Έρευνες ως τώρα έχουν δείξει πως η kombucha είναι η νέα τάση στα υγιεινά ροφήματα.

Δεν πρόκειται για καινούργια πρόταση, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στην επιφάνεια τα ωφέλιμα για την υγεία στοιχεία της Kombucha. Περί τίνος πρόκειται αυτό το ρόφημα; Δημιουργείται από την προσθήκη ζυμομυκητών σε ζάχαρη και σε πράσινο ή μαύρο τσάι. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα τα καλά βακτήρια σχηματίζουν μία μάζα που μοιάζει με μανιτάρι. Γι’αυτό μπορεί να το έχεις ακούσει ως τσάι μανιταριών, παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με την τροφή αυτή.

Δεν θα πούμε ψέματα. Η γεύση της kombucha δεν είναι στις top 10 που θα προτιμήσει κανείς. Γι’αυτό πολλές φορές προστίθεται κάποιος χυμός ή άλλη γλυκιά γεύση ώστε να είναι πιο “φιλική προς τον χρήστη”. Όμως αν υπολογίσεις τα οφέλη της στην υγεία σου, είναι σίγουρο ότι θα την δεις με άλλο μάτι.

Λειτουργεί αποτοξινωτικά

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της βοηθούν στην απομάκρυνση των μορίων που καταστρέφουν τα κύτταρα και δημιουργούν φλεγμονή. Είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το συκώτι, που είναι το κύριο αποτοξινωτικό όργανο του σώματος, καθώς μειώνει τις τοξίνες που δημιουργούνται από βλαβερές ουσίες έως και 70%.

Ισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Η kombucha επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων, γεγονός που μειώνει τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, οργάνων δηλαδή υπεύθυνων για την εμφάνιση του σακχάρου, λόγω του οξικού οξέος που περιέχει. Η κατανάλωση 3-4 ποτηριών την ημέρα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην μείωση εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, έως και 18%.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η έντονη και γεμάτη γεύση της “ξεγελά” την πείνα, αλλά επίσης επιταχύνεται ο μεταβολισμός λόγω όλων των αποτοξινωτικών συστατικών και των κατεχινών της. Kombucha την επόμενη φορά που θα σε πιάσει η μανία της πείνας.

Ηρεμεί γαστρεντερικά προβλήματα

Διαθέτει προβιοτικά βακτήρια, φιλικά προς το έντερο. Ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες και τα πειράματα, η επιστήμη έως τώρα γεννά θεωρίες για τη συμβολή του ροφήματος στο ανεπιθύμητο φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.

Έχει αντιμικροβιακή δράση

Ο συνδυασμός του οξικού οξέος με την πολυφαινόλη δρουν υπέρ του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες της kombucha βοηθούν στη συνολική πεπτική και ανοσολογική υγεία.

Καταπολεμά τον καρκίνο

Έρευνες έως τώρα έχουν δείξει ότι το ρόφημα αυτό μειώνει την πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου. Οι πολυφαινόλες του τσαγιού αυτού λειτουργούν ανασταλτικά στα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα εμποδίζουν την αγγειογένεση, δηλαδή τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την ανάπτυξη του όγκου. Παρ’ όλα αυτά, αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις και περιμένουμε πώς και πώς να κάνει η επιστήμη τα μαγικά της για να μας το επιβεβαιώσει.

Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης

Ίσως και περισσότερο από το πράσινο τσάι, η kombucha μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) και αντίθετα αυξάνει την καλή (HDL). Έτσι, γίνεται ένα δυνατό όπλο ενάντια στις καρδιακές παθήσεις. Μη διστάσεις να το δοκιμάσεις.

Featured photo: olivemagazine.com