του.

Mµseum

Οι ιδρυτές του, Judith Klausner και Steve Pomeroy, εξηγούν πως ‘Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες περιπτώσεις έκπληξης μέσα στο αστικό τοπίο’. 

Περνώντας κανείς από το ιδιότυπο αυτό μουσείο μπορεί να απολαύσει τις εκθέσεις που στήνονται περιοδικά όπως τις ‘Αόρατες Πόλεις’ ή τις ‘Ερημωμένες Περιοχές’- μια σειρά από ελαιογραφίες με διάμετρο 2 ίντσες!-.

Ο λόγος και η εικόνα η οποία αρθρώνει το μουσείο ενορχηστρώνονται όλα γύρω από τη ‘micro’ κλίμακα και φιλοσοφία του. Τη δε ημέρα των εγκαινίων ο Δήμαρχος του Somerville, Joseph Curtatone, κόβοντας την κορδέλα, έδωσε τον επίσημο micro -λόγο του, η ολότητα του οποίου ήταν  ‘Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε΄.

Η ονομασία του Μουσείου είναι Mµseum. Ένα περίεργο γλωσσικό σύμβολο εντοπίζει ο αγγλόφωνος παραλήπτης σε μία πρώτη αναγνώριση, το ‘μ’. Επίσης παρατηρεί πως το μουσείο δεν έχει έναν ιδιαίτερο διακριτό τίτλο που να προσδιορίζει τη φύση του (Victoria and Albert Museum, Museum of Modern Art (MoMA) κλπ), παρά το πολύ ιδιαίτερο στοιχείο του είναι το ελληνικό ‘μ’ στην κατά τα άλλα αγγλική λέξη ‘museum’.

Το περίεργο γλωσσικό σύμβολο είναι και το συμπαραδηλούμενο μήνυμα. Οι ιδρυτές εξηγούν στην περιγραφή του project τους: Τι είναι αυτό το αστείο “u”;

Το “µ”—προφερόμενο mew”- είναι ένα ελληνικό γράμμα του οποίου η επιστημονική ερμηνεία είναι το “micro”. Το Mµseum είναι ένα εξαιρετικά μικρό μουσείο τέχνης—πιθανότατα το πιο μικρό σε όλο τον κόσμο! (και δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα λογοπαίγνιο)’.

Το οπτικό στοιχείο είναι επιφορτισμένο με μία συγκεκριμένη χροιά και ιδεολογία της ‘ελληνικότητας’: αυτή που αναγνωρίζει την επιστημονική πρωτοκαθεδρία των Ελλήνων στον τρόπο συμβολοποίησης της επιστήμης. Το ελληνικό γράμμα ‘μ’ έχει εγγραφεί σε κάθε πολιτισμική δομή του επιστημονικού και μη κόσμου ως το σύμβολο που δηλώνει το ‘micro’. Είναι το αντίστοιχο της Οδύσσειας, όταν το παγκόσμιο φιλολογικό ενδιαφέρον μιλά για ταξίδια προκλήσεων ή ακόμα το ανάλογο του ‘Παρθενώνα’ όταν η διεθνής βιβλιογραφία ασχολείται με τη συμβολοποιημένη και εικονική ιστορική μνήμη. 

Κάθε Mμseum έχει ανάγκη από έναν μύθο. Κάθε εποχή από μία ελληνικότητα που να αποτυπώνει τον πολιτισμό της. Και αυτή είναι η καρδιά της Ελλάδας, η καρδιά μας.

* Το κείμενο αυτό πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ακαδημαϊκού μαθήματος «Εικόνα και Πολιτισμός: Ελληνικός Οπτικός Πολιτισμός του 20ου αιώνα» που διδάσκει ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Σκαρπέλος. Η πισίνα του Mirage House τυχαίνει να βρίσκεται και στην ίδια περιοχή, στην Τήνο, όπου ο Γιάννης Σκαρπέλος διοργανώνει στις 25- 27 Ιουνίου το Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Κοινωνιολογίας.

http://visualsociology.org/conference/2015-conference/overview.html