lathisxesisavoirville

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το να κρατήσεις μια σχέση ζωντανή και υγιή είναι περίπου τόσο απλό όσο το να λύσεις διαφορικές εξισώσεις. Ισορροπώντας μια στοίβα πιάτα στο ένα χέρι. Και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο του Μαρόκο! Νομίζω πως όλοι μας μπορούμε να συμφωνήσουμε σ’ αυτόν τον υπεραπλουστευτικό συλλογισμό. Η σχέση θέλει θυσίες και κόπο, οπότε, είτε την έχεις ήδη είτε προσπαθείς να την αποκτήσεις (αποδεικνύοντας περίτρανα ότι πάσχεις απ’ αυτό που οι επαΐοντες αποκαλούν «άγνοια κινδύνου»), καλό είναι να ξέρεις ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνει κανείς σ’ αυτές τις περιπτώσεις ώστε να τα προλάβεις όσο είναι νωρίς. Αν τώρα είσαι ήδη σε μία σχέση και έχεις κάνει κάποια απ’ αυτά τα λάθη, να ξέρεις ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει. Αν πιστεύεις ότι αξίζει τον κόπο, μπορείς να κάνεις μια προσπάθεια για να διορθώσεις κάποια πράγματα.

#1 – Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Δυστυχώς, τα ψέματα είναι ένα ατόπημα στο οποίο όλοι μας έχουμε υποπέσει κατά καιρούς. Ειδικά στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, όταν το πράγμα “ψήνεται” ακόμα, είναι πολύ πιθανό να πούμε κάποια μικρά ψεματάκια με μόνο σκοπό να εντυπωσιάσουμε το “θήραμά” μας. Μπορεί εσύ να νομίζεις ότι το να της πεις πως είσαι κυνηγός ελεφάντων με μηνιαίο εισόδημα πολλών χιλιάδων ευρώ είναι ένα  τελείως αθώο ψέμα αλλά εδώ δεν δικάζουμε το ψέμα! Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι, συνήθως, το ένα ψέμα φέρνει τ’ άλλο και, πολύ συχνά, μπορεί να ήταν μια σπίθα στην αρχή και μιας βροχής ψιχάλα, αλλά καταλήγει η σπίθα πυρκαγιά και πέλαγος η στάλα. Και όχι, δεν υπάρχουν μικρά, λευκά ψέματα. Το μέγεθος και το χρώμα είναι τελείως αδιάφορα – το ψέμα είναι ψέμα no matter what και καλά θα κάνεις να τ’ αποφύγεις όπως και να ‘χει.

#2 – Τα λόγια είναι περιττά…

…μόνο την ώρα που χωρίζουμε. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, δεν είναι ποινικά κολάσιμο το να μιλήσουμε γι’ αυτά που μας απασχολούν με τη σχέση μας, ειδικά αν αυτά αφορούν και τους δυο μας. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι θα βρούμε μόνοι μας λύση σε όλα τα θέματά μας αλλά, πολλά απ’ αυτά είναι αδύνατον να τ’ αντιμετωπίσουμε χωρίς την συνδρομή της/του συντρόφου μας. Και κάπου εδώ, θα ήθελα να υπενθυμίσω στις γυναίκες που το διαβάζουν αυτό ότι το “συζητώ ένα πρόβλημα” είναι “50% μιλάω και 50% ακούω” και όχι “100% γκρινιάζω σαν να μην υπάρχει αύριο”. Διάλογος, παιδιά, όχι μονόλογος!

#3 – Ασ’ το να πάει, ασ’ το.

Σε άμεση συνάρτηση με το προηγούμενο,δεν είναι λίγες οι φορές που “καταπίνουμε” άσχημες συμπεριφορές απέναντί μας, δικαιολογώντας τις μες στο μυαλό μας ή φοβούμενοι την σύγκρουση που ίσως επακολουθήσει αν μιλήσουμε. Λέμε “δώσε τόπο στην οργή” και το προσπερνάμε κάνοντας υπομονή. Καλό είναι όμως, να θυμόμαστε ότι η υπομονή εξαντλείται και ότι μπορεί, κάποια στιγμή, να ξεσπάσουμε σε ανύποπτο χρόνο, με δυσανάλογα μικρή αφορμή και ανυπολόγιστες συνέπειες. Αν κάτι μας ενοχλεί, καλό είναι να το λέμε, και όχι να σιωπούμε για πάντα. Ούτε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε την υπομονή του Ιώβ ούτε, βέβαια, οι άλλοι τις μαντικές ικανότητες της Πυθίας!

#4 – Άλλο αγάπη και άλλο σεξ

Σίγουρα, μέσα στα πλαίσια της κάθε σχέσης, προσπαθούμε να καλύψουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες αλλά καλά θα κάνουμε να θυμόμαστε ότι βασικό κομμάτι μιας ερωτικής σχέσης είναι ο έρωτας. Όχι, δεν εννοώ τον φτερωτό γιο της Αφροδίτης, εννοώ το σεξι! Ακόμα και σήμερα, πολλοί θεωρούν το σεξ θέμα-ταμπού για λόγους που αδυνατώ να καταλάβω και που, προφανώς, δεν συμμερίζομαι! Ας ξεπεράσουμε τους άνευ νοήματος πουριτανισμούς και ας το παραδεχτούμε: Το σεξ είναι αυτό που, ουσιαστικά, διαχωρίζει τις ερωτικές μας σχέσεις από τις φιλικές και, αν αυτό δεν υπάρχει ή δεν είναι καλό, δεν υπάρχει σχέση! Ποτέ μην κάνετε το λάθος να επαναπαυτείτε όσον αφορά αυτό το θέμα ή να το θεωρήσετε ήσσονος σημασίας. Αντιθέτως, κάντε ό,τι μπορείτε για να βελτιώνεται συνεχώς. Βάλτε φαντασία και μην διστάσετε να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα.

#5 – Φεύγω για το 7, την απιστία

Ναι, ξέρω ότι είμαστε στο #5 αλλά δεν μου ερχόταν άλλος έξυπνος τίτλος! Κατά τ’ άλλα, δεν έχω κάτι άλλο να πω επί του θέματος! Αν απάτησες, κακό του κεφαλιού σου! Να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες! Και, πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάς: η απιστία δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση.

#6 – Δεν ταιριάζετε, σου λέω

Αν κάτι με δίδαξαν τα puzzle με τα οποία αφειδώς με εφοδίαζαν οι γονείς μου εξ απαλών ονύχων είναι ότι κάποια κομμάτια συμπληρώνουν το ένα τ’ άλλο ενώ κάποια αλλά όχι. Και όσο και αν προσπαθήσεις, όσο κι αν επιμείνεις, αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει! Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τους ανθρώπους: κάποιοι συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον ενώ κάποιοι άλλοι είναι εντελώς ασύμβατοι. Αν βλέπεις ότι κάτι δεν μπορεί να λειτουργήσει ό,τι κι αν κάνεις, δεν χρειάζεται να το υπεραναλύεις και να το παιδεύεις το πράγμα. Άκου το ένστικτό σου (κι εμένα μαζί!) και φύγε από μια ατελέσφορη και αδιέξοδη κατάσταση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είμαστε όλοι για όλους!