Δεκαπενταύγουστος στην Κύπρο λοιπόν και ενώ όλοι έτρεχαν σε παραλίες κι ακτές για βουτιές, εγώ βρέθηκα στο γραφικό νησί των Λευκάρων. Η ιδέα δε μου ήρθε ουρανοκατέβατη, αφού κάθε χρόνο εκεί κοντά στα μέσα Αυγούστου, ο Δήμος Λευκάρων οργανώνει το Ετήσιο του Φεστιβάλ στους δρόμους του χωριού. Ένα φεστιβάλ με ονειρεμένες διαδρομές στο σοκάκια, ονειροδιαδρομές όπως λέγονται, μουσική, χορό, θέατρο και …παραδόσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή. Στην Επαρχία Λάρνακας της Κύπρου, μόλις 650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στους πρόποδες της νοτιοανατολικής πλευράς της οροσειράς του Τροόδου, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα χωρία του νησιού. Τα Λεύκαρα! Το χωριό πήρε το όνομα του από την λευκή ασβεστολιθική πέτρα που βρίσκεται στα όρη της περιοχής, με την οποία είναι κτισμένα τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού.

Λαϊκή αρχιτεκτονική, πετρόκτιστα σπιτάκια, στενά σοκάκια, λουλουδένιες αυλές και δαντελένια κεντήματα. Είναι εκεί που η ομορφιά συναντά την παράδοση! Τα Λεύκαρα είναι ξακουστά για τα «Λευκαρίτικα », χειροποίητα κεντήματα που φτιάχνουν μέχρι και σήμερα οι γυναίκες του χωριού. Η τέχνη της δαντέλας ξεκίνησε χρόνια πριν, κατά τα έτη 1191-1571, όταν οι Λευκαρίτισσες έμαθαν την τεχνοτροπία του κεντήματος από γυναίκες της Δύσης που ήρθαν στο νησί. Αυτή η ιδιαίτερη τέχνη ήταν, άλλωστε, που έκανε και τον Leonardo Da Vinci, σε επίσκεψή του στα Λεύκαρα κατά το 1481, να αγοράσει κεντήματα που κοσμούν τον καθεδρικό ναό του Μιλάνο.

Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας:

Η οικία Πάτσαλου είναι πλέον ο χώρος που στεγάζεται το μουσείο του χωριού, το οποίο άνοιξε της πόρτες του το 1988, μετά από την αποκατάστασή του. Η διαμόρφωση της οικίας του 19ου αιώνα μοιάζει με αρχοντικό σπίτι εποχής. Ο πρώτος όροφος του μουσείου είναι διακοσμημένος με αστικά, κλασσικά έπιπλα 19ου και 20ου αιώνα. Παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας, λευκαρίτικα κεντήματα, μεγάλα πιθάρια και αγροτικά εργαλεία δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε άλλη εποχή ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο.

2Εκκλησία Τιμίου Σταυρού:

Καθώς περπατάς στα Λεύκαρα ο δρόμος θα σε βγάλει στην εκκλησία του χωρίου, την εκκλησία του Τίμιου Σταυρού. Πρόκειται για ένα ναό ο οποίος χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ.Χ.. Αυτό που κάνει την εκκλησία να ξεχωρίζει είναι το φιλοτεχνημένο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 1760. Μέσα στην κρύπτη του φυλάγεται ο μεγάλος ασημένιος Σταυρός, που σύμφωνα με την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο.

Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων:

Εκεί είναι το κέντρο της λευκαρίτικης παράδοσης όπου θα δεις και μια μεγάλη συλλογή από τα γνωστά «λευκαρίτικα» κεντήματα. Στόχος του κέντρου αυτού είναι η συνέχιση και η ανάπτυξη του παραδοσιακού κεντήματος αλλά και της αργυροχοΐας. Μ΄ αυτό τον τρόπο η νέα γενιά μυείται στον κόσμο της χειροποίητης τέχνης. Το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων συμμετέχει σε εκθέσεις αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

3

Tasties

Για το τέλος άφησα το καλύτερο .. φαγητό! Το Tasties είναι η γωνιά του χωρίου όπου θα απολαύσεις μεσογειακές γεύσεις σε φαγητά και γλυκά. Το αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1850 βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και τα γαλανόλευκα χρώματά του σου κινούν την περιέργεια να μπεις μέσα. Εκεί θα αντικρίσεις το τζάκι, το πιάνο και πολλά πολλά βιβλίαε ενώ προχωρώντας θα ανακαλύψεις την καταπράσινη εσωτερική αυλή που συμπληρώνει την vintage διακόσμηση του αρχοντικού.  Διεύθυνση: Τίμιου Σταυρού 38, Πάνω Λεύκαρα.

Υ.Γ. Φεύγοντας μην ξεχάσεις να πάρεις μια γεύση από τα παραδοσιακά λουκούμια «Τα Ωραία Λεύκαρα».