http://beyonce-contour.com/

Η VOGUE για την Beyonce ή η Beyonce για την VOGUE;

Μπορεί να μην είναι η μόνη Αφροαμερικανίδα που φιλοξένησε το θρυλικό περιοδικό, στο πολυσυζητημένο ‘SEPTEMBER ISSUE’ μα υπάρχει κάτι με την Β. που κάνει αυτό το cover ξεχωριστό. Το περιοδικό έχει φιλοξενήσει κι άλλες Αφροαμερικανίδες στο εξώφυλλο του μεγάλου τεύχους, μετά την Naomi Campbell (Sep.1989) και την Halle Berry (Sep.2010) σειρά έχει η μοναδική Queen Bey.

Η Beyonce κατάφερε όχι μόνο να είναι μία ακόμη έγχρωμη καλλιτέχνης στο διάσημο τεύχος του Σεπτεμβρίου, μα να γίνει η μοναδική Afro-American τραγουδίστρια που κοσμεί το διάσημο περιοδικό, στο συγκεκριμένο τόμο.

Η Vogue εξηγεί πως στεκόταν αδύνατον να επιλέξουν κάποια άλλη, καθώς η B. δεν αποτελεί μόνο μια διάσημη προσωπικότητα ή μια τραγουδίστρια με πολλές επιτυχίες στο Billboard charts. Έχει καταφέρει να γίνει πρότυπο έμπνευσης, παγκοσμίως γνωστή μόλις με την αναφορά του πρώτου γράμματος του ονόματος της, και οι δουλειές που επιλέγει δεν μετατρέπονται απλώς σε μεγαθήρια επιτυχίας, αλλά σε μία άψογη μα και κάπως διαταραγμένη μορφή τέχνης.

Η Βασίλισσα, όπως αποκαλείται από το κοινό της, τραγουδά για δυναμικές γυναίκες, γίνεται παράδειγμα προς μίμηση στις μικρότερες γενιές, και δηλώνει περήφανη για τις καμπύλες και τα ελαττώματα της. Έχει χρησιμοποιήσει την επιτυχία της και την δημοσιότητα σε υψηλής αισθητικής τέχνη. Δεν αποτελεί κάποιο ημιτελές πρότυπο, ή κόπια κάποιας ένδοξης  celebrity του παρελθόντος.

Και πάνω από όλα αποτελεί, ένα κεφάλαιο στην διαμόρφωση του στυλ και της ‘μόδας’ τον τελευταίο καιρό. Όπως περιγράφουν και οι Riccardo Tisci καθώς και η Stella McCartney, υπάρχει κάτι που σε μαγνητίζει στη παρουσία της σε κάθε σελίδα του περιοδικού. Είναι μία από τις σημαντικότερες επιρροές του καιρού μας, καθώς όχι μόνο έχει επηρεάσει το lifestyle  εκατομμυρίων γυναικών, μα όπως τονίζει αργότερα στο τεύχος η  Stella McCartney, η επιρροή της αγγίζει ‘όλα τα φύλα, διαφορετικές γενιές, αλλά και ποικίλες μορφές τέχνης.’

Άλλωστε, όπως περιγράφεται και στο αφιέρωμα σχετικά με το νέο τεύχος, η Beyonce έχει κάτι το μοναδικό. Πολλές pop stars υιοθετούσαν διαφορετικές παραλλαγές μιας μεγάλης τάσης της μόδας – η Janis Joplin το παντελόνι καμπάνα, η Tina Turner τα μίνι φορέματα – πλέον οι διάσημες γυναίκες βλέπουν την μόδα διαφορετικά. Οι stars, όπως η Madonna αλλά και η Rihanna, τοποθετούν τις τάσεις την μία δίπλα στην άλλη, κάνοντας συνθέσεις για να διαμορφώσουν ένα προσωπικό στιλ που παραπέμπει σε pop αναφορές, στον κινηματογράφο ή στην τέχνη.

Η Beyonce κατάφερε ακριβώς αυτό. Κατόρθωσε να συνθέσει ένα κολάζ τάσεων και να τις προσαρμόσει τόσο στο προσωπικό της στυλ, όσο και στην σκηνική παρουσία μα και στην μουσική της.

Και κάπου εδώ λοιπόν αναρωτιέσαι, τελικά μετά από άλλες τρεις φορές φιλοξενίας της  Queen Bey από την Vogue, είναι η  Beyonce για την VOGUE ή το αντίθετο; Σας αφήνω με τα συμπεράσματα σας, και κλείνω με τα λόγια δύο μεγαθήριων της μόδας, πλέον.

«Η λέξη ‘diva’ χρησιμοποιείται για τόσες πολλές καλλιτέχνιδες και συχνά σημαίνει ότι έχουν την φήμη των ιδιότροπων γυναικών. Η Beyoncé όμως αποπνέει γοητεία και ποιότητα» Marc Jacobs.

Stella McCartney «Έχει όλο το πακέτο: είναι σπάνια, ντελικάτη, όμορφη και δυναμική».

Διαβάστε το VOGUE SEPTEMBER ISSUE : COVER STORY, εδώ