Όχι, δεν είμαι από εκεί. Ούτε οι γονείς μου, ούτε κάποιος άλλος δικός μου. Πριν 10 χρόνια πήγα για πρώτη φορά και από τότε έχω κάνει εκεί Πρωτοχρονιές, Πάσχα, τριήμερα, τετραήμερα, δεκαπενταύγουστο, είναι για εμένα το ομορφότερο μέρος στην Ελλάδα. Σε όποιον το έχω συστήσει έχει αγαπήσει το μέρος και στα album μου στο Facebook οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από εκεί.

3464-custom

Πότε να πας:

Πάσχα: η πρώτη επιλογή εάν δεν έχεις ξαναπάει. Την Άνοιξη η λίμνη είναι γεμάτη και μπορείς να απολαύσεις υπέροχες βαρκάδες και κανό. Η Φύση βροντοφωνάζει ότι είναι ζωντανή, τα λιβάδια με τις μαργαρίτες είναι στο φόρτε τους, η ποδηλατάδα είναι απολαυστική και η Ανάσταση… μη χάσεις την Ανάσταση στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι. Χωρίς βαρελότα, με κατάνυξη, με τις μοναχές να τραγουδούν

Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά: Κάνει κρύο αλλά αξίζει η εμπειρία. Ο ποταμός Στρυμόνας που φέρνει το νερό στη λίμνη Κερκίνη κλείνει τη ροή του λόγω της συμφωνίας που υπάρχει με τη Βουλγαρία και έτσι η στάθμη της πέφτει πολύ. Μπορείς να πάρεις μέρος σε δραστηριότητες με τζιπ που περιλαμβάνουν βόλτες μέσα στη λίμνη αλλά και να μάθεις πολλά για τις φωλιές των πελεκάνων. Αν σου αρέσει το χιόνι, εδώ σίγουρα θα το χαρείς.

Οποιοδήποτε τετραήμερο. Αν είσαι από Αθήνα η ακόμα πιο νότια, η Κερκίνη απέχει περίπου 6 ώρες. Σε συμβουλεύω να ξεκινήσεις πολύ πρωί, κατά τις 6, ώστε να μη χάσεις την ημέρα σου. H λίμνη θα σε αποζημιώσει.

3472-custom

3466-custom

3462-custom

Τι θα κάνεις εκεί;

  1. Θα μάθεις πολλά για τη λίμνη, τον υδροβιότοπο όπως ονομάζεται, τη χλωρίδα και την πανίδα, ένα κομμάτι της ιστορίας της Βόρειας Ελλάδας. Σε ξενώνες όπως ο Οικοπεριηγητής, το πρώτο βράδυ της διαμονής σας θα απολαύσετε μια παρουσίαση από το Γιάννη, έναν από τους πιο δραστήριους επιχειρηματίες της περιοχής, αυτόν που προσωπικά με έκανε να αγαπήσω τόσο πολύ το μέρος.
  2. Θα κάνεις πολλές δραστηριότητες: περπάτημα, ιππασία, πικ νικ στο βουνό, βόλτα με 4Χ4, ποδήλατο, κανό, βαρκάδα. Θα νιώσεις κοντά στη φύση και θα περάσεις υπέροχα ξεχνώντας οτιδήποτε σε ζορίζει στην πόλη και την καθημερινότητα.
  3. Θα φας καταπληκτικά. Το βουβάλι είναι ένα από τα βασικά κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής, γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για την ιδιαίτερη γεύση του και το χαμηλό ποσοστό λιπαρών. Στα Πορόια θα πας για πέστροφα αλλά μην ξεχάσεις να σταματήσεις στο γυναικείο συνεταιρισμό για χειροποίητες πίτες
  4. Θα χαλαρώσεις: Μπορείς να κάνεις σάουνα, spa και μασάζ σε τιμές που δεν έχεις βρει πουθενά . Τα παραδοσιακά ιαματικά λουτρά στο Σιδηρόκαστρο και το Άγκιστρο δεν είναι superlux αλλά θα σε αποζημιώσουν με τις υπηρεσίες τους. Τηλεφώνησε αρκετές ημέρες πριν για κράτηση.
  5. Θα δεις ένα ζωολογικό κήπο στη φύση: βουβάλια, πουλιά, πάπιες, πελεκάνοι, ο υδροβιότοπος είναι το σπίτι τους.
  6. Θα κάνεις ένα μάθημα ιστορίας. Η επίσκεψη οχυρό Ρούπελ αξίζει τα λίγα χιλιόμετρα στροφών που οδηγούν από τον κεντρικό δρόμο στην είσοδο του οχυρού, όχι μόνο για να δείτε τις υπόγειες στοές αλλά και για να μάθετε πλήθος ιστορικών στοιχείων. Οι στρατιώτες που απασχολούνται στο Οχυρό είναι πλήρως ενημερωμένοι και θα σας διηγηθούν την ιστορία των οχυρών αλλά και τη μάχη του 1941.
3456-custom

Χρήσιμες πληροφορίες πριν πας:

Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με την δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Βρίσκεται στον νομό Σερρών. Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Απέχει 80 χλμ. από Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από Σέρρες. Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.

Αν πας επειδή διάβασες αυτό, μην ξεχάσεις να μου το πεις!

Φωτογραφίες: Γιάννης Ρέκλος