…στη σανίδα, όχι στην οθόνη του υπολογιστή.

To surfing είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θαλάσσια σπορ παγκοσμίως, αν και στην Ελλάδα θα το λέγαμε μάλλον παραγκωνισμένο. Ναι, μπορεί να βρισκόμαστε στη γαλήνια Μεσόγειο και όχι στον Ειρηνικό Ωκεανό, όμως αν θες να δαμάσεις τα κύματα με τη σανίδα σου μπορείς να ξεκινήσεις και με τα ελληνικά «προβατάκια». Εξάλλου υπάρχουν και ακτές στη χώρα μας που άμα σηκώσουν φουρτούνα, τρέχεις και δε φτάνεις.

Παρ’ όλο λοιπόν που οι περισσότεροι προτιμούν άλλα θαλάσσια αθλήματα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ελληνική κοινότητα κυματολίσθησης. Στην κοινότητα μπορείς να μάθεις για διάφορους διαγωνισμούς αλλά και να βρεις πρόθυμους δασκάλους.

Ορίστε λοιπόν μερικοί λόγοι για να βρεις τον δάσκαλό σου και να γίνεις η επόμενη Laura Enever.

laura

Το surfing είναι sexy. Πώς να το κάνουμε, κάποια αθλήματα είναι πιο θελκτικά από κάποια άλλα. Οι άντρες και οι γυναίκες surfers χτίζουν ένα σώμα που ναι μεν είναι αψεγάδιαστο, αλλά δεν θυμίζει και μποντιμπιλνταρά. Επίσης, λίγο το ηλιοκαμένο δέρμα από τις ώρες κάτω από τον ήλιο, λίγο η θάλασσα… δεν θέλει και πολύ!

Είναι αρχαίο άθλημα προερχόμενο από την Πολυνησία. Όχι το surfing δεν ξεκίνησε τον προηγούμενο αιώνα από κάποιον Καλιφορνέζο. Πρόκειται για άθλημα το οποίο ανακάλυψε για πρώτη φορά η Δύση το 1967 στην Ταϊτή, όταν μέλη του πληρώματος του «Dolphin», του καραβιού που έφτασε για πρώτη φορά στο νησί, γνώρισαν τους ντόπιους και έμαθαν για το αρχαίο έθιμό τους να γλιστράνε με σανίδες πάνω στα κύματα. Υπήρχαν μάλιστα και διάφοροι κανόνες-ταμπού, οι λεγόμενοι kapu, που όριζαν ποιο πρέπει να είναι το σχέδιο ή το μήκος μιας σανίδας και πώς να ευχαριστήσεις τον Θεό για να σου έρθουν «καλά» κύματα. Επίσης, ο καλός ηγέτης ήταν πρώτα καλός surfer,

Βοηθάει την υγεία. Πέρα από τα οφέλη που σου προσφέρει κάθε άθλημα, το surfing βοηθάει και στην ψυχική υγεία, καθώς η επαφή με την θάλασσα, η έκθεση στο φως και οι ενδορφίνες που παράγονται με την άσκηση, δημιουργούν ένα αξεπέραστο αντικαταθλιπτικό μείγμα. Έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει πως το συγκεκριμένο άθλημα βοηθάει σε περιπτώσεις αυτιστικών παιδιών και γι’ αυτό το λόγο έχει ιδρυθεί το Surfers Healing. Πρόκειται για μια ΜΚΟ που βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και στόχο έχει την σταδιακή θεραπεία των παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα, όπως ο αυτισμός, να αποκτήσουν ικανότητες που μέχρι τώρα δεν είχαν.